4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Tarihçi Y. Hakan Erdem’in efsaneleşen eseri Tarih-Lenk Timaş Yayınları’yla devam ediyor. Burak Ş. Çelik’in metin ve görsel şiirlerinin bir arada olduğu ikinci şiir kitabı ‘Kukafaru’ Ebabil Yayınları’ndan çıktı. Esra Kartal Soysal’ın ‘Posüthüman Dünyada Üreme’ kitabı Siyasal Kitabevi’nden çıktı. Emmy ödüllü senarist Özlem Yılmaz’ın hepsi birbirinden farklı ama derinlerde birbirine bağlı yedi öyküsünün yer aldığı ‘Divan Cadısı’ kitabı Everest Yayınları tarafından okura sunuldu.

SALİHA SULTAN

TARİH NAMINA BİLDİKLERİNİZİ SORGULAMA ZAMANI

KARAR okurlarının köşe yazılarıyla tanıdığı tarihçi Y. Hakan Erdem’in tarih yazımı alanında efsaneleşen eseri Tarih-Lenk, tarihî serüvenine Timaş Yayınları’yla devam ediyor. Erdem, ‘Tarih-Lenk-Kusursuz Yazarlar, Kâğıttan Metinler’ isimli bu eserinde anlı şanlı akademisyenlerin ve araştırmacıların kaleme aldıkları tarih metinlerindeki -sıradan okuyucu tarafından genelgeçer doğrular olarak kabul edilmeye başlanan- akılalmaz hataları gözler önüne seriyor, meşhur kalemlerin kendilerine değilse de kâğıttan metinlerine savaş açıyor. Bir taraftan popüler tarih yazarlarının ve bazıları da alanında otorite olarak görülen isimlerin hatalarını düzeltirken bir taraftan da Türkiye’de tarih alanında üzerinde durulmaya korkulan eleştiri türünün güçlü bir örneğini ortaya koyuyor.

30kr02-sol1.jpg

ŞİİR VE GÖRSELLİK ARASINDA BAĞ KURAN MISRALAR

2010 Kuşağı şairlerinden Burak Ş. Çelik’in metin ve görsel şiirlerinin bir arada olduğu ikinci şiir kitabı ‘Kukafaru’ Ebabil Yayınları’ndan çıktı. Heceöykü, Tezkire, Kanon 2010 ve Buzdokuz gibi dergilerde şiirlerinin yanı sıra tercümleri de yayımlanan genç şair ikinci kitabında bütün görsel şiirleri renkli olarak yer alıyor. Kitabın girişinde bir de ‘Diyalektik Şiir Manifestosu’ yayımlayan şair somut, deneysel, görsel ve her türlü görselliği ön plana çıkaran şiirler için kullanılan ‘görsel şiir’ kavramına dair de şunları söylüyor: “Her ne kadar görsel şiir ve metin şiir arasında bir ayrım var gibi görünse de diyalektik şiir bu ayrımı ortadan kaldırır. Şair, şiirin kurucu unsurlarına görseli ekleyerek dışaıda kalma pahasına şiirin tanımını genişletkiştir. Şiir ve müzik arasında, sinema ve fotoğraf arasında kurulmuş ittifak, şiir ve görsellik arasındaki bağı kamçılamıştır.”

30kr02-sol3a.jpg

ÇAĞDAŞ ÜREMENİN FELSEFİ SORUNLARINA ÖNCÜ BİR KİTAP

‘Gen Ötesi-İnsan Sonrası’ kitabıyla epigenetik konusunda Türkçedeki ilk telif esere imza atan yazar Esra Kartal Soysal’ın bu kez üreme litaratürüne felsefi bir katkı sağladığı ‘Posüthüman Dünyada Üreme’ kitabı Siyasal Kitabevi’nden çıktı. Çağdaş üreme teknolojilerinin hızlı gelişiminin beraberinde getirdiği felsefi sorunlardan yola çıkan yazar kitabında okuruna ve akademi dünyasına hızla gelişmeye devam eden üreme teknolojilerinin yol açtığı karmaşık felsefi sorunlarını düşünmeye ilişkin bir çağrıda bulunuyor. Türkçedeki üreme literatürüne katkısıyla bu kitap, yeni üreme teknolojilerinin beraberinde getirdiği felsefi sorunları çözme iddiasında bulunmadan ve özenli bir tutumu elden bırakmadan, çözümlemeye yönelik bir tartışma açmayı hedefliyor.

30kr02-sol2.jpg

BU ÖYKÜ KARNAVALI YEDİ YALAN ÜZERİNE KURULDU

Emmy ödüllü senarist Özlem Yılmaz’ın hepsi birbirinden farklı ama derinlerde birbirine bağlı yedi öyküsünün yer aldığı ‘Divan Cadısı’ kitabı Everest Yayınları tarafından okura sunuldu. Öykülerinde yedi yalan ve yedi yüzleşmeyi kaleme alan yazarın ilk öykü kitabı, Erin İlkcan Aslan’ın imza attığı kapak tasarımı ve resimleri ile de bir öykü karnavalı. Yazar, yaratıcı betimlemeler ve içgörülerle bezediği, bilinen ama fark edilmeyenleri anlattığı Divan Cadısı ile, güçlü kaleminin edebiyatımıza katacaklarını müjdeliyor. Kitap, kişisel tarihi yeniden inşa eden hafıza oyunlarına, insanın köşe bucak kaçtığı hakikatiyle yüzleşmesine, hatta o hakikati doğurmasına dair bir şölen. Yürüdüğümüz meydanlarda, yaşadığımız saatlerde geçen bu öyküler, işlek üslubu ve her daim başka yöne sapabilen sürprizli kurgusu ile okuyucuyu heyecanlı bir yolculuğa çıkaracak.

30kr02-sol3.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN