Asya’nın sanat fuarı pandemi öncesi ihtişamına kavuştu

Asya’nın sanat fuarı pandemi öncesi ihtişamına kavuştu

Asya’nın en büyük uluslararası sanat fuarı Art Basel Hong Kong başladı. Fuar 30 Mart’a kadar 40 ülkeden 243 galeriyi ağırlıyor. Katılımcılarındaki yüzde 37 artışla pandemi önceki boyutlarına geri dönen fuarın CEO’su Noah Horowitz, 2024 yılını şehrin sanat sektörü için bir ‘rönesans yılı’ olarak niteledi.

Asya’nın en büyük uluslararası sanat fuarı Art Basel Hong Kong başladı. Hong Kong Konrge ve Sergi Merkezi’nde başlayan fuar 30 Mart’a kadar 40 ülkeden 243 galeriyi ağırlıyor. 2020 yılından bu yana ilk kez geçen yıla göre yüzde 37 artışla pandemi öncesi boyutuna geri dönen fuar katılımcılarının yaklaşık yüzde 10’unun ise eserleri ilk kez Hong Kong’da sergileniyor. İhtişamlı günlerine yeniden kavuşan fuarın CEO’su Noah Horowitz, 2024 yılını şehrin sanat sektörü için bir ‘rönesans yılı’ olarak niteledi.

Fuar açılış gününde 2023’e kıyasla çok daha fazla uluslararası kalabalığın ilgisini çekti. Fuarın VIP gününde galeriler ve koleksiyonerler arasında gerçekleşen satışların canlı geçtiği belirtildi. Art Basel Hong Kong’daki satışlar, Asya’nın üst düzey sanata olan talebinin bir barometresi olarak görülüyor. Fuar bu sebeple bu yıl diğer yıllara göre daha yakından izleniyor çünkü Hong Kong hala Asya’nın en büyük sanat pazarı olma statüsünü koruyor.

Hong Kong şehri, sanat ithalatı veya satışından herhangi bir vergi almadığı için de koleksiyonerlerin ve galerilerin gözdesi. ArtTactic Pazar Analizi’ne göre, 2023 yılında küresel sanat satışları yüzde 4 düştü ve önde gelen üç uluslararası müzayede evi, Hong Kong’daki modern ve çağdaş sanat akşam müzayedelerinde toplam satışlarda yüzde 5,3 düşüş gördü.

Fuarın satışlardaki açığı kapatması bekleniyor. Fuara halkın girişi ise 28-30 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

28kr02-alt1.jpg

NURİ BİLGE’NİN FOTOĞRAFI DA HONG KONG’DA

Bu yıl fuara Türkiye’den Dirimart, Zilberman ve Pi Artworks de katılıyor. Dirimart mentalklinik, Çiğdem Aky, Nuri Bilge Ceylan, Ebru Duruman, Mustafa Hulusi, Seçkin Pirim, Canan Tolon, Çağla Ulusoy ve Peter Zimmermann’ın; Pi Artworks Jyll Bradley, Albano Hernandez, Mehmet Ali Uysal, Kemal Seyhan ve Özer Toraman’ın; Zilberman ise Carlos Aires, Alpin Arda Bağcık, Sim Chi Yin, Isaac Chong Wai, Lucia Tallova, Jaffa Lam Laam, Larry Munoz, Azade Köker ve Erinç Seymen’in yapıtlarından oluşan seçkilerini sunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN