Türk zabiti Ahmet Muhtar’ın İngilizlere karşı mücadelesi

Türk zabiti Ahmet Muhtar’ın İngilizlere karşı mücadelesi

Selim Erdoğan, Kronik Kitap’tan çıkan ‘Hain-Mezarıma Tükürecekler!’ romanında, İngilizlerin işbirliği teklif ettiği Türk zabiti Ahmet Muhtar’ın hikayesi üzerinden, tarihi gerçekler ışığında Milli Mücadele yıllarındaki amansız direnişe ışık tutuyor.

MEHMET YILMAZ

Millî Mücadele yıllarını anlatan Sakarya, Büyük Taarruz, İstiklal, Milli Mücadele gibi belgesel kitaplarıyla tanınan Selim Erdoğan, bu kez Kronik Kitap’tan çıkan ‘Hain-Mezarıma Tükürecekler!’ romanıyla karşımızda. Bir bir Millî Mücadele romanı olan eserde Türk zabiti Ahmet Muhtar, tıpkı mensubu olduğu millet gibi Balkan ve Cihan Harbi’nin tüm yorgunluğu ve yaralarını üstünde taşımaktadır. İtilâf Devletleri’nin işgal ettiği İstanbul’da inançları sarsılmış ve ümitsiz bir halde yaşamaktadır. Bu sırada Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’da bir hareket başlattığını o da duyar. Ancak önünde onu hainliğe kadar götürebilecek İngilizlere çalışmak gibi bir teklif de bulunmaktadır. 1919’un İstanbul’unda başlayan roman, Ahmet Muhtar’la beraber bizi de şehrin semt ve sokaklarında yürütecek.

Dönemin sosyal ve mekânsal dokusunun hayli gerçekçi ve başarılı bir şekilde anlatıldığı romanı önemli kılan şeylerden birisi de kurgu bir eser olmasına rağmen tarihi gerçeklere sadık kalması. Öyle ki romanda adı geçen pek çok tarihi karakter, Erdoğan’ın kaleminden süzülüp, günümüze kadar geliyorlar. 1919 yılında Anadolu’da bir direniş hareketi başladığında kararsız kalacaktır. Artık değiştiğine inanmaktadır. Bu esnada İngilizlerin kendisine sunduğu işbirliği teklifi ise cazip görünmektedir.

Yılların gözü kara, deli Ahmet Muhtar’ı bu ihanet teklifini kabul edip, bir hain olabilecek midir? Belgesel kitaplarında romancılık yönüyle ilgili bazı ipuçları sunan Erdoğan’ın üst seviye bir romana imza attığı açıkça görülüyor. Kurgu, diyaloglar, karakter oluşturma ve tahkiye etme gibi konularda bir hayli mahir olan Erdoğan, başrolüne Ahmet Muhtar karakterini oturttuğu romanında dönemin İstanbul ve Anadolu’sunda bulunan hemen her tipe de yer veriyor. Rum, Yahudi ve Ermeni tüccarlar, Türk savaş gazileri, İttihatçılar, Kuvvacılar, İngiliz subayları, Türk zabitleri, Kemal Paşa taraftarları, cami imamından berbere kadar mahalleli figürler, Beyaz Rus göçmenler, Pera’nın müdavimi Avrupalı ve Levantenler, şöhretli paşalar, hainler, kahramanlar…

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN