Avunya mantısı nasıl yapılır? Nerenin yemeği? İşte lezzetli tarifi...

Avunya mantısı nasıl yapılır? Nerenin yemeği? İşte lezzetli tarifi...

Damaklarda unutulmaz tat bırakan Avunya mantısı, Çanakkale ile Balıkesir bölgesine özgü bir yemek tarifidir. Mantının üzerine ilk önce sarımsaklı yoğurdu döküp üzerine salçalı tereyağı gezdirirseniz, daha leziz Avunya mantısı elde edebilirsiniz. İşte, Avunya mantısının yapılışı...

Mutfakta yeni tatlar üretmeyi seven vatandaşlar, televizyon ekranlarında yayınlanan yemek programları aracılığıyla daha önce duymadıkları yemek tariflerini denemek çin kolları sıvıyor. Bugün sosyal medyada Avunya mantısı gündeme gelince, lezzetli yemeğin nasıl yapıldığı merak konusu oldu.

AVUNYA MANTISI HANGİ YÖRENİN YEMEĞİ?

Mantıya ismini veren Avunya, Çanakkale'nin Yenice ilçesinden Balıkesir'in Gönen ilçesine kadar olan ve Kaz Dağları'nı da içine alan bölgeye verilen isim. Bu yörenin mantısı çok ünlüdür. Özellikle de Ayvalık'ta da sık pişirilir.

AVUNYA MANTISI TARİFİ

Avunya mantısı et ve nohudun mükemmel buluşmasıyla bir araya gelen enfes yöresel lezzetlendir. Avunya mantısının tarifi püf noktalarına dikkat edildiğinde oldukça basit ve pratik bir tariftir.

avunya-mantisi-tarifi.jpg

AVUNYA MANTISI MALZEMELERİ

* 350 gram erişte

* 250-300 gram kuşbaşı et

* 1 büyük kase nohut

* 1 adet kuru soğan

* 2 adet orta boy domates

* 1 yemek kaşığı tereyağı

* Tuz

* Karabiber

* 1-2 adet defne yaprağı

* Sıcak su

Üzeri işin:

* 2 su bardağı yoğurt

* 3 diş sarımsak

* 1 yemek kaşığı tereyağı

* 2 yemek kaşığı sıvı yağ

* 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

avunya-mantisi-2548499-810x458.jpg

AVUNYA MANTISI NASIL YAPILIR?

* Geceden ıslattığınız nohutları haşlayıp süzün.

* Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağını alıp üzerine kuşbaşı doğranmış etlerinizi ilave edip harlı ateşte kavurun.

* Yemeklik doğranmış soğanı da ekleyip kavurmaya devam edin. Küp doğranmış domatesleri de ilave edip karıştırmaya devam edin.

* Ardından sıcak suyu ekleyip defne yapraklarını içine atın. Kısık ateşte etlerinizi pişirip tuzunu ve karabiberini ayarlayın.

* Etler yumuşayıp piştiğinde nohutlarınızı ilave edip birlikte biraz daha pişirmeye devam edin.

* Erişteyi suda haşlayıp süzün. Daha sonra bir borcama yayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika eriştelerinizi hafif kızarana kadar tutun.

* Fırından aldığınız eriştenin üzerine nohutlu etinizi yayın.

* Yoğurdu rendelediğiniz sarımsak ile karıştırıp yemeğinizin üzerine gezdirin.

* Bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı eritip üzerine toz kırmızı biberi ekleyip kızdıralım. Sarımsaklı yoğurdun üzerine sostan döküp servis edelim. Afiyet olsun.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN