İstanbul Tiyatro Festivali başlıyor: Açılsın perde yıkılsın duvar

İstanbul Tiyatro Festivali başlıyor: Açılsın perde  yıkılsın duvar

İstanbul Tiyatro Festivali 25 Ekim-26 Kasım tarihleri arasında İstanbullularla buluşacak. 26’ncı yılını bir ay boyunca Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye’den toplam 26 yapımla kutlayacak festivalin açılışı ise Molier’in 400’ncü yaş günü anısına ‘Kibarlık Budalası Remix’ oyunu ile yapılacak. Zülfü Livaneli’nin yazdığı ve insanlar arasında gittikçe yükselen duvarlara dikkat çektiği ilk tiyatro oyunu ‘Duvar’ da festivalde ilk kez görücüye çıkacak.

SALİHA SULTAN

İstanbul’un en büyük tiyatro perdesi yarın açılıyor. İstanbullular bu hafta 26. İstanbul Tiyatro Festivali’yle yerli yapımların yanı sıra dünya sahnesinin seçkin örnekleriyle yeniden tiyatroya doyacak. 25 Ekim-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, KKTC, Yunanistan ve Türkiye’den toplam 26 yapımı tiyatroseverlerle buluşturacak.

Bu yıl ayrıca, Fransız yazar Molière’in doğumunun 400’üncü yılını kutlayacak festival ‘Molière’in 400. Yılı’ teması altında, yazarın eserlerinin çağdaş uyarlamalarından 358 yıl sonra ilk kez sansürsüz sahnelenecek orijinal hâline, sinema yönetmenleri M. Caner Alper ve Mehmet Binay’ın ilk tiyatro oyunundan köklü tiyatro topluluğu Comédie-Française’in bu yıla özel yapımlarına birçok gösteriye yer verecek.

Festival açılışı ise 25 Ekim’de, bir Molière uyarlaması olan ‘Kibarlık Budalası Remix’ ile gerçekleşecek. Yurt dışında ses getiren yapımları da ağırlayacak festivalde İstanbullular, Ben Duke’un Skakespeare’in ünlü eserindeki ölümsüz aşıkları çağdaş bir yorumla sahneye taşıdığı ‘Juliet ve Romeo’ ile; Avrupa tiyatrosunun önde gelen isimlerinden Euripides Laskaridis’in türler ötesi ‘Titanlar’ oyunlarını ilk kez izleme fırsatı bulacak. Zülfü Livaneli’nin kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu olma özelliği taşıyan ‘Duvar’ da 26. İstanbul Tiyatro Festivali’nde ilk kez izleyiciyle buluşacak.

Festivalin Odeabank’ın tema sponsorluğunda seyirciye sunulan ve kadınlar tarafından yönetilen oyunların bir araya geldiği ‘Bu İşte Bir Kadın Var’ başlıklı bölümde yer alan oyun, 31 Ekim ve 1 Kasım’da Zorlu PSM’de sahnelenecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen festivalin programı ‘tiyatro.iksv.org/tr/program’ adresinden incelenebilir. Oyunların biletleri ise passo.com.tr, Passo satış kanalları ve İKSV ana gişeden alınabilir.

aaa2.jpg

BENZER ACILARI YAŞAMIŞ DÖRT İNSAN HİKAYESİ

Şarkıları ve kitapları ile tanınan Zülfü Livaneli’nin kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu olan ‘Duvar’ın yönetmen koltuğunda Bilge Emin oturuyor. Fulya Koçak, Esra Yaşar, İrem Arslan, Doğuş Bilgin’in rol aldığı oyun, dünyanın farklı yer ve zamanlarında benzer acıları yaşamış dört insanın bir otel odasında kesişen yollarını ve burada iç içe geçen hikâyelerini anlatıyor. Livaneli, bugünün daha da hareketlenmiş ve küçülmüş dünyasında farklı kimliklerin bir aradalığına mercek tutan oyunun konusuna dair şunları söylüyor: “Berlin duvarı yıkıldığında dünyaya özgürlük geldi, utanç duvarı ortadan kalktı dendi ama sonra daha başka duvarlar çekildi; hem fiziki duvarlar hem de manevi duvarlar... İnsanlar arasındaki duvarlar yükseldi ve yükselmeye devam ediyor. Bu oyun biraz bu konulara kafa yormamızı sağlıyor...”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN