4 yeni kitap raflarda

4 yeni kitap raflarda

Türk edebiyatının ilk kadın şairi sayılan Nigâr Hanım’ın günlüklerini Timaş Yayınları okura sundu. ‘Afacan Bir Psikanalistin Düşünceleri’ kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçeye aktarıldı. Araştırmacı yazar Hatice Veli’nin ‘Eski Uygurlarda Yerleşik Yaşam Kültürü’ kitabı Ötüken Neşriyat’tan çıktı. Prof. Dr. Mustafa Tekin’in İslam dünyasında tanrı tasavvurlarını incelediği ‘Mezheplerin Tanrısı’ çalışması Rağbet Yayınları etiketiyle raflarda.

SALİHA SULTAN

ŞAİR NİGAR’IN GÜNLÜKLERİ TAMAMLANDI

Türk edebiyatının ilk kadın şairi sayılan Nigâr Hanım’ın 25 yaşından hayatının sonuna kadar tuttuğu günlükleri 2021’de ilk kez gün yüzüne çıkaran Timaş Yayınları, eseri bu kez yazar Nazan Bekiroğlu’nun notlandırması ile okura sundu. Şair Nigâr Hanım’ın günlüğünün ilk sekiz defteri, Zeynep Berktaş’ın titiz çalışması ve Nazan Bekiroğlu’nun önsöz ve notlarıyla gün yüzüne çıktığında geriye kalan defterlerle ilgili çalışmanın da kısa süre sonra okurla buluşacağı vurgulanmıştı. Yeni kitapta mevcut günlüklerin yayını tamamlanıyor, Nigâr Hanım’ın son dönem günlükleri olarak nitelenen ‘Günlük II’, 20 Ocak 1894 ilâ 19 Mart 1918 tarihleri arasında tutulmuş beş defteri ihtiva ediyor.

19kr02sol1.jpg

İTALYAN USTADAN GENÇ PSİKANALİSTLERE ‘ŞEHRAZAT’ TÜYOSU

Çağımızın önde gelen psikanalistlerinden İtalyan Antonino Ferro’nun genç psinakalistlere rehber niteliğindeki konuşmalarının yer aldığı ‘Afacan Bir Psikanalistin Düşünceleri’ kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçeye aktarıldı. İtalyanca’dan çevirisine Zeynep Baransel’in imza attığı kitapta Genç psikanalist Luca Nicoli soruyor, Ferro yanıtlıyor. Ferro kitapta yanıtlarını verirken hem teorisyen kimliğini kuşanıyor hem de psikanalistlere divana uzanmak istemeyen hastaları için nasıl oyunbaz bir kimlik kuşanması gerektiğine dair ipuçları veriyor. Genç psikanalistlere yaşlı psikanalistlerinden izinden gitmesinin normal olduğunu söyleyen Ferro, ancak güncellenerek kendi yollarını bulmalarının da gerekliliğini hatırlatan Ferro, başarılı psikanalistlerin dolu seanslarının sırrının Binbir Gece Masalları’ndaki Şehrazat’ta aranması gerektiğini kaydediyor.

19kr02sol2.jpg

UYGURLARIN MADDİ YAŞAM KÜLTÜRÜNÜN ZENGİNLİKLERİ

Araştırmacı yazar Hatice Veli’nin ‘Eski Uygurlarda Yerleşik Yaşam Kültürü’ kitabı Ötüken Neşriyat’tan çıktı. Prof. Dr. A. Melek Özyetgin kitap hakkında şu ifadeleri kullanıyor: “Bu kitap, eski Türk çağında yerleşik yaşam kültürünün en önemli temsilcilerinden Koço/İdikut Uygurlarının şehir kültürünü, konut, mutfak ve beslenme ile giyim kuşam ve süslenme kültürünü, devrin yazılı kaynakları olan Uygur sivil belgeleri başta olmak üzere, Uygur Budist ve Maniheist çevrede üretilen eserlerden derlenen ilgili söz varlığı üzerinden tarihî-karşılaştırmalı yöntemle incelemeyi amaçlamıştır. (…) Bu kitap çalışmasında filolojik olarak incelenen söz konusu dil malzemesinden çıkan sonuçlar, ilgili dönemdeki tarihî ve arkeolojik kaynaklarla da desteklenerek Koço/İdikut Uygurlarının maddi yaşam kültürünün zenginlikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.”

19kr02sol3.jpg

İSLAM DÜNYASININ TANRI TASAVVURUNDAKİ FARKLILIKLAR

Prof. Dr. Mustafa Tekin’in İslam dünyasında tanrı tasavvurlarını incelediği ‘Mezheplerin Tanrısı’ çalışması Rağbet Yayınları etiketiyle raflarda. Prof. Dr. Tekin kitapta İslam’da farklı itikadi mezheplerin Tanrı tasavvurlarını ve bu tasavvurlara etki eden sosyal faktörleri çözümlemek üzere yola çıkıyor. Temelde İslam mezheplerinin Tanrı tasavvurlarını analiz etmeyi hedefleyen Prof. Dr. Tekin, nihayetinde İslam’ın paradigmasına bağlı olmakla birlikte, süreç içerisinde farklı sosyal saiklerin etkisiyle mezheplerin Tanrı tasavvurlarındaki farklılıkları masaya yatırıyor.

19kr02sol.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN