Tarifi kimseyle paylaşılmayan duvalı tatlısı nasıl yapılır? Anlamı ve hikayesi nedir?

Tarifi kimseyle paylaşılmayan duvalı tatlısı nasıl yapılır? Anlamı ve hikayesi nedir?

1997 yılında bu yana satışını gerçekleştirdikleri 'duvalı' talısının tarifini kimseyle paylaşmayan Çiftçi ailesi, 2004 yılında 'duvalı tatlı' ismini tescil ettirdi. Bir tür sütlü tatlı olan duvalının kahveli seçeneği de mevcut. İşte meşhur hikayesi...

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde 21 yıldır üretilen, hikayesi, ismi ve lezzetiyle dikkati çeken 'duvalı' tatlısı, birçok şehirden ilgi görüyor. Tarifi kimseyle paylaşılmayan tatlıyı yemek için kimi müşteriler kente gelirken, farklı şehirlerdekilere ise kargoyla gönderiliyor.

Sosyal medya sitelerinde bile adından sıkça söz edilen tatlının üretildiği işletmenin sahibi Orhan Çiftçi, anne ve babasının yıllar önce farklı bir tatlı üretmek için denemeler yaptığını ve bunun sonunda bugün 'duvalı' adını verdiklerini sütlü tatlının ortaya çıktığını söyledi.

'DUVALI' İSMİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Tatlının, müşteri ve babasının arasında geçen bir espriden dolayı adının 'dualı' olarak kaldığını ve ünlendiğini, sonradan isminin değiştiğini anlatan Çiftçi, şöyle konuştu:

"Biz tarifi kimseyle paylaşmıyoruz. Müşterilerden biri, babam tatlıyı yaparken mutfağa giriyor. 'Abi seni yakaladım' diyor, babam da espriyi sever, ocağın altını kapatıp başlıyor kazanın karşısında dua etmeye. Müşteri, 'Abi ne yapıyorsun?' diyor. Babam da 'Tatlının duasını okuyorum' diyor. Müşterimiz buna inanıyor. O zamanlar masalarımızda kartlar vardı, müşteriler yorumlarını yazıp bırakıyorlardı. Müşterimiz bu kartlara 'Dualı tatlıyı yemeden sakın gitmeyin' yazdı. Her gören merak etti ve tadına baktı. Böylece dualı tatlı olarak ün yaptı. Gelen yemek istedi, duyan adresine talep etti. Tatlıya tescili 'dua' adına alamadık, araya 'v' koyduk 'duvalı tatlı' oldu. 2004 yılında bu isimle tatlımızı tescillettik."

0a777f848fa54773b8b1adedf64edbf9.jpg

DUVALI TATLISININ TADI NASIL, NEYE BENZİYOR?

Çiftçi, tatlının hafifliğinin müşterilerin beğenisini kazandığını belirterek, "Tatlımız süt tatlısını andırıyor. Tavuk göğsü, muhallebi, keşkül ve sütlacı andırıyor ama hiçbiri değil, kendi başına ayrı bir özelliği var. Müşteriler de diğer sütlü tatlılara benzetiyor. Kimi tavuk göğsü, kimi erimiş dondurma, kimisi de sütlaca benzetti. Herkesin fikri farklı ama her damağa hitap ediyor" dedi.

DUVALI TATLISI NASIL YAPILIR?

Tatlıyı 1997 yılından bu yana ürettiklerini anlatan Çiftçi, "Tatlımızın kahveli versiyonu da var. İnşallah ileride farklı lezzetlerde duvalı tatlılar çıkarmayı düşünüyoruz. Mesela ekmekli yaptık, meyvelisi çok güzel oluyor. Ekşi meyveler çok yakışıyor. Müşterilerimiz yakın zamanda bunları da tadacaklar" diye konuştu.

5 gün dayanan tatlıyı her sabah, bazen de sabah-akşam da çıkardıklarını dile getiren Çiftçi, tatlının yapımı ve hazırlanmasının 5-6 saati bulduğunu ifade etti.

5bc859490f25431858f7cb55.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN