Antakya’nın festivali misafirlerine kucak bekliyor

Antakya’nın festivali misafirlerine kucak bekliyor

Antakya deprem sonrası en geniş kapsamlı ilk sanat etkinliğine hazırlanıyor. Uluslararası Antakya Film Festivali’nin 11’incisi 13-19 Ekim’de çadır kentlerde düzenlenecek. ‘Antakya Varsa Ben De Varım’ mottosuyla yola çıkan etkinlikle ilgili KARAR’a konuşan Festival Direktörü Atakan Metin, “Sanatın iyileştirici gücüyle Antakya halkının bir nebze de olsa rehabilite olmasını sağlamak istiyoruz." dedi.

SALİHA SULTAN

Depremde büyük yıkım yaşayan Antakya, deprem sonrası en geniş kapsamlı ilk sanat etkinliğine, Uluslararası Antakya Film Festivali’ne hazırlanıyor. Festivalin 11’incisi, depremin yaralarının henüz tam olarak sarılamadığı şehirdeki bütün zorlu şartlara rağmen 13 Ekim-19 Ekim 2023 tarihlerinde Antakyalılarla buluşacak. Ansam Kültür Derneği’nin organizasyonuyla düzenlenen, Başkanlığını Mehmet Oflazoğlu’nun yürüttüğü festival hakkında KARAR’a konuşan Festival Direktörü Atakan Metin, ilki 2013’te düzenlenen festivalin bu yıl ‘Antakya Varsa Ben de Varım’ mottosu ile şehirdeki çadır ve konteyner kamplarında gerçekleşeceğini kaydetti.

Metin, “Sanatın iyileştirici gücünü kullanarak hem festivali sürdürmek hem de Antakya’da yaşayan halkın bir nebze de olsa rehabilite olmasını sağlamak istiyoruz. Burada yaşayan insanların felaket ve enkaz dışında güzel şeyler düşünüp görmeleri en büyük arzumuz. Zorlu şartlara rağmen, 10 yıldır şehirde gerçekleşen festival her ne olursa olsun devam etmeli diye düşündük” diye konuştu.

Öte yandan, zorlu şartlarda gerçekleşecek festivale konuk olacak isimlerin günlük konforlarını unutması gerektiğinin bilincinde olduğunu vurgulayan Metin, “Empatiyi yerinde yapmak için çok iyi bir fırsat. Uzaktan destek, iyi niyet gösterisi hepsi makul ancak yerinde görmek isteyenler, emin olun çok farklı dönecekler kendi rutinlerine” görüşünü paylaştı. Metin, festival etkinliklerinin İskenderun’da kendilerine bir STK tarafından tahsis edilen 300 kişilik bir çadırda gerçekleşeceğini kaydetti. Festivali bölgenin imkanları dahilinde organize etmeye çalıştıklarının altını çizen Metin, “Ancak gerçekten hala çok zorlanıyoruz. Bölgenin durumu malum, misafirleri nasıl ağırlayacağımız noktasında çalışmalarımız hala sürüyor. Bölgeye hakim, hali hazırda çalışmalar yürüten kurum ve kuruluşlardan konaklama, lojistik gibi konularda destek arayışımız da devam ediyor” ifadeleriyle, destek çağrısında bulundu.

16kr02man.jpg

ÜNLÜLER ‘ANTAKYA VARSA BEN DE VARIM’ DEDİ

Her şeye rağmen organizasyonu Antakya’da yapmaya karar verdiklerinde kültür sanat dünyasından büyük destek gördüklerini aktaran Metin, şunları paylaştı: “Önerdiğim ‘Antakya Varsa Ben de Varım’ mottosu kabul gördü ve yurt içinden ve dışından kısa videolar toplamaya başladık. İlk aşamada Türkiye’nin önemli ya da değerli diye düşündüğümüz isimler, bize videolar göndermeye başladılar.

İlber Ortaylı, Metin Uca, Cengiz Bozkurt, Tilbe Saran, Levent Üzümcü, İbrahim Konar, Fulya Öztürk, Gizem Türemen, Gülnur Saydam, Zeynep Öykü, Emrah Kuş, Semih Çalışkan, Haldun Dormen, Ahmet Mümtaz Taylan, Meltem Cumbul, Hude Gürbüz, Teoman Kumbaracıbaşı, Renan Bilek, Mehmet Demir Yılmaz, Aslıhan Malbora, Asena Girişken, Emre Özcan, Başak Tuncel, Feryal Bayram, Şükran Aktı, Yağmur Üçkardeş, Ceren Gündoğan, Melis Doğan, Bahtiyar Engin, Rosaline Karabulut, Aziz Sarvan, Cihat Aşkın, Zeynep Özyağcılar, Murat Özdemir, Gülşah Güneş ve Bahar Hacıbektaşoğlu, Belçim Bilgin videolarla bize destek oldular.” Film gösterimlerinin ve etkinliklerin ücretsiz gerçekleşeceği festivale ‘Antakya Varsa Ben de Varım’ mottosu ile destek verenlerin videoları ise sosyal medya hesaplarından izlenebiliyor.

16kr02-lyeni.jpg

SEKTÖR UZMANLARI ŞEHRE KONUK OLACAK

Festival Direktörü Metin, festivalde gerçekleşecek etkinliklere dair ise şu bilgileri verdi: “Bu sene 2 yeni etkinliğimizi hayata geçiriyoruz. Yönetmen Neslihan Kültür idaresinde ‘Sektör Buluşmaları’ ile sinema sektöründeki önemli isimleri Antakya’ya getiriyoruz. 3 ya da 4 gün olarak planladığımız bugünlerde paneller, söyleşiler, masterclass’lar düzenlenecek. Sivil toplum kuruluşları katkı verecek. Yönetmen Armağan Pekkaya ve Arka Pencere dergisi genel yayın yönetmeni Bilgehan Aras’ın da destek verdiği seçici kurulumuzun değerlendirmelerinden sonra da film gösterimleri, kategorileri ile halkımıza gösterilecek. Bir başka etkinliğimiz de ‘Festival Destek Etkinlikleri’ olacak. Bu kapsamda Mesut Sarıoğlu önderliğinde Uçaneller Kukla Tiyatrosu gösteriler yapacak.

Türkiye’nin ilk yerli arp üreticisi ve arp sanatçısı Zeynep Öykü, ressam Melis Doğan ile sahnede olacak. Zeynep Öykü Arp konserini verirken aynı anda Melis Doğan canlı resim performansını sergileyecek. Solist Rosaline Karabulut da şarkılarından oluşturduğu repertuarı ile konser verecek. Antakya’da daha önce birçok konser vermiş olan oyuncu Teoman Kumbaracıbaşı da tarihler konusunda önemli bir değişiklik olmazsa gitarıyla sahnede olacak. Editör ve yazar Yasemin Seven Erangin, kitabı ‘Bir Cinayetin Sıra Dışı Hikayesi ‘Oğuz’ ile okuyucularla buluşup imza günü gerçekleştirecek.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN