4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Hasan Bozdaş’ın ikinci şiir kitabı ‘İnsanın Madde Olmayan Kısmı’ Dergâh Yayınları etiketiyle raflarda. Akademisyen Mehmet Ali Sevgi’nin öykülerinin yer aldığı ‘Noel’de Bir Sovyet Askeri’ kitabı Ornis Kitap tarafından okura sunuldu. Eski Büyükelçi Altay Cengizer’in ‘Güç ve Zaman’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Yapıkredi Yayınları, İngiliz yazar Ian McEwan’ın son romanı ‘Dersler’i Lale Akalın’ın çevirisiyle Türkçeye kazandırdı.

SALİHA SULTAN

‘ŞAİR İPTEN DEĞİLDİ RÜZGÂRDA EĞİLMEDİ’

İlk şiir kitabı ‘Adil Bir Akşam’ ESKADER tarafından 2018 yılı şiir ödülüne layık görülen Hasan Bozdaş’ın ikinci şiir kitabı ‘İnsanın Madde Olmayan Kısmı’ Dergâh Yayınları etiketiyle raflarda. Bozdaş’ın kitabında ‘Çizgi’, ‘Tanrıyla Buluşmalar’ ve ‘Logos’ başlıklı üç bölüm altında 15 şiiri yer alıyor. Şair, kitabının ilk şiiri ‘Çizgi Hakkında Herşey’in ‘Şiir Hakkında’ bölümünde modern dünyanın yarattığı fırtınalara karşı şairin çizgisine ise şu dizeleriyle işaret ediyor:

“şair ipten değildi rüzgârda eğilmedi

öldükten sonra da koşan bir at çizmişti.

yanaklarına tanıdık bir koku ve saadet

gözlerine çiçek çekildi.”

21kr02sol3.jpg

GURBET ELDE YERSİZLİK VE YURTSUZLUĞU ANLATAN ÖYKÜLER

Hoffmann’dan ‘Sıradan Şeylerin Fısıltısı’, Kandinsky’den ‘Sanatta Ruhsallık Üzerine’ gibi çeviri çalışmalarıyla tanınan akademisyen Mehmet Ali Sevgi’nin öykülerinin yer aldığı ‘Noel’de Bir Sovyet Askeri’ kitabı Ornis Kitap tarafından okura sunuldu. Sevgi’nin kurgu ve gerçeklik arasındaki sınırların müphemliğini açığa çıkaran öyküleri, Almanya’da göçmenlerle yapılan görüşmeler neticesinde ortaya çıkan hayat hikâyelerine dayanıyor. Yağmurda ıslanan göçmenler, bir devrin kapanışına şahit olanlar, vatanını unutanlar, uzaklarda İstanbul’u yaşayanlar ve kimliksiz bir ucube olarak arzıendam edenler... Yabancı olmanın çarpıcı bir şekilde işlendiği bu öykülerin antropolojik arka planına edebi ve şiirsel bir dil eşlik ediyor.

21kr02sol2.jpg

TÜRKİYE’NİN ‘BÜYÜK STRATEJİ’SİNE YENİ BİR ÖNERME

Eski Büyükelçi Altay Cengizer’in ‘Güç ve Zaman’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. ‘Büyük Strateji ve Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı’ alt başlığı ile okurla buluşan kitap, Türkiye’nin Osmanlı’dan bugüne dış siyasetlerini dinamik bir tarihsel okuma disiplini içinde ele alarak, varılan noktanın Türkiye için olduğu kadar küresel planda da hangi nedenlerle olağanüstü bir nitelik taşıdığına ışık tutuyor. Türkiye’nin en güçlü siyasi atardamarı olan Osmanlı-Türk Reform geleneği ve mücadelesinin büyük değerini tüm boyutlarıyla tekrar kavraması gerektiğini vurgulayan çalışma, ‘Büyük Strateji’ noktasında da yeni bir öneri sunuyor. Kitap, Türkiye’nin kendisini bir ‘Bölgesel Güç’ olarak görmek yerine, bundan çok daha kıymetli ve çok daha geniş açılımlar sunan ‘Orta Güç’ kategorisinde değerlendirmeye başlaması zamanının geldiğini, aksi halde ‘Büyük Strateji’ uygulayamayacağı görüşünü savunuyor.

21kr02sol1.jpg

HAYATIMIZI ŞEKİLLENDİREN KUVVET KİMİN?

Yapıkredi Yayınları, İngiliz yazar Ian McEwan’ın son romanı ‘Dersler’i Lale Akalın’ın çevirisiyle Türkçeye kazandırdı. Yazar, eleştirmenler tarafından son yirmi yıldaki en iyi romanı olduğu belirtilen eserdinde, hayatı kaçırılmış fırsatlar ve cevapsız sorularla dolu kahramanının mutluluk arayışı üstünden İngiltere’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki kuşaklarının hikâyelerine ve yakın geçmişin büyük altüst oluşlarına bakıyor. Hayatı Küba Füze Krizi’nden Çernobil felaketine, Berlin Duvarı’nın çöküşünden Kovid pandemisine tarihin büyük kuvvetleri tarafından şekillendirilirken, kahramanı Roland Baines her insan için geçerli olan sorularla yüzleşir: Hayatlarımızın kontrolü ne ölçüde bizim elimizdedir? ‘Dersler’, müzik ve edebiyatla, siyaset tartışılan arkadaş masalarının gürültüsüyle, bulunan ve kaybedilen aşkların heyecanıyla dolu, hayat kadar geniş bir roman.

21kr02sol.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN