4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Usta fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in ‘İstanbul’un Vapurları Arşiv Serisi’ kitabı çıktı. Knut Hamsun’un dünya edebiyatına damga vuran yarı otobiyografik romanı ‘Açlık’ Peyami Safa’nın Türkçe çevirisiyle okura sunuldu. VakıfBank Kültür Yayınları ‘Edige Batır Destanı’nı yayımladı. Yazar Yavuz Ekinci’nin ‘Cennetin Kayıp Toprakları’ romanı Everest Yayınları etiketiyle raflarda.

SALİHA SULTAN

ARA GÜLER’İN OBJEKTİFİNDEN ŞEHİR HATLARI VAPURLARI

Usta fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in ilk kez yayınlanan fotoğraflarının da yer aldığı ‘İstanbul’un Vapurları Arşiv Serisi’ kitabı çıktı. Şehir Hatları ve Ara Güler Müzesi iş birliği ile hazırlanan kitapta, Şehir Hatları vapurları, İstanbul ve deniz Güler’in objektifinden yansıyan karelerle anlatılıyor. İlber Ortaylı’nın ‘…Hiçbir kalıntı, hiçbir eser bizim neslin İstanbul’unu Ara Güler kadar iyi öğretemez’ ifadeleriyle sunuş yazısını kaleme aldığı kitap ve 1950’lerden deniz kıyısında, iskelede bekleyen insanlar ile Haliç manzaralarını resmeden 10’lu kartpostal seti, Şehir Hatları Vapurları ile Moda, Çubuklu ve Kuzguncuk İskelelerinde yer alan Vapur Kafelerden satın alınabilir.

09kr02sol1.jpg

AÇLIĞIN ROMANINI PEYAMİ SAFA’NIN TÜRKÇESİNDEN OKUYUN

Knut Hamsun’un dünya edebiyatına damga vuran yarı otobiyografik romanı ‘Açlık’ Ötüken Neşriyat tarafından Türk edebiyatının büyük isme Peyami Safa’nın Türkçe çevirisiyle okura sunuldu. Hamsun, ilk bölümler 1988’de bir dergide isimsiz olarak yayımlanan, 1890’da kitap olarak basılan romanında kontrolü dışındaki güçler tarafından kendi kendisini yok etmenin eşiğine sürüklenen, yazar olarak başarıya duyduğu açlıkla fiziksel açlığı kaynaşan işsiz, genç bir adamın portresini çiziyor. Yazarın, zamanının romanlarını, basmakalıp olay örgülerini ve boş karakterlerini küçümseyip, ‘zihnin tuhaf, kendine özgü hâllerini, açlık çeken bir bedendeki sinirlerin gizemlerini betimleme girişiminde’ bulunarak yarattığı bu modern klasik, Dostoyevski’nin eserleri misali, Batı edebiyatı ve hümanist geleneklerinden olağanüstü bir kopuşa işaret ediyor.

BEŞ YÜZ YILLIK KIPÇAK TÜRK DESTANI RAFTA

VakıfBank Kültür Yayınları’nın yayımladığı ‘Edige Batır Destanı’ Kıpçak Türk halklarının Altın Orda devletine karşı bağımsızlık ve egemenlik savaşını, tarihte yaşamış gerçek bir kahraman savaşçı Edige’nin gözünden anlatıyor. Başkurt ozanı Burangolov nüshası olarak bilinen bu çalışma; destanın 500. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, 1762 tarihli el yazması kaynak alınarak, M. Borangolov, Rəşit Nigmeti, Bayazit Bikbay ve tarihçi Ebubekir Usmanov tarafından 1940 yılında tamamlandı. Kitap, akademisyen Göksel Öztürk tarafından, Başkurtça ve Türkçe dillerindeki ortak sözcüklerin korunmasına özen gösterilerek günümüz Türkçesine aktarıldı. Eser, gerçek hayatta da yaşamış tarihi bir isim olan ve Altın Orda devletinin hakimiyetini sürdürebilmesi için oğlu Moradım ile büyük mücadeleler veren kahraman bir savaşçının hikâyesini anlatıyor. Destanda, Edige’nin yanı sıra Timur Han ve Toktamış gibi 14’üncü yüzyılın tarihi isimleri de yer alıyor

09kr02sol3.jpg

KADERİNİ COĞRAFYANIN BELİRLEDİĞİ HAYATLAR

Yazar Yavuz Ekinci’nin ‘Cennetin Kayıp Toprakları’ romanı Everest Yayınları etiketiyle raflarda. Yazar romanında coğrafyanın kaderinden kaçamayanların, kendi dilinden, kimliğinden sürgün edilenlerin; kendi içine kanayan bir yarayla yaşayan üç kuşağın hikâyesini anlatıyor. Nesillerce süren ve tekrarlanan travmalar, kapanmamış yaralar, kendi adını bile unutmaya yazgılı hayatlar, bitmeyen yolculuklar… Her biçimde sürgün edilenlerin, görmezden gelinenlerin, çırpındıkça kaybolanların, her şeyini yitirenlerin hikâyesini okura aktaran yazar, cenneti bekleyip durmanın zamanla nasıl cehenneme dönüşebileceğini etkileyici bir dille tasvir ediyor.

09kr02sol.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN