Kiracılara kötü haber! Kira sözleşmesi olsa bile bunu yapan evden çıkarılıyor

Kiracılara kötü haber! Kira sözleşmesi olsa bile bunu yapan evden çıkarılıyor

Mevcut kiracılarını çıkarıp daha yüksek kiraya yeni kişilere evlerini kiraya vermek isteyen ev sahipleri yeni bir yöntem daha buldu. İstanbul'da mülk sahibi ile kiracı arasında yaşanan bir olayda, mahkeme ev sahibi lehine emsal teşkil edecek karara imza attı. İşte detaylar...

Konut fiyatları ve kiralık ev fiyatları, son 2 yılda fahiş oranda yükseldi. Fırsatçılığın önüne geçmek isteyen hükümet, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konutlarda kira artış oranı yasal zam sınırı yüzde 25 olarak belirlemişti.

Ev sahipleri, devam eden kira sözleşmesi olan kiracılarını çıkararak yeni kiracılara daha yüksek tutarlarla evlerini kiraya vermenin yollarını aramaya başlamıştı. Yargıtay bu sefer ev sahiplerine onay verdi.

AİDAT BORCUNU ÖDEMEYEN KİRACI EVDEN ÇIKARILABİLİR Mİ?

İstanbul'un Esenyurt ilçesindeki bir sitede aidatını geciktiren kiracı hakkında tahliye kararı çıktı. Kirasını düzenli ödeyen kiracısını çıkaramayan ev sahibi bu sefer kiracısının aidat borcu olduğunu fark etti. Bunun üzerine site yönetimine ulaşarak aidat borcunu kendisi ödedi ve ardından icra takibi başlattı.

Kiracı, bu icra takibine itiraz etmedi ve kendisine verilen 30 günlük süre içinde de aidat borcunu ödemedi. Bunun üzerine tahliye talepli dava açıldı ve yerel mahkeme de tahliyeye karar verdi.

Yerel mahkemenin değerlendirmesinde, "Davalı tarafından 7 günlük yasal süresinde takibe itiraz edilmediği gibi 30 günlük süre içerisinde de herhangi bir ödeme yapılmadığı, böylece davalının temerrüdünün sabit olduğu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi 2021/823 esas 2022/1390 karar sayılı ilamda da belirtildiği üzere aidat borcu nedeniyle tahliye istenebileceği anlaşılmakla davanın kabulü ile davalının dava konusu mecurdan tahliyesine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır" denildi.

AİDAT BORCUNU ÖDEMEYENE İCRA TAKİBİ BAŞLATILABİLİYOR

Mahkemenin kararını değerlendiren avukat Hanife Emine Kara, şunları söyledi:

"Kira borcunun ödenmemesi kiraya veren için tahliye hakkı doğuruyor. Nitekim bir aylık kira borcunun dahi ödenmemesi halinde kiraya veren tahliye talepli icra takibi başlatabiliyor. Kiracıya bu borcu ödemesi için 30 gün süre verilmesi akabinde, süre dolduğunda hâlâ kira borcunun ödenmemesi halinde kiraya verenin icra hukuk mahkemesinde tahliye davası açma hakkı doğar. Kiraya veren başka bir husus ispat etmesi gerekmeksizin mahkemeden tahliye kararını alabilecektir."

Avukat Hanife Emine Kara, kiracılara aidat borçlarının düzenli ödemesi uyarısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN