Begüm Fırat’ın kaleminden Sefarad Yahudilerinin Türkiye’ye uzanan yolculuğu

Begüm Fırat’ın kaleminden Sefarad Yahudilerinin Türkiye’ye uzanan yolculuğu

Yazar Begüm Fırat, gerçek hayat hikayelerine yer verdiği “Coya” adlı kitabında, 6 asırdır Türkiye topraklarında yaşayan Sefarad Yahudilerinin tarih ve kültürüne ışık tutuyor. Annesinin anneannesi Coya’nın zorluklarla dolu yaşamını inanç, aile, sevgi, aşk ve arkadaşlık kavramlarıyla kaleme alan yazarın kitabı 2019’da tamamlanıp yayınevlerine gönderildi ve bu yılın Ağustos ayında okuyucularıyla buluştu.

Online dizi platformlarının yaygınlaşmasıyla sayıları giderek artan dönem dizileri, tarihin farklı dilimlerine ışık tutuyor. Çoğunlukla gerçek hayat hikayelerinden esinlenilerek yazılan kitaplardan uyarlanan diziler, geçmişte yaşanan kültürel ve sosyolojik olayları da bugüne taşıyor.

Yazar Begüm Fırat, annesinin anneannesiyle aynı adı taşıyan “Coya” adlı kitabında dönem dizileriyle birlikte popüler hale gelen Sefarad Yahudilerinin hayatlarını ele alıyor. 1492 yılında Osmanlı topraklarına göç eden Sefarad Yahudilerini, bu topluluğun üyelerinden biri olan Coya’nın gözünden anlatıyor.

Begüm Fırat, “Dönem dizileri, Sefarad Yahudileri ve Ladino dilinin arama motorları ile kitap satış sitelerinde araştırılan konuların başında yer almasını sağladı. Yazdığım kitapla benzer zamanlarda bu konunun gündem olması ve konuşulması, bana büyük mutluluk verdi. Hiçbir emek ve mücadele karşılıksız kalmıyor, hakikat ona inanan kalplerde ortaya çıkıyor ve içimizdeki sevgi, merhamet bizleri doğruya ve güzele sevk ediyor. Sefarad Yahudilerinin bu topraklara gelişiyle başlayan yaşamlarını belirli dönemlere ayırarak anlattığım kitabımda gerçek bir hayat hikayesini sevgi, inanç, farklı zaman ve mekân boyutlarıyla birlikte ele alıyorum” dedi.

GERÇEK KİŞİ VE OLAYLARA YER VERİYOR

Yazar Begüm Fırat, Türkiye’de kuşaklar boyunca yaşayan Sefarad topluluğunun üyesi olan Coya’nın hayat hikayesinden kurguladığı kitabında, gerçek kişi ve olaylara yer veriyor. Kitabına ilişkin değerlendirmede bulunan Begüm Fırat, “Kitabım, Coya’nın atalarının İber Yarımadası’ndan Türkiye’ye uzanan zorunlu göç yolculuğuyla başlıyor. Bu yolculuğa yön veren sevgi ve inancın yanı sıra, yaklaşık 400 yıldır Manisa’da yaşayan Yahudi bir ailenin kızı Coya’nın yaşamına kimlik kazandıran farklı olayları anlatıyorum. Coya’nın ailesinin dönemin varlık vergisi nedeniyle yaşadığı kayıplar, Ali ile aşkından doğan kızını tek başına büyütmek zorunda kalışı, kardeşi İshak ile birlikte İsrail’e yapmak zorunda kaldığı gemi yolculuğu kitabıma yön veriyor” diye belirtti.

MÜSLÜMAN ERKEK VE YAHUDİ KADININ BÜYÜK AŞKI

Coya’nın bir kadın olarak zorluklarla dolu yaşamını inanç, aile, aşk ve arkadaşlık kavramları çerçevesinde ele alan Yazar Begüm Fırat, bu kavramların yaşama kattığı samimiyeti satırlarına taşıyor. Yazar konuyu şu sözlerle açıkladı: “O dönemde yaşananları farklı kadın karakterlerin gözünden aktardığım kitabımda, gerçek olayları tüm çıplaklığıyla aktarıyorum. Dönemin zorlukları içinde Müslüman bir erkekle Yahudi bir kadının yaşadığı büyük aşkı anlatıyorum. İnanç, aile, sevgi, aşk ve arkadaşlık gibi kavramların yaşam üzerindeki etkilerini örnekleriyle okuyuculara sunuyorum.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN