52. İstanbul Müzik Festivali başladı! Sanatın başkentine yaz notalarla geldi

52. İstanbul Müzik Festivali başladı! Sanatın başkentine  yaz notalarla geldi

Müzikseverleri dünya müziğine doyuracak İstanbul Müzik Festivali başladı. Bu yıl 52’inci kez düzenlenen festival 12 Haziran’a kadar 17 farklı mekanda, 25 konserde, 60’ın üzerinde ismi ağırlayacak. Dünyaca meşhur piyanist Maria João Pires 31 Mayıs’ta, klasik müziğin pop starı’ Khatia Buniatishvili Satie 31 Mayıs’ta, Dünyanın en iyi 10 orkestrası arasında gösterilen Budapeşte Festival Orkestrası 3 haziran’da İstanbullularla buluşacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali dün akşam, Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleştirilen açılış konseriyle başladı. Konserde şef Cem Mansur yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, piyanist İlyun Bürkev’e eşlik etti.

Festivale katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara da teşekkür plaketlerinin sunulduğu açılış gecesinde, festivalin bu yılki Onur Ödülü, kurduğu orkestralar ve gençlere yarattığı imkânlarla 40 yıldır klasik müzik dünyasında önemli bir rol oynayan şef Cem Mansur’a; 2023 Aydın Gün Teşvik Ödülü ise 23 yaşındaki keman sanatçısı Ilgın Top’a sunuldu. Törende İstanbul Müzik Festivali’ne desteklerinden dolayı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Atatürk Kültür Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı’ya teşekkür plaketi takdim edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına teşekkür plaketi ise İBB Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan’a sunuldu. Ayrıca festivale mekân desteği veren Kadıköy Belediyesi adına Kadikoy Belediyesi Meclis Üyesi Ümit Sinan Yenilmez’e teşekkür plaketi verildi.

52. İstanbul Müzik Festivali’ne değerli işbirliğiyle destek veren İş Sanat; festivalin gerçekleştirilmesinde büyük katkısı bulunan Borusan Sanat, yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorları Aromsa, Tekfen Vakfı, Türkiye İş Bankası, Mercedes-Benz ve Borusan Holding ile beraber İKSV Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu’na da teşekkür plaketleri takdim edildi. Bu yılki teması ‘Kökler’ olan 52. İstanbul Müzik Festivali, 12 Haziran’a kadar, 17 farklı mekânda, 25 konserde, Maria João Pires, Khatia Buniatishvili, Francesco Piemontesi, Jean-Guihen Queyras, István Várdai, Gülsin Onay, Edgar Moreau, Kristóf Baráti, Roby Lakatos gibi yıldız solistlerin yanı sıra Budapeşte Festival Orkestrası, Festival Strings Lucerne, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Mantova Oda Orkestrası, Franz Liszt Oda Orkestrası, Macar Ulusal Korosu, Borusan Quartet gibi birçok prestijli topluluğun aralarında olduğu 60’ın üzerinde ismi ağırlayacak. Program kapsamında, İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi olan üç eser de dâhil olmak üzere, toplam dört eserin dünya prömiyeri, üç eserin de Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. Festivalin ayrıntılı bilgileri ve biletleri ‘muzik.iksv.org’ adresinde.

23kr02-man2.jpg
Maria João Pires

KAÇIRILMAMASI GEREKEN 5 KONSER

Dünyaca ünlü piyanist Maria João Pires, Festival Strings Lucerne ile sahne alacağı konserinde Beethoven’ın ‘Pastoral Senfoni’si ile Honegger’in ‘Yaz Pastorali’ eserleri seslendirilecek. Konser 31 Mayıs Cuma saat 20.00’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda izlenecek. Le Figaro’nun ‘klasik müziğin pop starı’ olarak tanımladığı Khatia Buniatishvili Satie, Chopin, Bach, Schubert ve Liszt besteleriyle, zengin içerikli bir resitalle 1 Haziran Cumartesi saat 20.00’da İş Kuleleri Salonu’nda sahne alacak.

23kr02-man3.jpg
Khatia Buniatishvili

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Macar Ulusal Korosu ‘Mozart Requiem’ konserinde, Mozart’ın eserlerine ve dini inancını müziğe yansıtan çağdaş besteci Arvo Pärt’a odaklanacak. 2 Haziran Pazar saat 20.00’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekeleşecek konserde, İtalyan mezzosoprano Cecilia Molinari, Güney Koreli bas Jongmin Park, soprano Giuliana Gianfaldoni ve İstanbul doğumlu tenor İlker Arcayürek gibi opera sahnesinin yıldızları da solist olacak. Dünyanın en iyi 10 orkestrası arasında gösterilen Budapeşte Festival Orkestrası ile Alman Klasik ve Romantik dönem repertuvarının önde gelen yorumcularından Francesco Piemontesi, Brahms’a adanmış bir konserle festivalde. Şef Iván Fischer’ın yöneteceği konser 3 Haziran Pazartesi günü saat 20.00’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda. Tekfen Filarmoni Orkestrası şef Aziz Shokhakimov’un yönetimindeki konserinde çellist Edgar Moreau ile bir araya geliyor. 9 Haziran Pazar günü saat 20.00’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda başlayacak konserde klasik müzik literatüründeki sevilen başyapıtlar seslendirilecek.

23kr02-man1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN