Ölüler hafiftirler tabutlar çok ağır...

Ölüler hafiftirler tabutlar çok ağır...

Türk tiyatrosundaki ‘Meddahlık’ geleneğinin temsilcilerinden, usta oyuncu Ferhan Şensoy bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde vefat etti. Usta isim, geleneksel tiyatronun simgesi olan kavuğu Münir Özkul’dan devralmış ve 2016’da Rasim Öztekin’e devretmişti. Şensoy’un cenazesi yarın Ses Tiyatrosu’nda düzenlenecek törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

SALİHA SULTAN

Türk tiyatrosunun duayenlerinden Ferhan Şensoy, tedavi gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşama veda etti. 70 yaşındaki sanatçının kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle vefat ettiği öğrenildi.

Usta oyuncunun acı haberi kurucusu olduğu, Ortaoyuncular’ın Twitter hesabından “Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy’u, dün gece, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağolsun…” ifadeleriyle duyuruldu.

‘BABAM UÇTU GÖKLERE’

Usta oyuncu Şensoy’un ölüm haberinin ardından eski eşi Derya Baykal sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Ustamı, kızlarımın babasını kaybettik çok üzgünüz…” ifadelerini kullandı.

Sanatçıların kızlarından Müjgan Ferhan Şensoy babasına “Babam uçtu göklere…” sözleriyle veda ederken, Derya Şensoy “Çok ama çok üzgünüm. Seni seviyorum babacım” ifadeleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

Şensoy için 2 Eylül Perşembe günü (yarın) saat 13:00’da Ses Tiyatrosu’nda tören düzenlenecek. Usta oyuncunun cenazesi Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakiben Zincirlikuyu Kabristanı’na devredilecek.

MUZO'YA SELAM SÖYLE

70 yaşında aramızdan ayrılan Ferhan Şensoy, Türk tiyatrosundaki ‘Meddahlık’ geleneğinin de temsilcilerindendi. Şensoy, Münir Özkul’dan 36 yaşında aldığı Kel Hasan Efendi’nin kavuğunu 27 yıl taşıdıktan sonra Mart 2021’de vefat eden yakın dostu Rasim Öztekin’e devretmişti.

Rahatsızlığı nedeniyle Öztekin’in cenaze törenine katılamayan Şensoy, kızı aracılığı ile gönderdiği mektupta yakın dostuna “Bir gün ben de uçup geleceğim gökyüzüne, buluşuruz gökyüzünde, neşeli bir meyhanede” sözleriyle veda etmişti. İki dost 2005 yılında Pardon filminde birlikte rol almış, Şensoy senaryosunu da yazdığı filmde İbrahim karakterini, Öztekin ise Muzaffer karakterini canlandırmıştı. Ömrüne 56 tiyatro oyunu, 10 film, 25 kitap sığdıran ve yüzlerce öğrenci yetiştiren Şensoy, tiyatro dünyasına 1970’de Devekuşu Kabare’de adım attı. 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada’da tiyatro eğitimine devam eden usta oyuncu 1975’te Montreal’de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Birçok oyun ve televizyon dizisi, sinema filmi çalışmalarına imza atan Şensoy, 1980 yılında Ortaoyuncular adıyla kendi tiyatrosunu kurdu.

Şensoy ayrıca tiyatrosunun bünyesinde Nöbetçi Tiyatro adlı bir gençlik grubu kurarak, yeni tiyatro sanatçılarının yetiştirilmesine katkıda bulundu. Şensoy, ilk kez 7 Mart 1987’de oynadığı tek kişilik gösterisi ‘Ferhangi Şeyler’i de yaşamı boyunca sahneledi.

'USTAMIZI KAYBETTİK'

Şensoy’un vefat haberinin ardından sanat dünyasından baş sağlığı mesajları art arda geldi:

GENCO ERKAL: Yazar, yönetmen, oyuncu, yapımcı, el attığı her alanda yaratıcı, sürekli üreten bir tiyatro insanını, özgün bir dil ve anlatım biçimi geliştiren gerçek bir sanatçıyı yitirdik. Ferhan Şensoy politik tiyatro yaptığından çok sevildiği kadar iktidarları rahatsız eden bir tiyatrocuydu.

CEM DAVRAN: Başınız sağ olsun, sabır diliyorum. Mahallemizin en şık delikanlısı, en güzel ağabeyi; devrin daim olsun. Çok üzgünüm, çok.

ŞEVKET ÇORUH: Ustamızı kaybettik.

NEDİM SABAN: Tiyatro sanatına yeni bir dil, özgün bir ses getirmişti. Tiyatromuz en büyük devrimcilerinden birini kaybetti. Hiç kimsenin önünde eğilmeden, taviz vermeden yaşadı . Oyunları tabi ki oynanacak ama hayatını adadığı Ses 1885 belki de yok olacak.

AYŞENİL ŞAMLIOĞLU: Sen bir ömür eğilip bükülmeden, sözünü esirgemeden, dimdik durdun, özün sözün bir oldu… Edebiyatımıza, tiyatromuza, hayatımıza kattıklarınla hep yaşayacaksın canım adam…

AHMET MÜMTAZ TAYLAN: Kül yutmaz mizahıyla tiyatromuzun dağarcığının gelişmesine unutulmaz katkıları olmuş bir ustayı kaybettik. Çok daha güzel günler görmeyi hak ediyordu. Nur içinde yatsın.

MERT FIRAT: İlham olduğun, çığır açtığın meslek hayatımızın medarı iftiharı, ustamız, dik duruşunla, hiç durmayan üretme azminle bizlere hep ışık oldun. Yattığın yer incitmesin, devrin hep daim oldu daim olacak…

YILMAZ ERDOĞAN: Güle güle ustam. Öğrettiğin her kelime için bin şükran…

Mekanın cennet olsun.

NİLGÜN BELGÜN: Ahhhh Ferhan Şensoy’u kaybetmişiz çok ama çok üzgünüm. Mekanı cennet olsun canım arkadaşımın.

‘DAİMA GÜLÜMSEYEREK HATIRLAYACAĞIZ’

Siyaset dünyası da usta oyuncu Ferhan Şensoy’un vefat haberinin ardından üzüntülerini dile getirerek, sevenlerine baş sağlığı diledi:

KEMAL KILIÇDAROĞLU: Tiyatromuzun kıymetli üstadı Ferhan Şensoy’un vefatını derin bir üzüntü ile öğrendim. Ülkemiz büyük bir sanatçısını kaybetti. Ailesine, sevenlerine, sanat camiasına, ülkemize başsağlığı diliyorum.

BİNALİ YILDIRIM: Sinema ve tiyatro dünyamızın usta sanatçısı Ferhan Şensoy’a Allah’tan rahmet; ailesi, yakınları ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

MEHMET NURİ ERSOY: Tiyatro ve sinema dünyamız büyük bir çınarını kaybetti. Ferhan Şensoy’un vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Kederli ailesi ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

MERAL AKŞENER: Hayat verdiği hikâyeler ve karakterler ile Türk sinema ve tiyatrosunda unutulmaz izler bırakan, ülkemizin kıymetli üstatlarından Ferhan Şensoy’un vefatını üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

ALİ BABACAN: Çok üzgünüm. Türkiye büyük bir sanatçısını kaybetti. Başımız sağ olsun. Ferhan Şensoy’u daima gülümseyerek hatırlayacağız.

EKREM İMAMOĞLU: Tiyatromuzun duayeni Ferhan Şensoy’u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Geleneksel tiyatronun yarınla güçlü bağını kurmuş çok değerli bir sanatçımızdı. Rahmet diliyorum.

MANSUR YAVAŞ: Türk tiyatrosu ve sinemasının duayen ismi Ferhan Şensoy’un hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı ve sabır diliyorum.

SEMA SİLKİN ÜN: Kavuğunu devrettiği Rasim Öztekin için vefatında “Bir gün ben de uçup geleceğim gökyüzüne” demişti. Şimdi onların buluşma vakti. Tiyatromuza sayısız oyunu ve yetiştirdiği öğrencileri miras kaldı. Dostlarının, tiyatroseverlerin başı sağolsun.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN