Leblebi nasıl yapılır? İşte evde leblebi tarifi...

Leblebi nasıl yapılır? İşte evde leblebi tarifi...

Leblebi, nohudun fırında ya da tavada kavrulmasıyla elde edilir. A, C, E vitaminleri, demir, bakır, potasyum, kalsiyum ve sodyum açısından zengindir. Lifli yapısı sayesinde tok tutucu özelliği vardır. Evde leblebi yapımı kolay ve basittir. İşte tarifi...

Sokağa çıkma yasağı ve 'gönüllü' karantina nedeniyle evde geçen günlerde, kuruyemiş tüketimi arttı. Atıştırmalık ürünlerin vazgeçilmezi leblebiyi evde yapmak da mümkün ve sağlıklıdır. Nohut sayesinde tam bir protein kaynağı olan leblebi, hafif tuzlu tadıyla atıştırmalıkların en doyurucularından başında geliyor. Özellikle sarı leblebi, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak açlığı bastırıyor, bu nedenle son zamanlarda ara öğünlerde bolca tüketilen çerezlerden biri.

EVDE LEBLEBİ YAPIMI İÇİN MALZEMELER

* 1 çay kaşığı tuz

* 1 çorba kaşığı sıvı yağ

* 1 çorba kaşığı un

* 1 su bardağı nohut

ab.jpg

EVDE LEBLEBİ TARİFİ

Nohutları ayıklayın ve iyice yıkayın. Yıkadığınız nohutları bir tabağa koyun. Tabağın içine nohutların üzerini kaplayacak şekilde su koyun. Nohutları suyun içinde 1 gece veya isteğe bağlı olarak daha uzun süre bekletin.

Nohutları pişireceğiniz tencereye alın ve tekrar yeteri miktarda su koyun. Tencereyi ocağa alın, kaynamaya başlayınca altını kısın. 10-15 dakika kadar kaynadıktan sonra suyunu süzün. Üzerindeki sular tamamen süzülene kadar, yani ortalama 5-10 dakika kadar süzgeçte bekletin. Suyu iyice süzüldükten sonra nohutları tencereye alın. Nohutların üzerine un serpiştirin ve karıştırın. Un miktarını biraz arttırarak yapacağınız leblebinin renginin biraz daha koyu (kırmızı ya da kahverengiye yakın) olmasını sağlayabilirsiniz.

Karıştırdıktan sonra tencerede kalan fazla unu alın. Daha sonra üzerine tuz ve sıvı yağ ekleyin. Bu işlemlerin ardından tencereyi daireler çizerek karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra tencereyi tekrar ocağa alın, kısık ateşte karıştırmaya devam ederek pişirmeye başlayın. Arzu ederseniz üzerine pul biber, kimyon ve karabiber gibi baharatlar koyarak leblebiyi çeşnilendirebilirsiniz.

Karıştırırken dikkat edilmesi gereken nokta, nohutların parçalanmamasıdır. Kaşıkla karıştırırsanız parçalanma ya da ezilmeler olabilir. Bu nedenle kaşık kullanmak yerine 15-20 saniyede bir tencereyi ocaktan alıp, havada yuvarlak çizerek çevirmeniz daha iyi olacaktır. Hafif un kokusu gelmeye başlaması nohutların kızarmaya başladığının habercisidir. Kızarmaya başladıktan sonra dikkatli bir şekilde nohutları kırmadan ve ezmeden kaşık kullanarak da karıştırabilirsiniz.

Karıştırırken nohutların kabukları soyularak tencerenin dibinde birikmeye başlayacaktır. Nohutların kabukları çabuk yanacağından bunları bir kaşık yardımıyla alarak, pişirme işlemine devam edin. Arzu ederseniz, leblebileri bir kez daha kavurarak üstü siyah benekli çifte kavrulmuş leblebi de elde edebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN