Perde sessiz sedasız kapandı

Perde sessiz sedasız kapandı

İzmir’de geçen hafta sergilenen bir oyunda çok sayıda tiyatro çalışanı ile birlikte virüse yakalanan dekor ve kostüm tasarımcısı Ali Cem Köroğlu’nun ölümünün ardından ‘Perdeyi derhal kapatın’ çağrısı karşılık buldu.

SALİHA SULTAN / KARAR

Dekor ve kostüm tasarımcısı Ali Cem Köroğlu’nun Kovid-19 kaynaklı ölümünün ardından ihmalle suçlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatroları bu haftaki oyunları iptal etti. KARAR’ın edindiği bilgiye oyunların sessiz iptalinin devamının gelmesi bekleniyor.

Türkiye’de artan Kovid-19 vakalarıyla sinemalar kapanıp, konserler yasaklanıp, birçok kültür sanat etkinliği iptal edilirken oyunlara devam eden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatroları (DT) bir haftadır tepkilerin odağında yer alıyor. KARAR’ın dün ‘Perdeyi kapatın’ başlığıyla manşete taşıdığı tepkilerde, DT dekor ve kostüm tasarımcısı Ali Cem Köroğlu’nun geçen hafta İzmir’de görev yaptığı oyunun ardından Kovid-19 nedeniyle tedavi altına alındığı hastanede yaşamını kaybetmesinin ardından yaşanan tartışmalarda DT’nin ‘ihmali’ gündeme gelmişti. 

KARAR’ın edindiği bilgiye göre DT bu haftaki bütün oyunlarını sessizce iptal etti. Bölge sahnelerine şimdilik yazılı bir talimat göndermeyen DT’nin internet sitesinde yer alan programındaki oyun takvimini ise kaldırıldığı görüldü. İstanbul DT çalışanları, bu haftaki oyunların iptal edildiğini doğrularken, ellerine henüz bir resmi yazı ulaşmadığını ancak genel olarak önümüzdeki günleri de kapsayan resmi bir iptal kararı beklediklerini kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı veya DT konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

MESLEK ÖRGÜTLERİ ‘ÇALIŞMALARI DURDURUN’ DEMİŞTİ

Devlet Tiyatroları’na ilk olarak Kültür Sanat-Sen tepki vermiş, salgına karşı prova ve temsillerde sanatçılar için önlem almanın mümkün olmadığına dikkat çekerek çalışmaları bir an önce durdurma çağrısı yapmıştı.

Geçen hafta ortak bir yazılı açıklama yayınlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği ile Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası da çalışmaları durdurma çağrısında bulunmuştu.

Devlet Tiyatroları’nda (DT) dekor ve kostüm tasarımcılığını yapan Ali Cem Köroğlu’nun İzmir’deki oyunun ardından Kovid-19 nedeniyle Ankara’da tedavi gördüğü hastanede 5 Aralık’ta  hayatını kaybetmesi üzerine açıklama yapan Devlet Tiyatrosu, Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) da “29 Eylül 2020 tarihli yazı ile çalışma koşullarına ait taleplerimizi bildirdiğimiz Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü başvurumuz karşılığında alınan herhangi önlem olup olmadığı konusunda bizlere ve çalışanlarına bir açıklama ihtiyacı bile hissetmeden kulaklarının üzerine yatmışlardır” demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN