Bebeklerde göz çapaklanması nedir, neden olur? Göz çapaklanmasına ne iyi gelir, nasıl tedavi edilir?

Bebeklerde göz çapaklanması nedir, neden olur? Göz çapaklanmasına ne iyi gelir, nasıl tedavi edilir?

Ebeveynler internet üzerinden bebeklerde göz çapaklanmasının sebeplerini araştırıyor. Peki bebeklerde göz çapaklanmasının sebepleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Tüm detaylar haberimizde.

İnternet üzerinden bebeklerle ilgili yapılan araştırmaların en başında çapaklanma sebepleri yer alıyor. Peki bebeklerin göz çapaklanma sebepleri nelerdir? Bebeklerde göz çapaklanması nasıl tedavi edilir? Bebeklerde göz çapaklanması ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BEBEKLERDE GÖZ ÇAPAKLANMASI SEBEPLERİ

Bebeklerde göz çapaklanması ile ilgili konuya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Mehmet Ali Talay değindi. Mehmet Ali Talay bebeklerde göz çapaklanması nedenlerini şu şekilde anlattı; Çapaklanma bebeklerde sık görülen bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Gözyaşı kanallarının tıkanmasıyla birlikte göz çapaklanması ortaya çıkar. Gözyaşı görevi, gözün göz çukurunda rahat hareket etmesini sağlamaktır ve gözyaşı bu görevi tamamladıktan sonra gözyaşı kanalları vasıtasıyla burnun içine akar. Bu süreçte eğer kanallarda bir tıkanıklık varsa göz çapaklanması oluşur. Bebeklerin de göz kanalları yetişkin insanlara göre daha küçük olduğu için kanallarda sık sık tıkanma meydana gelmesi normal olarak karşılanmaktadır.

GÖZ ÇAPAKLANMASI BELİRTİLERİ

Bebeklerde eğer gözlerde sarı veya yeşil renk akıntı oluşuyorsa, uyku esnasında kirpikler birbirine yapışıyorsa, gözlerde sulanma varsa göz kapakları şişiyorsa, göz kapağında ve kirpiklerde kuruyan iltihap varsa ve gök beyazlarında kızarıklık meydana geliyorsa göz çapaklanması belirtileri olarak sayılmaktadır.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

BEBEKLERDE GÖZ ÇAPAĞI TEMİZLENMESİ

Bebeklerde göz çapaklarını temizlemek için ilk önce meydana gelen çapağın temizlenmesi gerekmektedir. Çapağı temizlemek için pamuklu bir bez ıslatıldıktan sonra bebeğin gözleri yavaşça silinebilir. Göz çapaklanmalarına iyi geldiği bilinen bir diğer yöntem de anne sütü olarak bilinmektedir. Eğer doktorunuz izin verirse anne sütü bebeğin çapaklanma yaşanan bölgelerine damlatılabilir. Anne sütü antibiyotik bir etki yaratmaktadır ve çapaklanma sorunu azalır. Aynı zamanda anne sütü pamuk veya beze de sürülerek bebeğin göz çevresi çapaktan arındırılabilir. Ancak eğer bebeğin gözyaşı kanalları tıkandıysa göz çapaklanması devam edecektir. Gözyaşı kanallarının tıkandığını göz pınarı altında olan kabarmalardan anlaşılabilmektedir. Bu problemde ise masaj yöntemi uygulanabilir. Eller iyice yıkandıktan sonra parmak uçları gözden buruna doğru dairesel hareketlerle ovulur. Bu hareket tek seferde 10 kez yapılır ve günde 5 kere uygulanabilmektedir. Tüm bu doğal yöntemlerin dışında doktor tarafından verilecek olan merhem ve göz damlaları da kullanılabilmektedir.

ANNE SÜTÜ GÖZ ÇAPAKLANMASINA İYİ GELİR Mİ

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu halk arasında anne sütünün göz çapaklanmasına iyi gelmesi ile ilgili sorulara yanıt verdi. Emel Çolakoğlu'na göre anne sütünün iyi geldiği bilinse de bunun yanlış bir uygulama olduğunu, anne sütü içinde bol mineral, vitamin, şeker, yağ ve protein bulunduğunu ve anne sütü enfeksiyon kapan bölgeye damlatılırsa mikropları besleme ihtimali bulunduğunu söyledi. Eğer bebeğinizin göz çapaklanması ilerlediyse bir doktora başvurmadan önce kaynayan ve ılıtılan bir su ile göz çevresinde olan çapaklar hafifçe temizlenebilir.

GÖZ ÇAPAKLANMASI PANSUMANI

Eğer göz çapaklanması alerjik bir durumdan kaynaklanıyorsa kaynayan ve ılıştırılan su ya da çay veya papatya çayı yardımı ile soğuk pansuman uygulaması yapılabilmektedir. Eğer mikrobik bir göz çapaklanması bulunuyorsa kaynayan ve ılıştırılan su ile sıcak pansuman yapılabilmektedir. Ilık çaya batırılan pamuk ile yapılan pansumanlar çapaklanmayı yumuşatır ve göz çevresinin çapaktan temizlenmesine faydalı olmaktadır. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN