4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Şair Cem Yavuz’un kendi kaleminden şiirlerinin yer aldığı ‘Solukdönüm’ Everest Yayınları’ndan çıktı. İngiliz yazar Jasper Gibson’ın, şizofreni hastası kuzeninden ilhamla kaleme aldığı ‘Ahtapot Adam’, Kafka Kitap tarafından Türkçeye kazandırıldı. 90 kuşağı hikayecilerinden Funda Özsoy Erdoğan’ın kaleme aldığı ‘Bugün Güzel Şeyler Olacak’ romanı Ötüken Neşriyat tarafından okurla buluşturuldu. Adnan Alper Demirci’nin ‘Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi’ kitabı raflarda.

MOĞOL BOZKIRINDAN MACAR OVASINA SOLUK SOLUĞA BİR SEYİR

T.S Eliot’ın ‘Çorak Ülke’ ve Paul Celan’ın ‘Sesler İşitin Bizi de’ çevirileri ile 2022’ye damga vuran şair Cem Yavuz’un kendi kaleminden şiirlerinin yer aldığı ‘Solukdönüm’ Everest Yayınları’ndan çıktı. Şair Yavuz, editörlüğünü Levent Alarslan’ın yaptığı dördüncü şiir kitabında okuruna Yunus Emre’den Arnaut Daniel’e, Nazım Hikmet’ten T. S. Eliot’a, Asaf Halet’ten Celan’a, Moğol bozkırından Macar ovasına diller ve şiirler arası, soluk soluğa bir seyir sunuyor. Gösterişli dili ve biçimsel zenginliğiyle okuyucusuna değerli bir şiir tecrübesi vaat eden şair, kitaba adını veren şiirinde şöyle sesleniyor okuruna:

“elbet herkes düşünür kendini

ahmaklar akıllılar

korkaklar patriyotlar

buzdan bir nehrin altında

vuruyorken gümüş köpükleri hatırlayan

hatırlatan Ichthysin

yüreği solukdönüm

benzer kaya yankısına”

05kr02sol.jpg

ŞİZOFRENİNİN GÖLGESİNDE YIPRANAN DOSTLUKLAR

İngiliz yazar Jasper Gibson’ın, yirmi yıl boyunca şizofreni hastası olarak yaşadıktan sonra hayatını kaybeden kuzeninden ilhamla kaleme aldığı ve onun hayatına adadığı sıradışı romanı ‘Ahtapot Adam’, Kafka Kitap tarafından Türkçeye kazandırıldı. Kesintiye uğramış hayatların dokunaklı hikâyesini anlatan roman, insanlığın inanç ve anlam arayışını sorgularken yıpranmış bir aşkın ve dostlukların melodramını da gözler önüne seriyor. Bir zamanların hukuk öğrencisi olan Tom’un gençliğinde kullandığı uyuşturucuların da etkisiyle yirmi yıldır kendisinden başka kimsenin duymadığı bir sesle konuşmasını anlatan romanı İngilizce aslından dilimize Mehmet Gürsel çevirdi.

05kr02sol3.jpg

HER ŞEYE RAĞMEN YENİ BAŞLANGIÇLARA İNANANLARA

90 kuşağı hikayecilerinden Funda Özsoy Erdoğan’ın kaleme aldığı ‘Bugün Güzel Şeyler Olacak’ romanı Ötüken Neşriyat tarafından okurla buluşturuldu. Romanında, dört kadının kendi özüne doğru yolculuğunu anlatan yazar bütün zorluklara rağmen her zaman yeni başlangıçlar yapılabileceğinin altını çiziyor. Kitabın tanıtım metninde şu ifadeler yer alıyor: “İnsan ancak kendi isterse, gerçekten isterse yeni bir şans verebilir kendine ve her zaman hayatın değerli olduğunu haykırmaktır aslolan; zira bütün insanlar zamanla değişir, hatta o denli değişir ki taptaze bir zamanın ışıltısına kaptırıverir kendini, yenilenir. İşte bu yüzden dönüp bakma arkana, sarıp sarmala hayatı, kucakla, işte budur, hayat budur...”

05kr02sol2.jpg

ROCK KÜLTÜRÜNÜN TÜRKİYE’DEKİ 39 YILLIK MACERASI

Adnan Alper Demirci’nin rock kültürünün 39 yıllık sürecini kaleme aldığı ‘Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi’ kitabı Karakarga Yayınları etiketiyle raflarda. Demirci, editörlüğünü Tolga Akyıldız’ın üstlendiği kitabında siyah giymeye meraklı, rock, heavy metal ya da punk müzik dinleyenlerin Türkiye’deki seyrini, nasıl bir dönüşüme uğradığını ve müzik tarihimizde nasıl yer ettiğini irdeliyor. 1981’den bugüne, ‘hafif müzik’ kategorisine zıt giden rock, heavy metal ve punk gibi tarzların Türkiye’deki gelişimine odaklanırken aynı zamanda kâh hikâyeleri kâh durum değerlendirmeleriyle mevzuyu günümüze, 2020’lere bağlıyor. Rock müzik kültürünü tanımak isteyenler için kaynak kitap niteliğindeki çalışma, bu türlerin takipçileri için de kendi yaşantılarının dönüm noktalarından izler bulacakları eşsiz bir başucu kitabı.

05kr02sol1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN