Listedekiler için EYT'ye lüzum yok! 50 yaşını geçen 3 şartla emeklilik kağıdını alacak!

Listedekiler için EYT'ye lüzum yok! 50 yaşını geçen 3 şartla emeklilik kağıdını alacak!

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle insanların erken emeklilik araştırmaları da hız kazandı. Peki erken emeklilik nasıl olacak? Tüm detaylar haberimizde.

EYT şartlarını taşımayan ancak erken emekli olmak isteyen vatandaşlar merakla araştırmalarını sürdürüyor. Peki erken emekli olmak için hangi şartları taşımak gerekiyor? Kimler erken emekli olabilecek? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte emekli olmak isteyen vatandaşların yaş ve prim günü gibi şartları yerine getirmesi isteniyor. Ancak erken emekli olmak isteyen vatandaşlar bu şartları erkene çekmenin nasıl mümkün olacağını araştırıyor. Erken emekli olmak için üç farklı yöntem bulunuyor. İlk olarak çocuğu olan anneler doğum borçlanmasıyla emekliliğini öne çekebiliyor. Sigortası başladıktan sonra doğum yapan anneler 6 sene borçlanmayla 2 bin 160 gün prim günü kazanabiliyor. Bu sayede çocuğu olan ve çalışan anneler 6 sene erken emekli olma şansı kazanıyor. Bir diğer erken emeklilik yöntemi ise askerlik borçlanması. 

Erken Emekli Olma Yöntemleri

Askerlik borçlanması askerlik giriş tarihinin gösterilmesiyle birlikte emekliliğin öne çekilmesi olarak biliniyor. Kadınlar için düşünüldüğü zaman 20 Mayıs 1991 tarihinde staj sigortası başlayan kadın 20 Mayıs 1994 senesinde sigortalı işine başlarsa emekli olmak için 20 sene, 50 yaş ve 5 bin 675 prim gününü doldurması gerekiyor. 20 Mayıs 1992 tarihinde doğum yaparsa 2 sene doğum borçlanması ile senesi geri çekiliyor ve emeklilik şartı 48 yaş olarak belirleniyor. 15 sene ve 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da erken emekli olabiliyor ve erkeklerin 60 kadınların 58 yaşı doldurması şartı aranıyor. 9 Eylül 1999 senesinde sigortası başlayan vatandaşlar bu yöntemden faydalanabiliyor. Bu tarihten sonra sigortası başlayan vatandaşların prim günü 4500 sigorta senesi ise 25 olarak şart koyuluyor. Aynı zamanda iş gücünün yüzde 60 ve fazlasını kaybeden vatandaşlar da malulen emekli olabiliyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN