Mevduat nedir?

Mevduat nedir?

Mevduat, bir bankada tutulan para anlamına gelen finansal bir şarttır. Bir mevduat iki farklı anlamı kapsar. Bir tür depozito, güvenliğin sağlanması için başka bir tarafa para transferini içerir. 

Bu tanım kullanıldığında, mevduat, bir yatırımcının bir bankada veya kredi birliğinde tutulan bir mevduat veya çek hesabına aktardığı parayı ifade eder. Bu kullanımda, yatırılan para yine de parayı yatıran kişi veya kuruluşa aittir ve bu kişi veya kuruluş parayı istediği zaman çekebilir, başka bir kişinin hesabına aktarabilir veya parayı mal satın almak için kullanabilir.

MEVDUAT NEDİR?

Çoğu zaman, bir kişinin yeni bir banka hesabı açmak için minimum para yatırma olarak bilinen belirli bir miktar para yatırması gerekir. Tipik bir çek hesabına para yatırmak, bir işlem depozitosu olarak nitelendirilir; bu, fonların herhangi bir gecikme olmaksızın anında kullanılabilir ve likit olduğu anlamına gelir.

Mevduatın diğer tanımı, fonların bir kısmının bir malın teslimi için bir teminat veya teminat olarak kullanılması anlamına gelir. Bazı sözleşmeler, iyi niyet gereği teslimattan önce ödenen fon yüzdesini gerektirir. Örneğin, aracı kurumlar genellikle tüccarlardan yeni bir vadeli işlem sözleşmesine girmek için ilk teminat depozitosu yapmalarını ister.

ÖZEL HUSUSLAR

Bir kişi bir banka hesabına para yatırdığında faiz kazanır. Bu, sabit aralıklarla, hesap toplamının küçük bir yüzdesinin hesapta bulunan para miktarına eklendiği anlamına gelir. Faiz, bankaya veya kuruma bağlı olarak farklı oran ve sıklıklarda bileşik olabilir.

MEVDUAT TÜRLERİ NELERDİR?

İki tür mevduat vardır: talep ve zaman. Vadesiz mevduat, geleneksel bir banka ve tasarruf hesabıdır. Bir vadesiz mevduat hesabından istediğiniz zaman parayı çekebilirsiniz. 

Vadeli mevduatlar, belirli bir süreye sahip olanlardır ve genellikle mevduat sertifikası (CD) gibi sabit bir faiz oranı öderler. Bu faiz getiren hesaplar, tasarruf hesaplarından daha yüksek oranlar sunar. Ancak vadeli mevduat hesapları, paranın hesapta belirli bir süre tutulmasını gerektirir. 

mevduat-nedirr.jpg

PARA YATIRMA ÖRNEĞİ

Satıcıların ödeme planlarına ihtiyaç duyduğu emlak veya araçlar gibi birçok büyük alımda da depozito gereklidir. Finansman şirketleri tipik olarak bu mevduatları tam satın alma fiyatının belirli bir yüzdesine ayarlar ve bireyler genellikle bu tür mevduatları peşinat olarak bilirler.

Kiralama durumunda depozitoya güvenlik depozitosu denir. Bir güvenlik depozitosunun işlevi, kiralama süresi boyunca mülke veya kiralanan varlığa yapılan olası herhangi bir hasarla ilişkili her türlü masrafı karşılamaktır. Kiralama süresinin sonunda mülk veya varlık doğrulandıktan sonra kısmi veya tam bir geri ödeme uygulanır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN