Almanların ataları Yozgat'ta çıktı: Frigler, Hititler, Romalılar, Bizanslılar... Hepsi bu rotadan geçti

Türkiye'de tarihin karanlığına ışık tutacak keşifler gün yüzüne çıkartılmaya devam ediyor. Yozgat'ın Büyük Nefes köyünde yer alan Tavium Antik Kenti de tarihi mirasıyla öne çıktı. Almanların atalarının Yozgat'tan geçtiği belirtilirken Frigler, Hitiler, Romalılar, Bizanslılar gibi birçok medeniyet bu rotada iz bıraktı. İşte açık hava müzesini andıran görüntüsüyle dikkat çeken Tavium Antik Kenti...

Yozgat’ın Büyüknefes köyünde Galatların başşehri Tavium Antik kenti kalıntılarının yer aldığı bölge, yıllar önce antik kente ait birçok parçanın çeşme, okul, ahır, duvar, mezarlık gibi yapılarda kullanılması nedeniyle açık hava müzesini andırıyor.

Yozgat Merkez Büyük Nefes Köyü Muhtarı Mustafa Akyol, "Resmi Gazete’de de yayınlanmasına rağmen köyümüzde resmi kazı başlamadı. Beş yıldır yapılacak, halen uğraşılıyor, yapılmıyor" dedi.

yeni-proje-32.jpg

Milattan önce iki binli yıllarda Almanların atası varsayılan Galatların başkenti olan Tavium Antik Kenti'nin kalıntılarının bulunduğu, açık hava müzesini andıran görüntüsü ile dikkat çekti. Köy ve çevresindeki yüzey araştırma çalışmaları sonucunda bölgenin Frigler, Hititler, Romalılar, Bizanslılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı belirlendi.

yeni-proje-33.jpg

Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2010 yılında kurulup, 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci kabul etmeye başlayan Arkeoloji Bölümü akademisyen ve öğrencileri tarafından yürütülen iki yıl süreli yüzey araştırması çalışmaları sonunda önemli veriler elde edildi.

yeni-proje-34.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Bozok Üniversitesi adına Yozgat genelinde ‘Klasik Dönem, Roma Dönemi ve Bizans’ dönemlerine yönelik yapılan yüzey araştırma çalışmalarında, Yozgat’ın tarihsel olarak Prehistorik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar kesintisiz olarak yerleşim gördüğü hatırlatıldı.

İlgili Haberler