Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü: Risk grupları için ölüm riski devam ediyor

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü: Risk grupları için ölüm riski devam ediyor

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Kovid-19’un özellikle risk grupları için tehdit olmaya devam ettiğini söyleyebilirim. Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar bağışıklığı baskılanmış olanlar ve aşılanmamış olanlar için ağır hastalık geçirme ve ölüm riski devam ediyor" dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19’un hala dolaşımda olduğunu ve virüsün bulaşmaya devam ettiğini söyledi. Özlü, “Genel itibariyle bakıldığında ortaya çıkan hastalık tablosu artık 2020-2021’de gördüğümüz ağır öldürücü hastaneye yatış gerektiren yoğun bakım desteği gerektiren ağır vakalar çok çok nadir çok azaldı. Dolayısıyla baktığınız zaman şu an itibariyle gripten daha öldürücü bir hastalık değil” diye konuştu.

RİSK GRUPLARI AŞI YAPTIRSIN

Risk gruplarının grip aşılarını yaptırmaları tavsiyesinde bulunan Özlü, “Grip aşısı için mevsim geldi. Şimdi yeni grip aşılarının piyasa girmesiyle beraber risk gruplarına bu aşının yapılmasını tavsiye ediyoruz. Özellikle Akciğer hastalığı olanlar ya da kalp hastalığı olanlar kronik hastalığı olanların aşılanmasını tavsiye ediyoruz“ şeklinde konuştu.

tevfik.jpg

"BU SENE GRİP KONUSUNDA DİKKATLİ OLALIM"

Yeni Kovid-19 aşılarının üretilmesini beklediklerini ifade eden Özlü, “Kovid 19 içinde yeni aşıların artık üretilmesini kullanılma girmesini bekliyoruz. Yeni varyantlara karşı geliştirilen aşılar piyasaya umarım yakın zamanda girer. Şimdiki verilere bakıldığında grip vakalarında önemli ölçüde artışın olduğunu hem ülkemizde hem de diğer ülkelerdeki veriler bunu destekliyor. O açıdan bu sene grip konusunda da çok dikkatli olmakta fayda var. Grip için yapmamız gerekenler kovit için yapmamız gerekenlerle aşağı yukarı aynı. Alınması gereken tedbirler maske, mesafe ve el hijyeni ve iyi havalandırma diyebiliriz. Bunlara dikkat edersek tüm viral enfeksiyonlara karşı kendimizi korumuş olabiliriz. Bir de aşı önemli olan bu” ifadelerini kullandı.

"RİSK GRUPLARI İÇİN TEHDİT OLMAYA DEVAM EDİYOR"

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19’un hala dolaşımda olduğunu hatırlatarak açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Genel itibariyle bakıldığında ortaya çıkan hastalık tablosu artık 2020-2021’de gördüğümüz ağır öldürücü hastaneye yatış gerektiren yoğun bakım desteği gerektiren ağır vakalar çok çok nadir çok azaldı. Dolayısıyla baktığınız zaman gripten daha öldürücü bir hastalık değil şu an itibariyle. İnşallah bundan kötüsü olmaz diye düşünüyorum artık kötü günleri geride bıraktık. Virüs kendini değiştirdi yani mutasyonlarla daha hafif bir hastalık yapan bir virüs halini aldı. Biz de virüse karşı aşılandık. Toplumsal olarak önemli sayıda kişi iki doz yaptırmış görünüyor. Türk toplumunda 2 doz aşı yaptıranların oranı yüzde 86. Dolayısıyla hastalığı geçirenler de var. Onların da bağışıklık kazandığını düşünürsek aslında bu rakam çok daha yüksek. Ancak Kovid-19’un özellikle risk grupları için tehdit olmaya devam ettiğini söyleyebilirim. Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar bağışıklığı baskılanmış olanlar ve aşılanmamış olanlar için ağır hastalık geçirme ve ölüm riski devam ediyor. Onun dışındakiler için artık daha diğer solunum yolu enfeksiyonları gibi daha sıradan bir döngüsel hastalık halini almış durumda.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN