Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener: 4-5 farklı tipte virüsle mücadele ediyoruz

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener: 4-5 farklı tipte virüsle mücadele ediyoruz

‘Üçlü virüs’ hastanelerdeki yoğunluğu artırırken uzmanlar aşı ve maskenin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Alper Şener “Kovid’i dışında 4-5 farklı tipte virüsle mücadele ediyoruz” derken, Prof. Dr. Şevket Özkaya da yılbaşında kalabalıklardan uzak durulması, maske kullanılması çağrısında bulundu. Türk Toraks Derneği ise riskli gruplara grip aşısı tavsiye etti.

Uzmanlar, hastanelerde yoğunluğa neden olan ‘üçlü virüs’e karşı uyarılara devam ediyor. Pandemide görülmeyen gribin kış uykusundan uyandığını söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Kovid sürecini tek bir virüsle mücadele ederken, şuanda sahada Kovid’i bir kenara bırakacak olursanız, 4-5 farklı tipte virüsle mücadele ediyoruz. Bunların hepsi solunum yolu enfeksiyonu, damlacık yoluyla bulaşıyor” uyarısında bulundu.

Okullarda çocukların maske kullanmasının önemine dikkati çeken Şener, “Ebeveynleri çalıştığı için çocuklar hasta olsalar bile okula gitmek durumunda kalabiliyor. Özellikle çocuk yaş grubunda dağılım ve yayılım hızlı oluyor” diye konuştu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya da, “Pandeminin başında gördüğümüz akciğer tutulumu vakaları yeniden gelmeye başladı diyebiliriz. Başa dönmek istemiyoruz. Daha ağır vakalar görmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı. Özellikle yılbaşındaki toplu aktiviteler konusunda uyaran Özkaya, “Yılbaşında kalabalık ortamlarda mümkün olduğunca maske takmaya ve kalabalıktan uzak durmaya özen göstermemiz lazım. Yoksa yılbaşı öncesi gelen bu akciğer tutulumları yılbaşından sonra da yasakları geri getirecektir” tavsiyelerinde bulundu.

Türk Toraks Derneği de, toplumu bulaş oranı artan İnfluenzaya karşı uyardı. Dernekten Dr. Filiz Çağla Uyanusta Küçük, Sağlık Bakanlığı’nın raporuna göre son bir haftada bulaş oranının yüzde 9’dan yüzde 14’e çıktığını vurgulayarak, şunları aktardı: “İnfluenza virüsüne ek olarak rinovirüs, RSV virüsü ve koronavirüs enfeksiyonlarının da grip benzeri bulgulara neden olduğu bildirilmiştir. Yine bu rapora göre son dört haftalık sürede grip benzeri hastalık nedeniyle poliklinik ve hastane başvurularında artış dikkati çekmektedir.” Grip aşısının önemini vurgulayan Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Sekreteri Doç. Dr. Nagehan Emiralioğlu Ordukaya da, 6 aylıktan itibaren her yaş grubuna yapılabildiğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN