Notre Dame'ın tarihi ve önemi: Fransa'da büyük yangından 850 yıllık tarih kül oldu

Notre Dame'ın tarihi ve önemi: Fransa'da büyük yangından 850 yıllık tarih kül oldu

Fransa'da çıkan yangında Notre Dame Katedrali küle döndü. Peki Notre Dame Katedrali nedir, nerededir, ne zaman yapıldı? Notre Dame Katedrali dini bir yapı mı müze mi? Restorasyon çalışmaları sırasında çıkan yangında büyük bir kısmı küle dönen ünlü yapının tarihçesi de merak ediliyor. Yaklaşık 800 yıldır ayakta olan ve Paris'in turistler tarafından en çok ziyaret edilen mekanlarından biri olan Notre Dame Katedrali ile ilgili detaylar haberimizde.

Notre Dame Katedrali alevlere teslim oldu. Peki Notre Dame Katedrali ne zaman yapıldı, dini bir yapı mıdır, müze mi? Notre Dame Katedrali tam olarak nerede? Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın yaklaşık 8,5 saat sonra söndürüldü. Dünyanın canlı yayında izlediği yangında tadilat çalışmaları için heykellerinin bir kısmının taşındığı katedralin çatı kısmı tamamen kül oldu. Yangında 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ve yapının çatısı tamamen çöktü. Yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahale ettiği yangında, yoğun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarıldı. 

19-04/16/5251354_041519-kfsn-dig-notre-dame-before-img.jpg

NOTRE DAME KATEDRALİ'NDA YANGIN | NOTRE DAME NE ZAMAN YAPILDI?

 Peki Notre Dame Katedrali nerede, ne zaman yapıldı, yangında tamamen yandı mı? Fransa'nın başkenti Paris'in simge yapılarından biri olan Notre Dame Katedrali'nde henüz bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Yaklaşık 800 yıldır ayakta olan ve Paris'in turistler tarafından en çok ziyaret edilen mekanlarından biri olan bu dini yapı tarih boyunca birçok badireler atlattı ve 1800'lü yıllarda yıkılması dahi düşünüldü.Ünlü katedralin tarihçesi çok uzun bir geçmişe dayanıyor.

Fransız gotik mimarisinin en güzide örneği olarak bilinen Notre Dame Katedrali'nin yapımına 1163 yılında başlanmış ve 182 sene sürmüştür.

Notre Dame ismi Fransızca 'bizim kadınımız' manasına gelir ve katedral Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur.

19-04/16/resimid_11947652-1555399430.jpg

ULUSAL YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILACAK

Fransa'nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapının büyük ölçüde zarar görmesi, Fransızlar kadar diğer Avrupalıları da üzdü. Avrupalı liderler üzüntülerini dile getirirken, Fransa'da tarihi eserler ilgili çalışmalar yapan Miras Vakfı, katedralin restorasyonu için ulusal yardım kampanyası başlatılacağı duyurdu. Fransa'nın milyarder Pinault ailesi, yeniden inşa çalışmaları için 100 milyon avro bağış yapacağını duyurdu.

19-04/16/yikil5.jpg

MACRON: BİRLİKTE YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ

Yangını bir "trajedi" olarak tanımlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Gurur duyalım, çünkü bu katedrali 800 yıldan daha uzun bir süre önce biz inşa ettik ve yüzyıllar boyunca büyütüp geliştirdik. Bu gece kati bir şekilde söylüyorum, birlikte yeniden inşa edeceğiz." dedi.

Yangının sebebi bilinmese de itfaiye yetkilileri alevlerin, "muhtemelen" 6 milyon avroluk renovasyon çalışmalarından çıkmış olabileceğini belirtti.

Fransa'nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapının büyük ölçüde zarar görmesi, Fransızlar kadar diğer Avrupalıları da üzdü.

NOTRE DAME KATEDRALİ NEDEN YANDI?

Yangının sebebi henüz bilinmese de itfaiye yetkilileri alevlerin, "muhtemelen" 6 milyon avroluk renovasyon çalışmalarından çıkmış olabileceğini belirtti. Paris Savcılığı yangının nedenini araştırmak için soruşturma başlattı.

İtfaiye Sorumlusu Jean-Claude Gallet, yaptığı açıklamada, "Yangının kuzey çan kulesine yayılıp yayılmayacağından emin değiliz. Bu çökerse hasarın boyutun tahmin etmeyi size bırakıyorum." dedi.

Fransa'nın başkenti Paris'te yangına teslim olan Notre Dame Katedrali, 850 yılı aşkın tarihiyle Hristiyanlığın bu ülkedeki sembolü olarak gösteriliyor. 

NOTRE DAME KATEDRALİ TARİHÇESİ

Notre Dame'ın temeli, 1163’de iki kilisenin harabesini katedrale çevirme kararı aldıktan sonra Papa Alexander III tarafından atıldı. 

Özellikle Fransız Devrimi döneminde ciddi zarar gören katedralde birçok kez restorasyon çalışması yapıldı.

Paris’teki Seine Nehri'nin kıyısındaki Ille de la Cite Adası'nda bulunan ve Meryem Ana’ya ithafen isimlendirilen Notre Dame Katedrali, işlemeli camları, heykelcikleri ve kemerli payandasıyla en çok turist ağırlayan mekanlardan biri olarak tanınıyor. 

Her yıl çok sayıda kişinin ziyaret ettiği katedralde "Meryem Ana" heykelinin yanı sıra, "Gül Pencereler", çeşitli sanat eserleri, dev çanlar, kalıntılar ve Orta Çağ'dan kalma mobilyalar bulunuyor.

"Notre Dame'ın Kamburu"yla ölümsüzleşti

Victor Hugo'nun 1831 tarihli "Notre Dame’ın Kamburu" eseriyle ünü ölümsüzleştirilen katedral, 5 bin 500 metrekarelik alanı kapsıyor.

Vatikan'ın "Hristiyanlığın Fransa'daki sembolü" olarak tanımladığı yapı, Paris Başpiskoposluğuna da ev sahipliği yapıyor.  Katedral, aynı zamanda Napolyon'un imparator ilan edilmesi gibi tarihi olaylara da tanıklık etti.

19-04/16/notre-dame-katedrali.jpeg

NOTRE DAME NE DEMEK? İŞTE İSMİNİN ANLAMI

Notre Dame söz öbeği Fransızca olup, Türkçede bizim hanımımız veya hanımefendimiz gibi anlamlara gelir. Anlatılmak istenen kişi Meryem Ana'dır. "Notre Dame" söz öbeğinin kullanıldığı yerler çok çeşitlidir.

Notre Dame Katedrali (Fransızca: Cathédrale Notre Dame de Paris) Paris, Fransa'da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité'in doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

Fransız gotik mimarisinin en güzide örneği olarak bilinen Notre Dame, ayrıca ilk gotik katedrallerden biridir ve gotik dönem boyunca inşası sürmüştür. Heykellerin ve işlemeli camların ortaçağ Roma mimari üslubundan sonra pek görülmemiş bir dünyevilik içermesi, natüralizm akımının eserlerdeki ağır etkisi sebebiyledir.

Turistler açısından popüler bir yer olmasının yanı sıra, halen bir Roma Katolik katedrali olarak kullanılır ve Paris başpiskoposluğuna ev sahipliği yapar. (15 Şubat 2005'ten beri görevi André Vingt-Trois yürütmektedir.)

Metro-M.svgParis m 4 jms.svg Cité ile Metro-M.svgParis m 4 jms.svg Saint-Michel metro duraklarıyla Notre Dame Katedralı'na ulaşılabilir.

Fransa'da çıkan yangında Notre Dame Katedrali küle döndü. Peki Notre Dame Katedrali nedir, nerededir, ne zaman yapıldı? Notre Dame Katedrali dini bir yapı mı müze mi? Restorasyon çalışmaları sırasında çıkan yangında büyük bir kısmı küle dönen ünlü yapının tarihçesi de merak ediliyor. Yaklaşık 800 yıldır ayakta olan ve Paris'in turistler tarafından en çok ziyaret edilen mekanlarından biri olan Notre Dame Katedrali ile ilgili detaylar haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN