Dost meclisi ‘İrfan sofrası’nda buluştu

Dost meclisi ‘İrfan sofrası’nda buluştu

Şair, yazar, Dr. İrfan Çiftçi, vefatının üçüncü yılında Eyüpsultan Belediyesi tarafından adının verildiği parkta anıldı. Ailesi, dostları ve sevenlerinin iftar davetinde bir araya geldiği gecede merhumun büyük değer verdiği dostluk mirası bir kez daha taçlandı. KARAR Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, Mükremin Atmaca, Mehmet Yalçın Yılmaz, Ali Günvar gibi yakın dostlarının konuşmalarında özlemlerini dile getirdiği gecenin meyvesi ise İrfan Çiftçi adına bir anı kitap hazırlanması kararı oldu.

SALİHA SULTAN

Ailesi, dostları ve sevenleri, kültür-sanat dünyamızda iz bırakan isimlerden şair, yazar ve akademisyen Dr. İrfan Çiftçi’yi vefatının üçüncü yılında Eyüpsultan Belediyesi tarafından adının verildiği parkta andı. Eyüpsultan Barika Sokak’ta bulunan İrfan Çiftçi Parkı’nda yakın dostu Mükremin Atmaca tarafından organize edilen iftar davetinde bir araya gelen sevenleri, gece boyunca merhumun kendilerinde iz bırakan güzel hasletlerini dile getirdikleri konuşmalara imza attı.

Merhumun eşi Dr. Aylin Çiftçi ve kardeşleri Dr. Engin ve Nedim Çiftçi’nin bütün misafirlerle tek tek ilgilendiği iftar programına katılamayan oğulları Metehan ve Atahan ise babalarını unutmayan bütün misafirlere selam ve saygı mesajlarını iletti.

Konuklara hitab eden merhumun eşi Dr. Aylin Çiftçi, öncelikle organizasyonun mimarı Atmaca’ya ve bütün katılanlara teşekkür etti.

ac.png

Merhum eşinin dostluğa önem veren bir şahsiyet olduğunu hatırlatan Dr. Çiftçi, “İrfan Bey’in ardından o sanki aramızdan hiç ayrılmamış gibi bir araya gelmeye devam ediyoruz, eminim o da bizimle” diye konuştu. Dr. Çiftçi, merhumun ardından yayınlanmamış şiirlerinin Ali Günvar’ın öncülüğünde yayınlandığını, kitaplarının ise İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’ne bağışlandığını hatırlatarak, Gebze’de bulunan mezar taşına ise notları arasında ‘ölürsem mezar taşıma bu yazılsın’ ifadesiyle bulunan bir yazıyı yazdırdıklarını kaydetti.

xccx.png

Dr. Çiftçi, yazıyı, mezarı henüz ziyaret edemeyen dostlarıyla paylaştı.

sd.png

ANI KİTABI İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

Gecenin organizatörü Atmaca ise, bütün katılanlara ve organizasyona destek veren Eyüpsultan Belediyesi’ne teşekkür ederek “İrfan yaşarken de böyleydi, vefat ettikten sonra da hepimizi bir araya getirmeye devam ediyor, Allah gani gani rahmet eylesin” diye konuştu.

Merhumun yakın dostu, KARAR Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras da duygularını, “İrfan Bey yaşarken de öyleydi, bugün onun İrfan sofrası kurulmaya devam ediyor, sayesinde bir kez daha bir araya geldik, burada olan herkes bu yüzden çok kıymetli, teşekkür ediyorum” ifadeleriyle tarif etti.

rf.png

Şair Ali Günvar da özlemini “İrfan’ın yokluğu benim için çok zor, geceleri beni artık aramıyor. İrfanla hareket eden bir dosttu, hep yanımdaymış gibi sürekli onunla bağlantı içindeymişim gibi hissediyorum, ama bu dünyada olmaması da beni çok üzüyor, eksikliğini çok hissediyorum, onu çok özlüyorum” cümleleriyle tarif etti.

zxzx.png

Mümin Vatansever de, merhumun ardından yaşanan buluşmaların hatırasını yaşatmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “İrfan Bey adına artık bir anı kitap hazırlanmanın da vaktinin geldiğini düşünüyorum. Burada bulunan bütün sevenleri evet derse, bu hazırlığa bir an önce girişelim” ifadeleriyle, yeni bir çalışmanın ayak sesini duyurdu.

Gece boyu elden ele gezen mikrofona konuşan sevenlerinin konuşmalarında merhumun İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Koordinatörlüğü, TRT Yönetim Kurulu Üyeliği, Kültür Bakanlığı Azerbaycan Kültür Ataşeliği gibi görevleri sırasında hayata geçirdiği kültür sanat dünyamızdaki öncü çalışmaları, kültür ikliminde çalışmalar yapan birçok kişi üzerindeki olumlu tesirleri, İstanbul Üniversitesi’ndeki akademisyen kimliği sırasında yetiştirdiği öğrencileri ve yurt içinden yurt dışına kurduğu dostluklar, iletişim konusundaki başarısı gibi birçok unutulmaz özelliği öne çıktı. Merhum için dualar edilen, dostluğun gece boyu taçlandığı iftar daveti, bütün konukların merhumun vefat yıl dönümü olan 3 Temmuz’da bir araya gelme dilekleriyle sona erdi.

cv.png

VEFAYI TAÇLANDIRANLAR...

İrfan Çiftçi’nin anıldığı iftar davetine katılanlar arasında kültür sanat dünyasından şu isimler yer aldı: Mümin Vatansever, İbrahim Kiras, Mehmet Usta, Şerafettin Kaya, Mükremin Atmaca, Ali Günvar, Bayram Öz, İmdat Demir, Deniz Üzüm, Sami Çevik, Mehmet Lütfi ve Elif Şen, Faysal Soysal, Fethi Sancar, Kamil Engin, Mustafa Hilmi Baş, Burhan Karagöl, İlhan Efe, Tuğrul Tuna, Mehmet Yalçın ve Bahar Yılmaz, Mehmet Şeker, Ahmet Uğur ve Hatice Keltek, Selman Gemuhluoğlu, Ali Teker, Hikmet Kırık, Serkan Coşkun, Elvis Ustaoğlu, Ahmet Kara.

mrr.png

‘BU HAYATI AŞKLA YAŞADI’

Eşi Aylin Çiftçi’nin gecede dostlarıyla paylaştığı mezar taşı yazısında merhumun kendi vasiyeti olan şu ifadeler yer alıyor:

“Mürşidin eliyle yürüdü. Bu hayatı aşkla yaşadı. Hakk’a bağlandı, şiirini söyledi. Türk Milleti, İslam Camiası, İnsanlık Alemi için okudu, konuştu, yazdı...”

irf.png

KÜLTÜR DÜNYAMIZIN ÖZLENEN DEĞERİ İRFAN ÇİFTÇİ KİMDİR?

27 Mayıs 1965, Kars doğumlu İrfan Çiftçi, edebiyat dergilerindeki yazılarında ve şiirlerinde ‘Dost’, ‘İlhan Mete’ gibi imzalar da kullandı. 1990’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Maliye Bölümünden mezun olan Çiftçi, çalışma hayatına 1978’de Marmara Ekspres (Gebze) gazetesinde başladı. 1994-1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Kültür AŞ’deki koordinatörlük görevi sırasında yaptığı birçok ulusal ve uluslararası organizasyonlarıyla tanınan Çiftçi, özellikle Türk dünyası ile Türkiye arasında kurduğu önemli kültür sanat köprüleriyle tanınıyordu.

TRT Yönetim Kurulu üyeliğinden UNESCO’ya birçok kurumda kültür-sanat alanında önemli görevler yürüten çiftçi, son olarak Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri olarak görev yapmıştı. Akademik çalışmalarında, Jeopolitik ve Küreselleşme, Kültürlerarası İletişim, İstanbul Çalışmaları, Hermenötik, Rus ve Türk Dünyası, Diplomasi, İnsan-Sanat (poetika ve politika) ilişkileri üzerinde yoğunlaşan Çiftçi, bu konularla ilgili birçok ders verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN