İstanbul’da Balkan sineması rüzgârı

İstanbul’da Balkan sineması rüzgârı

Balkan sineması İstanbul’da masaya yatacak. Artizan Sanat’ın düzenlediği Balkan Film Günleri'nde Bulgar yapımcı Ivan Tonev, Makedon festival organizatörü Sali Sallini, Boşnak oyuncu Alma Terziç, Balkan sineması uzmanı Dina Iordanova ve Bulgar yönetmen Maria Lafi Türk sinemacılarla bir araya gelecek. Etkinlikte Yunan yönetmen Teodoros Angelopulos’un son filmi ‘Zamanın Tozu’, Emir Kusturica’nın ‘Altın Palmiye’ ödüllü ‘Yeraltı’ dahil Balkan sinemasını temsil eden 9 film sinefillerle buluşacak.

SALİHA SULTAN

Beyoğlu’nun yeni kültür sanat mekanı Artizan Sanat, Balkan sinemasının öne çıkan yapımlarını ve sinemacılarını İstanbul’da ağırlayacak. Artizan Sanat’ın 26-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştireceği ‘Balkan Film Günleri’nde sıradışı yönetmenlerin sinema hafızasına kazınan dokuz filmi sinefillerle buluşacak. Film gösterimlerinin yanı sıra iki panelin de gerçekleşeceği etkinlikte ayrıca Karadağlı yönetmen Nikola Vukcevic ile bir Masterclass ve Yunanistanlı yönetmen Maria Lafi ile de ‘Fikirden Sinemaya’ başlıklı bir atölye çalışması gerçekleşecek. Balkanlardan gelen sinemacılar için düzenlenen gezi programında ve Yuvarlak Masa Toplantısı’nda ise yerli sinemacılar ile yurt dışından gelen konuklar bir araya gelecek. Türk sinema sektörünün çalışanları ile Balkan coğrafyasının yönetmen ve yapımcılarını bir araya getirecek olan film günlerinin iki coğrafya arasındaki ortak projelere de kapı aralaması hedefleniyor.

22kr02man3.jpg
Sali Sallini

Balkan Film Günleri’nde coğrafyanın meselelerine odaklanan, dünya festivallerinde de büyük ilgi gören dokuz filmin gösterimi de yapılacak. Beyoğlu Mis Sokak 3 numarada bulunan Artizan Sanat’ın kendi mekanında gerçekleşecek gösterimler 26 Nisan’da ‘Zamanın Tozu’ (Teodoros Angelopulos) ve ‘Yeraltı’ (Emir Kusturica) filmleriyle başlayacak.

22kr02man4a.jpg

Gösterimler kapsamında (Holy Boom’ (Maria Lafi), ‘Yağmurdan Önce’ (Milcho Manchevski), ‘The Woman of My Life’ (Ivan Tonev), ‘Planet Sarajevo’ (Sahin Sisic), ‘Mezuniyet’ (Cristian Mungiu) ve Üç Yol (Faysal Soysal) filmleri izleyici ile buluşacak. ‘Balkan Film Günleri’ hakkında detaylı bilgiler kurumun ‘artizansanat.com’ internet adresi ve sosyal medya hesaplarından incelenebilir.

22kr02man1.jpg
Maria Lafi

SEKTÖR PROFESYONELLERİ PANELLERDE BULUŞACAK

Balkan Film Günleri’nde iki de panele yer verilecek. Balkan coğrafyasında film yapım süreçlerine odaklanılacak ‘Balkanlarda Film Yapım Tecrübesi Ve Ortak Yapımlar’ panelinde, Bulgar yapımcı Ivan Tonev, Makedon akademisyen ve festival organizatörü Sali Sallini ve Boşnak oyuncu Alma Terziç konuşmacı olacak.

22kr02man.jpg
Alma Terzic

Yönetmen Faysal Soysal’ın yöneteceği panel 28 Nisan Cuma akşamı saat 18:00’da Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. ‘Geçmişten Günümüze Balkan Sineması’ başlıklı ikinci panel de aynı mekanda gerçekleştirilecek. 29 Nisan Cumartesi saat 14:00’daki panelin moderatörlüğünü akademisyen Murat Tırpan yapacak. Panelde erken dönem sinemamızda Balkan – Türk sineması üzerine çalışan akademisyen Prof. Dr. Savaş Arslan ile Bulgaristanlı akademisyen, Balkan Sineması kitabının yazarı Prof. Dr. Dina Iordanova ve yönetmen Maria Lafi konuşmacı olacak.

22kr02man2.jpg
Ivan Tonev

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN