Raflarda sağanak var

Raflarda sağanak var

Kitap kurtları; tatil rotalarının hazırlandığı, sınavların geride kaldığı yaz günlerinde ellerini ovuşturuyor... Yayınevleri yeni eserleri okurla buluşturuyor. Polisiye tutkunları Ahmet Ümit’in ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ni, karantinaya dair empati kurmak isteyenler Pınar Öğünç’ün ‘Pandemi Zayiatı’nı, öyküseverler ise Ferit Edgü’nün ‘Yolun Gittiği Yer’ini raflarda bulacak.

SALİHA SULTAN | KARAR

Bir yılı aşan Kovid kısıtlamalarının azaldığı, sınavların bittiği, okulların tatile girdiği, artık bir tatil yapayım diyenlerin yıllık izinleri için plan yaptığı yaz günleri geldi. Elbette, kitap okumaya belki daha çok vakit ayıracağımız günler de…

Biz de bu vesileyle İletişim’den Yapı Kredi’ye, Kapı’dan Selenge’ye, Everest’ten Ötüken’e, Mana’dan Kırmızı Kedi’ye yaz mevsiminde okurları hangi kitapları okuyacağımızı sorduk. Tarihten, şiire, öyküden romana, hatırattan sosyal bilimlere yaz mesviminin sıcak günlerine kitap sağanağı yaşatacak yeni çıkacak eserleri ilk KARAR okurlarına haber verdiler.

MERKEZİ AVRASYA TARİHİNE YENİ BİR BAKIŞ

Selenge Yayınları, yaz döneminde de hız kesmiyor. 2021 yaz programımız son derece kalabalık. Haziran ortasında Christopher I. Beckwith’in ‘İpek Yolu İmparatorlukları’ başlıklı kitabını neşredeceğiz. Geçen sene ‘Tibet İmparatorluğu Tarihi’ni bastığımız Beckwith, bu kitabında İpek Yolu çevresindeki imparatorlukları ele alırken iki bin yıllık Merkezî Avrasya tarihine yeni bir bakış açısı kazandırıyor.

Matthew S. Gordon’un ‘Bin Kılıç Kırıldığında’ kitabı da Sâmerrâ çevresinde İslâm hilafetine hizmet veren Türk askerî elitler hakkında okuyuculara Bereketli Hilal’deki Türk varlığının tarihine dair önemli bir kapı aralayacak. Diğer bir mühim kitap da Moğol tarihi konusunda son yılların en önemli akademisyenlerinden kabul edilen Peter Jackson’ın ‘Moğollar ve İslam Dünyası’ kitabı. Osmanlı’nın son dönemlerinde Araplarla sürdürdüğü ilişkileri hâlâ gizemini korurken, Mekke Emiri Şerif Hüseyin’in Osmanlı’yla yazışmalarını inceleyen bir çalışmamızda da Arapça aslından çevrildi ve kısa süre içerisinde okuyucularla buluşacak.

Haçlı Seferleri hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı araştırmalardan Jean Richard’ın ‘Haçlılar Tarihi’ kitabı da Fransızca aslından çevrildi. Son olarak, yayınevimizin önem verdiği ‘Selenge Bilgi Serisi’ projesinden bahsetmek istiyorum. Prof. Dr. Erkan Göksu koordinatörlüğünde, her biri 128 sayfadan oluşan seride Türk akademisyenler tarafından kaleme alınan eserler, genel okuyucuya hitap eden bir üslupla ilgili konuda temel bilgiler sağlıyor.

Serinin Büyük Selçuklular tarihinden Halkevleri’ne, Türkiye’de Müzecilik’ten Buhara Hanlığı’na kadar kısa süre içerisinde 12 kitabı okuyucularla buluştu. Bu seri kapsamında yaz boyunca Hunlar, Hazaralar, Uygur Kağanlığı, Gazneliler ve Timurlular gibi başlıklarda ondan fazla yeni kitap yayımlanacak.

kr2-yky-kapak.jpg

AHMET ÜMİT’TEN YENİ POLİSİYE

Yapı Kredi, önümüzdeki hafta, 15 Haziran Salı günü, uzun zamandır herkesin heyecanla beklediği Ahmet Ümit’in yeni romanı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ni okura sunuyor.

Bunun dışında yaz boyunca okuyucularımızla buluşturacağımız bazı YKY kitaplarını şöyle sıralayabilirim: Ralf Rotmann’dan O Yazın Tanrısı, Oliver Sacks’ın ölümünden sonra derlenen yazılarından oluşan Herşey Yerli Yerinde isimli kitabı ve haziran sonu yayımlamayı planladığımız, ülkemizde kitapları çok ilgi gören Kuzey Avrupa’nın en önemli yazarlarından Dag Solstad’dan Profesör Andersen’in Gecesi ve kardiyolog/yazar Sandeep Jauhar’dan Kalp, Bir Tarihçe’yi okuyucuyla buluşturacağız.

Andre Gide’nin Günlüklerinin birinci cildi de yaz bitmeden yayımlanacak kitaplarımızdan. Zehra Tırıl'ın Odalarda Annem Yok ve Pembe Gecelikli Kız’dan sonra üçüncü öykü kitabı Kapıların Kışında bu yaz yayımlanacak kitaplarımız arasında yer alıyor.

Odalarda Annem Yok ile 2000 Cevdet Kudret Öykü Ödülü’nü Sema Kaygusuz’la paylaşarak alan yazar Zehra Tırıl, bu kitabında insanın hayatta kalma seyrini takip ediyor, dili daha da derinleşerek çarpıcı ve yalın bir sese dönüşüyor. Kitap yeni öyküler keşfetmek ve Zehra Tırıl'ın usulca ilerleyen dünyasında bir keşfe çıkmak isteyenler için bir davet.

kr2-kirmizi-kedi-melegin-oyunu-kapak-baski1.jpg

İSPANYOL EDEBİYATI TUTKUNLARINA ZAFON

Kırmızı Kedi Yayınları olarak, içinde bulunduğumuz pandemi şartlarının elverdiği ölçüde yayın tempomuzu düşürmeden, birbirinden önemli ve güzel kitapları yayımlamayı bu yaz mevsiminde de sürdüreceğiz.

Carlos Ruiz Zafon’un tüm dünyada çok satanlar listesinde yer alan ve büyük ses getiren ‘Unutulmuş Kitaplar Mezarlığı’ dörtlemesinin ikinci cildi ‘Meleğin Oyunu’ adlı romanı ve Pakistanlı yazar Kamila Shamsie’nin Women Prize’s For Fiction ödüllü ‘Home Fire/Yuvamıza Düşen Ateş’ adlı romanı önümüzdeki günlerde okurla buluşacak.

Yayınevi olarak, ilk günden beri şiire ayrı bir önem verdiğimiz biliniyor. Temmuz ayı içinde Akif Kurtuluş ve Ergin Günçe’nin toplu şiirleri raflardaki yerini alacak. Eserlerini bugünün okurlarıyla buluşturduğumuz Feyyaz Kayacan’ın öykü kitabı ‘Cehennemde Bir Yusuf’, Sermet Muhtar Alus’un müzik yazılarından oluşan bir derleme ve Said-Naum Duhani’nin ‘Beyoğlu’nun Adı Pera İke’n adlı eseri yine bu yazın renkli kitaplarından olacak inancındayız.

50 Kuşağı’nın önemli isimlerinden Orhan Duru’nun kendi desenlerinden oluşan ‘Portreler’ kitabı sanat dizimiz içinde, Bozidar Jezernik’in ‘Kahve Kitabı’ ise Hayatbilgisi dizimiz içinde okurla buluşacak. Elbette bu saydıklarımız haricinde başka şiir, roman, politik araştırma ve inceleme kitapları ile Türk ve dünya klasiklerinden seçkin eserler yaz süresince okurla buluşacak kitaplarımız olacaklar…


kara-kemal.jpg

HAYATIHAKİKİYE TEFRİKALARINA YENİSİ EKLENİYOR

Yayınevimizin büyük projelerinden Server Bedi külliyatının yeni kitapları basılmaya devam ediyor. Çılgın Akşamlar, Ayşe’nin Yıldızı, Ben, Sen, O, Yasemin Dalları, Siz Bir Alçaksınız, Havva’nın Üvey Kızları, İkimiz şu anda tezgâhta bekleyen işlerimiz arasında. Bununla birlikte Mehmet Can Doğan’ın hazırladığı Peyami Safa’nın Bektaşiler Arasında Bir Genç Kızın Hatıratı bu yıl yayımlanacak.

Sadri Maksudi Arsal’ın Maişet isimli romanı ve Halit Ziya Uşaklıgil’in anı türündeki eserlerinin de yayımlanacağını edebiyat severlere duyurmuş olalım. Ayrıca yeni serilerimiz de bu senenin güzel eserlerini içeriyor: Şaban Özdemir’in danışmanlığını yaptığı Kitabiyat serisi içinde Yahya Erdem’in Müteferrika’nın İzinde’si çıkacak. Bu seriden iki kitap da hazırlık aşamasında.

Bunlardan biri Turhan Türkmenoğlu’nun hatıraları. Hayatıhakikiye Tefrikaları adı altında ilk kitabımız Şeytan Adası’nda Bir Türk neşredildi. Onun yanına Eyüplü Halid’in Maceraları ile Kara Kemal’in Son Günleri eklenecek. İskender Fahrettin Sertelli’nin romanlarını, Turhan Tan’ın romanlarının yanında edebiyat ve dil yazılarını da (Köşe Penceresinden) yakında raflara ulaştıracağız.

Fazla işlenmeyen bir konu olan Tuğrul Oğuzhan Yılmaz’ın Teşkilât-ı Mahsûsanın Doğu Afrika Faaliyetleri adlı eseri yakında okuyucuyla buluşacak. Çeviri kitaplara da hız verdik. Klasiklerimize önümüzdeki günlerde yeni eserler eklenecek. Vedat Gültek çevirileri Rus klasikleri konusunda büyük bir açığımızı kapatacak nitelikte.

Ayrıca Goethe’nin Faust’u Senail Özkan’ın enfes çevirisi ve okuyucunun ilgisini çekecek özel bir baskıyla neşredilecek. Uzun zamandır mevcudu tükenmiş ve kültürlerarası ilişkilere dair harika bir çalışma olan Rosamond Mack’in Doğu Malı Batı Sanatı Kültür-Sanat dizimizden çıkacak. İlk defa Türkçeleştirilen Ali Anooshar’in The Ghazi Sultans and the Frontiers of Islam’ı da yayıma hazırlanıyor.

LÜBNANLI ŞAİRİN ŞİİRLERİ İLK KEZ TÜRKÇEDE

Etel Adnan, Pera’daki sergisi devam ederken, 8 kitabı ile ilk kez Türkçede. Everest Sanat’ın yeni kitabı, Etel Adnan kitaplarından ve resimlerinden oluşuyor. Ferit Edgü, Yolun Gittiği Yer ile okurla buluşurken toplu öyküleri Leş tekrar yayımlanıyor. Ve Bener ailesi de Everest’te, sürpriz isimlerle birlikte.

Portekiz edebiyatının önemli ismi Mario Claudio da ilk kez Türkçede. Dünyada büyük yankı uyandıran üçlemesinin ilk kitabı bu yaz yayımlanıyor. Şair Türkân İldeniz’in yeni kitabı Buz Altında Yanardağ ve Betül Dünder’in hazırladığı biyografi çalışması Bendeniz Türkân İldeniz de yine sizlerle buluşacak.

Melville’e Selam Olsun! Melville, bu kez dalgalarla ve Jean Giono ile buluştu. Sıcak yaz günlerinde sizi denizle buluşturacak bu kitap bir denizcinin kendisiyle, denizle ve tanrıyla olan mücadelelerinden oluşuyor. Nazlı Eray’ın Yunus Nadi Ödüllü romanı Aşkı Giyinen Adam da raflardaki yerini almaya hazırlanıyor. Michel Butor’un Mobil’i ilk kez; Casares&Borges ikilisinin yapıtları da Everest Yayınları farkı ile tekrar Türkçede.

11kr2-kapi-yayinlari-musameretname.jpg

TÜRK ÖYKÜCÜLÜĞÜN İLK BASAMAKLARINA BİR ADIM

Pandemiden etkilenmeyen sektör yok. Ürün çıkarma hızından tutun da içeriğine kadar her şeyi yeniden, tekrar tekrar planlamak ve revize etmek zorunda kalıyor insan. Kitaplar da bu süreçten nasibini aldı. Bahar dönemi için planlamış kimi eserlerin yayını ertelendi.

Yaz programımızda hiçbir zaman ve zemine bağlı olmayan, arşivlik kitaplardan yayınlayacağız. Ölümsüz klasikler ve cevher klasikler serimizden kitaplar var. Sayısı giderek artan tarih/yakın tarih kitaplarımızla bu alandaki yayınlarımız zenginleşiyor.

Yaz boyunca yayınlanacak bazı eserlerimiz şunlar: İsmail Müştak Mayakon’un dipnot ve açıklamalarla zenginleştirilmiş Yıldız’da Neler Gördüm?, Yıldız Suikasti’nde Abdülhamid’e soru sorarak oyalayan ve bir anlamda hayatını kurtaran ünlü şeyhülislam Cemaleddin Efendi’nin hatıralarının yer aldığı Siyasi Hatıralarım, Halil Cibran’ın ‘Ermiş’inin Türkçedeki ilk tercümesi, yeni bir edisyonla yayıma hazırlanan Ömer Rıza Doğrul tercümesi, Erhan Çapraz tarafından hazırlanan, Şeyh Bedreddin’e isnad edilen bir halk hikayesini ilk kez okurla buluştan Bedreddin ile Zöhra, Emin Nihad Bey: Enfel Doğan’ın nitelikli çalışmasının ürünü, Türk öykücülüğü ve romancılığının ilk basamaklarından Emin Nihat Bey’in önemli metni ‘Müsameretname’ bu yaz okurlarla buluşacak.

islam.jpg

İSLAM MEDENİYETİNİN ÖNCÜLERİNİ TANIYIN

Bu yaz da okunacak kitaplar listesine Mana’dan eklenecekler var… İslam Medeniyetinde Bilim Öncüleri serisi… Astronomi, coğrafya, felsefe, fizik, kimya, biyoloji, matematik, mûsikî, tarih, tıp, sanat ve mimari başlıkları altında, 250’nin üzerinde akademisyen/yazarın katkılarıyla 9 kitap olarak hazırlandı.

Her bir kitabın editörlüğünü kendi dalında uzman akademisyenlerin üstlendiği bu çalışmanın projesini Mehmet Azimli’nin yürüttü. Sahasında önemli bir boşluğu dolduracak olan bu ansiklopedik eser; yaptığı yenilik ve özgün çalışmalarıyla medeniyete katkıda bulunarak İslam bilim tarihinde yerini almış olan 443 bilim öncüsünün düşüncelerini, çalışmalarını ve sahalarına getirdikleri yenilik ve icatlarını içermektedir. Daha önce ilk 2 cildini çıkardığımız ‘Müslümanların Engizisyonu’ serimizin 3. Cildini de hazırladığımızı, sıkça sorup takip eden okuyucularımıza müjdelemek isteriz.

Ayrıca, Mana’dan son çıkan ‘Yeni Mutezililer’ kitabı da yaz okuma listesine eklenebilir. İranlı dinler tarihi uzmanı M.Rıza Vasfi’nin, çağdaş İslam düşüncesinin 4 büyük temsilcisi (N. Hamid Ebu Zeyd, Muhammed Arkoun, M. Abid el-Cabiri ve Hasan Hanefi) ile gerçekleştirdiği söyleşilerden oluşan kitap, onların eser ve düşüncelerine dair gerekli önbilgiyi sağlamakta.

11kr2-iletisim-pandemizayiati.jpg

SALGIN GÜNLERİNİN 35 HAYAT HİKAYESİ

Merin Sever-Yapı Kredi Yayınları Editörü

İletişim Yayınları’ndan yaz aylarında çıkacak kitaplarımız şöyle: Klasik edebiyat alanında Çehov'un öykülerini yayınladığımız serinin 7. cildi yazın okurlarla buluşacak. Çağdaş yazarlardan İlhami Algör'ün yeni kitabı Hisli Kirpi ve Ethem Baran'ın öykü kitabı Güzelliğini Gördükçe Ağlayasım Geliyor öne çıkan isimlerden.

Edebiyat dışı alanda, Pınar Öğünç Pandemi Zaiyatı: Bir Yıldan 35 Hayat Hikâyesi kitabıyla, insanların hayatlarına dokunarak bir pandemi muhasebesi yapıyor. Bir Avazda! kitabıyla Rita Ender, annelerle hamilelik söyleşileri gerçekleştirerek hamilelik ve anneliğin konuşulmayan yanlarını konuşuyor ve ‘kutsal annelik’ mitine karşılık çok daha sahici, insani bir annelik portresi çiziyor. Serbülent Şengün de Sesini Biraz Daha Açabilir Miyim? kitabıyla küreselleşme öncesi dünyanın müzikal hikâyesini anlatıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN