Okurları 'Uzun İhsan Efendi'ye 8 yıl sonra kavuştu

Okurları 'Uzun İhsan Efendi'ye 8 yıl sonra kavuştu

İhsan Oktay Anar, Everest Yayınları tarafından yayımlanan yeni kitabı Tiamat ile sekiz sene sonra okurla yeniden buluştu. Sevenlerinin 'Uzun İhsan Efendi' diye tanımladığı yazarın yeni kitabı KARAR okuyucuları için hazırlanan 2022’nin ‘en iyi romanları arasında yer alıyor. Varoluş mücadelesinin bu sefer denizin altında gerçekleştiği, Tiamat, katmanlı bir düşünsel yapı içerisinde din-bilim, özgürlük-varlık gibi birçok çatışmaya temas ediyor.

Okurlarının, 'Uzun İhsan Efendi' diye tanımladığı yazar İhsan Oktay Anar, 'Tiamat' kitabıyla 8 yıl sonra sevenlerinin karşısına çıktı. Metin Celâl, Vecdi Çıracıoğlu, Nazlı Eray ve Veysel Gökberk Manga'nın KARAR okuyucuları için hazırladıkları 2022’nin ‘en iyi romanları listesinde de yer alan Tiamat, varoluş mücadelesinin bu sefer denizin altında gerçekleştiği, katmanlı bir düşünsel yapı içerisinde din-bilim, özgürlük-varlık gibi birçok çatışmaya temas ediyor.

'ESKİ BİR DOSTLA TEKRAR BULUŞMAK GİBİ'

Tiamat'ı okumanın eski bir dostla tekrar buluşmak gibi olduğunu belirten Veysel Gökberg Manga kitap hakkındaki görüşlerinde şu ifadelere yer verdi:

Anar’ın Tiamat’tan çok daha iyi kitapları var; hatta Tiamat’ın, onun yazdıkları içindeki en zayıf kitap olduğu da doğrudur. Yine de, Türk Edebiyatı’nın uzun zamandır içine sıkıştığı bu çorak, kokusuz, basık iklimde, kalemine kefil olabileceğiniz, üstelik klişe konulara düşmeyeceğinden de emin bulunduğunuz bir yazarı yeniden, yeniden ve yeniden okumak güzel.

Vecdi Çıracıoğlu da kitap hakkında "Kendine has bir yazım üslubuna sahip yazarın sekiz sene sonra okurla yeniden buluştuğu bu roman, varoluş mücadelesinin bu sefer denizin altında gerçekleştirirken katmanlı bir düşünsel yapı içerisinde din-bilim, özgürlük-varlık, düşünme-düşünme biçimleri gibi birçok çatışmaya temas etmesi açısından" yorumunda bulundu.

MODERNİZMİN REDDİ

Eserlerine konu ettiği hikayelerde postmodernizm kavramına yer veren yazar, modernizmin 1970'li yıllarda öne çıkardığı mevcut olanın yerine yeniyi yaratma, tarihin sonu geldi düşüncesinden hareketle ilerleme edimlerini terk eden kurmacalara yönelir.

İlerleme yerine geri dönüşü, gerçek yerine taklidi, yalanı, kurguyu; makro yerine mikroyu; büyük yerine küçüğü; yüksek yerine yüksek olmayanı; tek yerine çoğu koyar. Dine, mitolojiye, sözlü edebi ürünlerine kucak açan yazar, üst kurmaca, parodi, kolaj, palempsest, gibi tekniklere ağırlık verir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN