14 Mart Tıp Bayramı Nedir? Kimler Kutlar? Tarihçesi Nedir? Tıp Bayramı Türkiye'de mi Kutlanıyor? Hekimler Neden Göç Ediyor?

14 Mart Tıp Bayramı Nedir? Kimler Kutlar? Tarihçesi Nedir? Tıp Bayramı Türkiye'de mi Kutlanıyor? Hekimler Neden Göç Ediyor?

Modern Tıp eğitiminin başladığı gün olarak tarihe geçen 14 Mart Tıp Bayramı nedir? Neden kutlanır? 14 Mart Tıp Bayramı'nın asıl amacı ne? Her yıl sağlık çalışanlarının ödüllendirildiği ve kutlanan Tıp Bayramı hakkında merak edilenleri sizinler için derledik...

Pandemi başta olmak üzere son zamanlarda sağlık çalışanları ve hekimlerin yaşadığı sorunlar gündemde yerini almaya devam ederken, çok sayıda hekim ise çalışma şartlarından dolayı Almanya başta olmak üzere diğer ülkelere göç etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise hekim göçü hakkında yaptığı 'Giderlerse, gitsenler!' açıklamasından sonra bu sorun tekrardan tartışma konusu haline geldi. Tüm bu yaşananlara rağmen her yıl 14 Mart Tıp Bayramı tüm zorluklara rağmen kutlanmaya devam ediyor. Peki bu Tıp Bayramı nedir? Tıp Bayramı adını nereden almaktadır? Tıp Bayramı sadece Türkiye'de mi kutlanmaktadır? İşte 14 Mart Tıp Bayramı ile ilgili tüm bilinmeyenler....

'TIP BAYRAMI'NIN GEÇMİŞİ 2. MAHMUT DÖNEMİNE DAYANIYOR

2-mahmut.jpg

Aslında geçmişi 2. Mahmut dönemine uzanan 14 Mart Tıp bayramı 1827 yılında dönemin saray hekimi olan Mustafa Behçet Efendi'nin önerisiyle cerrahhanenin Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmasıyla günümüze kadar gelen özel günlerden biri. 2. Mahmut döneminde yapılan yeniliklerden biride tıbbiyelerin kurulması olmuştu. Siyaseten idam yetkisini son kullanan padişahlar arasında olan 2. Mahmut dönemi en sancılı dönemlerimiz arasında yer alsa da yaptığı bir çok ıslahatla da günümüze şekil veren dönem. Modern bir devlet teşkilatının kurulmasında da payı olan 2. Mahmut yüzünü Avrupa'ya çeviren ilk padişahlardan olduğu için kendisi 'Gavur Padişah' olarak anılmıştır. Ve veremden hayatını kaybetmiştir.

2. Mahmut'un bir tıp okulu açılışından kısa bir konuşması:

"Tıp öğretimi Fransızca olacaktır. Bunun neden yabancı dille olacağını soracaksınız. Bunu zorunlu kılan güçlükleri bildireyim. Geçmişte bizde de tıp bilimleri üzerine birçok kitap yazılmıştır"

14 Mart tarihinde kurulan cerrahhane modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilerek o dönem Tıp Bayramı olarak geçmiştir. Osmanlı döneminden günümüze kadar da 14 Mart 'Tıp Bayramı' olarak Türk tarihinde yerini almıştır.

İLK KUTLAMA İŞGAL ALTINA YAPILDI

tip-bayrami.jpg

1919 yılında işgal altında olan topraklarımızda kutlanan Tıp Bayramı'nın ilk eylemi İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. O dönem işgali protesto etmek isteyen tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğinde gerçekleşen eylem sonucunda Tıp Bayramı 1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü olarak kutlanmaya başlandı. Daha sonraları 12 Mayısta kutlanan Tıp Bayramı tekrardan her yılın 14 Mart tarihine çekilerek gerçekleştirilmiştir. Günümüzde ise sadece 14 Mart değil, tüm hafta boyunca kutlamalar devam etmektedir.

doktorlar.jpg

Dünyada ise farklı tarihlerde benzer kutlamalar yapılmaktadır. Örneğin, Hindistan'da 1 Temmuz tarihinde doğan ve aynı tarihte ölen Doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum günü 'Doktorlar Günü' olarak kutlanılmaktadır.

Bizde özellikle pandemi döneminde bizim için aralıksız çalışan tüm sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramı'nı kutluyoruz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN