Paramotor nedir?

Paramotor nedir?

Ülkemizde de bulunan, genellikle belgesel ve reklam gibi çekimlerde kullanılan paramotor fiyatları, öyle göründüğü gibi ucuz değildir. Kanatlı, paraşütlü ve birçok çeşidi bulunan paramotor, en hafif ve güvenli hava araçlarındandır.

Dünyada ilk olarak İngiltere’de kullanılmaya başlanan ve ardından hemen hemen tüm Avrupa’ya yayılan paramotorda iniş ve kalkış yapmak çok güvenlidir. İleri ve yukarı doğru gidebilen paramotorun en önemli özelliği motorunun çok hafif olmasıdır.

PARAMOTOR NEDİR?

Hava aracı olan paramotor, hava taşıtları ya da araçları arasında en kolay hareket ettirilen ve en hafif araçlardandır. Daha çok yamaç paraşütünün optimizasyonuyla hareket eden paramotor, motorlu yamaç paraşütleri veya ‘Powered Paragliding’ (PPG) olarak bilinen araçlar arasında yer alır.

Pilotun paraşütüne ek olarak bir de sırtına pervaneli motor taşıdığı araca paramotor denir.

PARAMOTORUN ÖZELLİKLERİ

Paramotorda bir motor vardır. Bu motor, pilotun yükselmesini ve ileri doğru hareket etmesini sağlar. Paramotorun havada uçmasını sağlayan paraşüttür. Harness olarak isimlendirilen ve pilotu motora ve paraşüte bağlayan uçuş koltuğu da vardır. Ayrıca pilotun sırtında yemek paraşüt de vardır. Bu da pilotun sesten etkilenmemesi adına kafasını ve kulaklarını koruyan bir kastan oluşuyor.

paramotor-nedir.jpg

TARİHİ

Dünyada ilk defa 1980’de Ingiliz helikopter pilotu Mike Byrne tarafından İngiltere’nin Essex kentinde kullanılan paramotor, 1986’da Fransa’da popüler olmasının arkasından hobi olarak Avrupa’da hızla yayılmaya başladı. 13 Haziran 2006’da ‘Csaba Lemak’ adındaki bir firma tarafından ilk defa elektrik motorlu olarak üretilen paramotor, tüm dünya tarafından bilinen bir araç hâline gelmiştir.

NASIL KULLANILIR?

Motoru dursa dâhi, güvenli bir şekilde yere iniş yapabilen en güvenli motorlu hafif hava aracı olarak gösterilen paramotorun yükselebilmesi için 40 ila en az 20 metrelik düz bir alan gerekmektedir. Kanatları hareket ettirmek adına ön tarafta yer alan kol yardımıyla birlikte kanatların sola ya da sağa çevrilmesi ile istenilen istikamete doğru hareket edilebilir.

Motoru oldukça küçük olan paramotor, hava akımını kullanarak itme gücü elde edilerek ilerlemeye başlar. Paramotor kullanmak için herhangi bir lisans gerekmiyor anca havacılık kuralları kapsamında ya da izni ile uçulabiliyor.

Paramotor kullanmak adına sertifikalı eğitim kurumlarından eğitim kolayca almanız da mümkündür. Paramotor eğitimleri, 10 günden 2 aya dek devam edebiliyor. Paylaşılan bölgelerin hâricinde izin olmadan gerçekleştirilen uçuşlarda cezalar uygulanıyor.

Paramotor ile durgun hava şartlarında 20 knottan daha güçlü rüzgârlarda uçuş tavsiye edilmiyor. Paramotorla ters ve düz olmak üzere iki tür kalkış yapabilir, rüzgârın yeterli olduğu havada ters, az rüzgâr olan havalarda düz kalkış yapılıyor. İniş için de rüzgârı karşınıza almanız gerekir ve yere en az 1 metre kala kanat frenlerini çekmeniz gerekir. Böylece yerle temas sağlanır.

Paramotor kullanıyorsanız ve iniş yapmak istiyorsanız kanatlar çok önemlidir. Paramotrda kalkış yapmak zorken, iniş yapmak ona nazaran daha kolaydır.

Paramotorunda kanatlarla yönlendirme yapılır, hızlı düşüşü de bu kanatlar engeller. İniş esnasında herhangi bir olumsuz bir durumla karşılaşırsanız motoru vesilesiyle yeniden havalanabilirsiniz.

Paramotor kullanırken en güvenli uçuş yüksekliği 100 ila 200 metre arasındadır. Motor sesinin rahatsız etmemesi adına kask ve kulaklık kullanmak önemlidir.

Türkiye’de tek kişilik ve çift kişilik hobi uçuşları yapılıyor. Paramotor genel olarak belgesel ve reklam çekimlerinde kullanılıyor. Türkiye’de paramotor denizde can kurtarmak için de tercih ediliyor.

paramotor-nedir-002.jpg

PARAMOTOR FİYATLARI NE KADAR?

Paramotorların çeşitleri mevcutken, fiyatları da değişir. Örneği UTF power paraşüt paramotor 150 bin TL'den satışa sunulurken, FLY prodük eco 2 yeni kasa paramotor 47 bin 500 TL gibi bir fiyata satılıyor. Miniplane Top 80 bir küçük paramotor ise 16 bin TL'den satılırken, tam takım Layt Tantem paramotor ise 30 bin TL'den satılabiliyor. Tabi bunlar ikinci el paramotor fiyatlarıdır…

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN