Kadınlar için daha fazlası daha azı değil

Kadınlar için daha fazlası daha azı değil

Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 26. kez ‘Daha Fazlası, Daha Azı Değil’ temasıyla Ankara’da başladı. Meksika’dan Litvanya’ya, İsveç’ten Şili’ye, Güney Kore’den İran’a dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşacak. Organizasyonda Alice Diop’un yılın çok tartışılan filmlerinden birine dönüşen ve bu yıl Fransa’nın Oscar adayı olan filmi ‘Saint Omer’ ve Joanna Hogg’un filmi ‘Sonsuz Sır’ın da gösterimi olacak

26’ncı Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu akşam Ankara’da Opera Sahnesi’nde düzenlenecek açılış töreniyle başlıyor. ‘Daha Fazlası, Daha Azı Değil’ teması etrafında Meksika’dan Litvanya’ya, İsveç’ten Şili’ye, Güney Kore’den İran’a, İspanya’dan Arjantin’e dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak festivalde, filmler sonrası gerçekleşecek söyleşiler ve panellerle kadınlar birbirine ilham ve güç vermeye devam edecek.

Açılış töreninde, ‘Onur Ödülü‘ne layık görülen Tilbe Saran’a, ‘Bilge Olgaç Başarı Ödülü‘nün sahipleri Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez ve Selda Taşkın’a ve bu yılın ‘Genç Cadı’sı Öyküsu Özyürek’e ödülleri verilecek. Festival, 1 Haziran’dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda film gösterimlerine başlayacak.

ALTIN AYI’YA ADAY FİLMDE FESTİVALDE

Festivalde film gösterimlerinin yanısıra gösterimler sonrası gerçekleşecek söyleşiler ve farklı başlıklar altındaki panellerle izleyicilere tartışma alanı açmak hedefleniyor. Sanatçı ve aktivist Bella Lewitzky’nin portresini beyazperdeye taşıyan ‘Bella’ filminin yönetmeni Bridget Murnane, Ankara’da gösterim sonrasında izleyicilerle buluşacak. Meksikalı yönetmen Lila Avilés de 2022 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan ve festivalin favorileri arasında gösterilen, bir aileyi yedi yaşındaki kız çocuğu Sol’ün gözünden anlattığı filmi ‘Totem‘in gösterimi sorasında izleyicilerin sorularını yanıtlamak üzere salonda olacak.

sdfds.png

BELGESEL FİLMLER DE GÖSTERİLECEK CPH

DOX ödüllü heyecan verici belgeseli ‘Güneş Tutulması‘ ile yıllar sonra ardına bakmadan gittiği ülkesine geri dönen ve eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçlarını ve soykırımı anlatan yönetmen Nataša Urban da festivalin konuğu olacak ve filmine dair merak edilenleri anlatacak. Festivalde ‘Bilge Olgaç Başarı Ödülü‘nü alan yönetmen-senarist Belmin Söylemez, son filmi ‘Ayna Ayna‘nın gösterimine filmin başrol oyuncularından Şenay Aydın ve Manolya Maya ile birlikte katılacak. Söylemez aynı zamanda; kısa ve belgesel filmlerinden oluşan ‘Belmin Söylemez: Şehirde Kâinatı Aramak’ başlıklı retrospektifi kapsamında da 4 Haziran saat 16:00’da Goethe Enstitüsü’nde sohbet gerçekleştirecek.

MERVE DİZDAR İZLEYİCİ İLE BULUŞACAK

‘Kar ve Ayı‘ filminin yönetmeni Selcen Ergun ve Cannes Film Festivali’nden ‘en iyi kadın oyuncu’ ödülünü alan Merve Dizdar da festivalde gösterimleri sonrasında izleyicilerle bir araya gelecek. Oyunbozanlar bölümü filmlerinden ‘Boşlukta’nın yönetmeni Somnur Vardar, Her Biri Ayrı Renk bölümünde FIPRESCI Ödülü için yarışan ‘Düet’ filminin yönetmenleri Ekin İlbağ ve İdil Akkuş da gösterimleri sonrasında soruları yanıtlayacak. ‘O Sırada Henüz‘ filmiyle yönetmen Ayça Çiftçi, ‘Farklı Bir Yas’ filmiyle yönetmen Beril Tan, ‘Burası Size Göre Değil’ filmiyle yönetmen Ceyda Aşar, ‘Minik Bir İsyan’ filmiyle yönetmen Neslihan Bilgin Çelik, ‘Yazın Sonu’ filmiyle yönetmen Sis Gürdal, ‘Çiçek Açar’ filmiyle yönetmen Süheyla Noyan, ‘Kadıköy’ün En İyi Falcısı’ filmiyle yönetmen Emine Yıldırım ve ‘Yüzler’ filmiyle yönetmen Zeynep Demirhan festivalde izleyiciyle buluşacak.

‘İRANLI KADINLAR KONUŞUYOR

Tarih, Sanat, Direniş’adlı bölümünde gösterilecek ‘Ne Cüretle Bunu İstersin?’ filminin gösterimi için Ankara’ya gelecek Mania Akbari, 1 Haziran’da saat 19:00’da ‘Bedenin Ötesinde‘ temalı bir konuşmayla Goethe Enstitüsü’nde sinemaseverlerle buluşacak. Akbari aynı zamanda filminin gösterimi sonrasında da salonda izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

‘Kadın Kamera’ panelinde ise film ve dizi sektöründe cinsiyet temelli eşitsizliklere dair çıkarımlar ve sorular konuşulacak. Festival, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Goethe Institut, Fransız Kültür Merkezi, Kendine Has, İstanbul Vakfı, Last Penny gibi kurumların katkılarıyla gerçekleşecek. Programda ülkelerinin filmleri gösterilen Avusturya, Danimarka, Kanada, Lüksemburg, Meksika elçilikleri de festivale destek verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN