4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Türk siyasetçi, hekim ve yazar Rıza Nur’un ‘Uğuz Kaan Destanı’ eseri Ötüken Neşriyat tarafından yayımlandı. Irmak Zileli’nin yeni romanı ‘Bende Ölen Şensin’ Everest Yayınları’ndan çıktı. VakıfBank Kültür Yayınları yazı ve edebiyat alanında kıdemli iki araştırmacı William Germano ve Kit Nicholls’un kaleme aldığı ‘İzlence: Akademik Derse Hazırlık’ eseri Türkçeye aktardı. Üç ayda bir yayımlanan, her bir sayısı adeta bir kitap niteliğinde olan Yetkin Düşünce dergisinin 19’uncu sayısı okura sunuldu.

SALİHA SULTAN

RIZA NUR’UN NAKIŞ GİBİ İŞLEDİĞİ ‘TÜRK ŞAHNAMESİ’

Türk siyasetçi, hekim ve yazar Rıza Nur’un ‘Uğuz Kaan Destanı’ eseri Ötüken Neşriyat tarafından yayımlandı. Rıza Nur’un 1920’li yıllar boyunca Şecere-i Türk ve Uğuznâme çalışmalarını tamamladıktan sonra kaleme aldığı son eseri olan ‘Uğuz Kağan Destanı’nın iskeletini 1932 yılında Paris’te kurmuş, kendisini bütünüyle bu esere vermesi 30’lu yılların ikinci yarısında mümkün olabilmiş ve 1 Kasım 1937’de İskenderiye’de başladığı Destan’a 29 Ekim 1939’da İstanbul’da noktayı koymuştu. Nihal Atsız’ın terekesinden günümüze ulaşan anıtsal eser, Taksim Sülün Palas’ta tamamlanışından 83 yıl sonra yeniden okurla buluştu. Kitabı Çağatay dil varlığından devşirilen kelimelerle nakış gibi işleyen Rıza Nur’un hacimli eseri bir nevi ‘Türk Şahnamesi’ olarak biliniyor.

18kr02-sil.jpg

‘BEYAZ YAKALI’ ERKEKLERİN GÖRÜNMEYEN KORKULARI

Kitaplarında yarattığı karakterle insan psikolojisini derinden işleyen bir yazar olarak tanınan Irmak Zileli’nin yeni romanı ‘Bende Ölen Şensin’ Everest Yayınları’ndan çıktı. ‘Eşik’ ile 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü’nün, Son Bakış ile 2020 Duygu Asena Roman Ödülü’nün sahibi olan Zileli, yeni romanında bütün doğallığıyla, soluksuz ve sansürsüz akıp giden bir bilince ses veriyor, ‘kentli-beyaz yakalı’ bir adamın benliğinde öne çıkan arzuları ve karanlık köşelere pusu kurmuş korkuları titizlikle ortaya koyarken, ‘erkeklik’ mekanizmasının tik taklarına bir saat ustasının dikkatiyle kulak veriyor.

18kr02-sil2.jpg

BÜTÜN AKADEMİSYENLERİN OKUMASI GEREKEN BİR KİTAP

VakıfBank Kültür Yayınları yazı ve edebiyat alanında kıdemli iki araştırmacı William Germano ve Kit Nicholls’un kaleme aldığı ‘İzlence: Akademik Derse Hazırlık’ isimli eseri Türkçeye aktardı. Kitap, üniversitede ders vermenin felsefesinin ve öğrencilerin öğrenimlerinde en yüksek faydayı sağlayabilmeleri için bir yol haritası çiziyor. Resul Yüksel tarafından Türkçeye kazandırılan eser akademi dünyasından eğitmenlerin deneyimleri üzerinden inşa edebileceği yepyeni bir bakış açısını paylaşıyor. Eserde, derse hazırlanmak kadar ders vermenin ve öğrencilerin dikkatini canlı tutabilmenin zorluklarına, yapılan fikir ve bilgi aktarımının nasıl titiz bir planlama gerektirdiğine dikkat çekiliyor.

18kr02-sil3.jpg

DİNİ GRUPLAR VE CEMAATLER MASADA

Üç ayda bir yayımlanan, her bir sayısı adeta bir kitap niteliğinde olan Yetkin Düşünce dergisinin 19’uncu sayısı okura sunuldu. Derginin son sayısında Türkiye’nin gündemini belirleyen konulardan biri olan ‘Dini Gruplar ve Cemaatler’ konusu masaya yatırıldı. Dosyada, Mustafa Tekin, Süleyman Gümüş, Mehmet Yaşar Soyalan, Harun Yıldız, Zehra Işık, Vejdi Bilgin, Ahmet Keleş, Tahir Dağcı, S. Mücahit İyiyolbulan, Esat Arslan, Yufuf Yavuzyılmaz ve Muhammed b. Muhtar Şankiti’nin yazıları yer alıyor. Yazılarında cemaatlerin konumundan geleceğine uzanan yazarlar, kadınların cemaatlerdeki konumundan, Müslüman kültürde cemaat olgusuna birçok önemli konuda araştırma ve değerlendirmeleriyle günümüzün yaralarına da ışık tutuyor.

18kr02-sil1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN