Kadim uygarlık halk üzerindeki kontrolünü halüsinojen maddeyle artırıyormuş!

Kadim uygarlık halk üzerindeki kontrolünü halüsinojen maddeyle artırıyormuş!

Wari Medeniyeti hakkında yapılan araştırma, kadim uygarlığın halkını daha kolay yönetmek için halüsinojenik ilaçlardan ve biradan faydalandığını ortaya koydu. Araştırmacılar, bu stratejinin liderlerin siyasi kontrollerini artırdığını belirtti.

Peru'daki tarihi yerleşim bölgesi Quilcapampa'da yapılan kazılar sırasında Wari Medeniyeti'nin siyasi yapısına dair önemli bulgular elde edildi.

MS 500 ve 1000 arasında bugünkü Peru'da gelişen Wari Medeniyeti, incelikle dokunmuş tekstil ürünleri ve yontma çanak çömleklerinin yanı sıra yolları ve tarımsal faaliyetleriyle tanınıyordu. Wari halkının inşa ettiği yollar daha sonra İnka İmparatorluğu'na dahil edilmişti.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre; hakemli bilimsel dergi Antiquity'de yayımlanan yeni araştırma, Wari liderlerinin halüsinojenik ilaçları ve birayı halk üzerindeki kontrolü sağlamlaştırmak ve ilişkileri güçlendirmek için kullandığını gösterdi.

BOTANİK KALINTILAR STRATEJİYİ ORTAYA KOYDU

Araştırma, Quilcapampa'da bulunan ve binlerce yıldır halüsinojen olarak kullanılan vilca ağacının tohumlarının botanik kalıntıları analiz edildi.

Analize göre toplu ziyafetler sırasında, molle ağacından yapılan "chicha" adlı bira benzeri bir içeceğe bu halüsinojenik tohumlar ekleniyordu. Böylece her iki ürünün de psikoaktif etkileri artırılıyordu.

Wari seçkinleri, sosyal ilişkileri güçlendirmek ve liderliğin misafirperverliğini vurgulamak için halüsinojen maddeyi ortak şölenlere dahil ediyordu.

SİYASİ KONTROLLERİNİ BU YOLLA ARTIRDILAR

Araştırmacılar, bu stratejinin Wari liderliğinin siyasi kontrolünü güçlendirmesinde önemli bir rol oynadığını düşünüyor. Araştırma makalesinde, "Bu liderler unutulmaz, toplu psikotropik ziyafetler sunabildi ve bu ziyafetlerin bireyler tarafından bağımsız olarak gerçekleştirilmemesini garanti altına aldı" diye yazıldı.

Analize göre vilca ağacından bu maddeleri hazırlamak zor bir süreçti ve bunu yapabilen Wari seçkinlerine özel bir statü kazandırıyordu.

Araştırmanın başyazarı Matthew Biwer, "Bu, And Dağları'nda siyaset ve halüsinojenlerin kullanımı açısından bir dönüm noktasıydı" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN