Bu besinler vücudumuza negatif kalori etkisi yapıyor! Uzman isim tek tek sıraladı, detaylarıyla anlattı

Bu besinler vücudumuza negatif kalori etkisi yapıyor! Uzman isim tek tek sıraladı, detaylarıyla anlattı

Son zamanlarda sürekli karşımıza çıkan popüler diyetlere sürekli yeni tabirler ekleniyor. Bunlardan birisi de negatif kalori etkisi. Yani negatif kalori etkisi, besinin içerdiği kalorinin, aynı besini sindirirken vücudunuzun harcadığı kaloriden daha düşük olduğu yiyeceklerin olduğu bir beslenme şeklini anlatıyor. İşte, negatif kalori etkisi hakkında bilgiler...

Birçoğumuz kilo almamak için yediklerimizin sürekli kalori hesabını yapıyoruz. Aslında kalori dediğimiz şey, yiyeceklerde veya vücudumuzda depolanan enerjinin ölçü birimi. Kısacası yediklerimizin ve harcadıklarımızın tamamı kalori. Kilo verme sürecinde olan birisine verilen önerilerin başında sürekli kalori sayımı yapmadan yediklerimizle daha az kalori yakıp yanında egzersiz veya sporla depolanmış kaloriyi yakmaktan geçiyor.

Medyatava'dan Diyetisyen İrem Karadağlı'nın haberine göre, hiçbir besin asla tek başına mucizeler yaratmaz. Bu besinleri yeterli ve dengeli bir beslenme olması şartıyla beslenmenizde yer vermeniz gerekiyor. Yeterli ve dengeli bir diyette, katabolik etkisi yüksek gıdalarla beslenmek aç kalmadan, sağlığınızı koruyarak kilo vermenize yardımcı bir beslenme yaklaşımı. Negatif kalorili besinler çoğunlukla sebze ve meyve grubu yiyecekleri içeriyor.

İŞTAHI AZALTIYOR, TOKLUK HİSSİNİ UZATIYOR

Negatif kalorili besinlerin tüketimi iştahın azalmasına ve bununla beraber tokluk sürenizin uzamasına yardımcı olur. Bu nedenle bu besinler yağ yakan ve iştah azaltan besinler olarak tanımlanır. Bu besinler, metabolizmanın düzenlenmesinin yanı sıra kan şekerinin ve kolesterolün düzenlenmesine, bağırsakta yer alan yararlı probiyotiklerin çoğalmasına katkı sağlar.

Negatif kalorili besinler, yerken harcanan enerji miktarına göre yüksek dereceli ve düşük dereceli olarak ikiye ayrılır. Yüksek dereceli olanların sindirimi için daha fazla enerji harcanır ve kilo vermede diğerlerine göre daha etkili olur.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN KATABOLİK BESİNLER NELER?

Yüksek Dereceli Meyveler: Armut, çilek, erik, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, kavun, karpuz, portakal, greyfurt.

Yüksek Dereceli Sebzeler: Haşlanmış ve soğuk patates, patlıcan, kereviz, acı biber, maydanoz, pırasa, enginar, ıspanak, brokoli, turp, havuç.

Düşük Dereceli Meyveler: Elma, mandalina, kızılcık, nektarin, kayısı, kiraz, nar, üzümü, mango, domates.

Düşük Dereceli Sebzeler: Şalgam, pancar, karahindiba, lahana, karnabahar, fasulye, kabak, bamya, bezelye, marul, soğan, sarımsak. Limon, lahana, orman meyveleri ve yeşil kabak gibi besinlerde katabolik besinlere dahil edilebilir.

Ayrıca besin değeri yüksek kalorisi az olan bazı besinlerin, özellikle yüksek protein içerikleriyle, sindirimleri sırasında daha fazla kalori harcamaya neden olduğu da biliniyor. Yüksek proteinden zengin somon, tavuk göğsü eti, sade yoğurt, yumurta gibi besinler beslenmenizde oldukça tok tutucu etkiye sahip olduklarından katabolik besinler grubunda sayılabilir.

Sebze ve meyve grubu yiyeceklerin dışında bazı deniz ürünleri de sindirim süresince metabolizmada daha fazla enerji harcamasına imkan sağlar. Ancak aşağıda belirttiğim deniz ürünlerinin yüksek kolesterol ve civa gibi ağır metalleri içerdiğini unutmamalıyız. Bu nedenle, tüketiminden kaçınmanız sağlığınız açısından daha iyi olur.

BESİNLERDEN MAKSİMUM FAYDA SAĞLAYIN

Katabolik Deniz Ürünleri: Yengeç, pişmiş ıstakoz, midye, karides, ton balığı ve yağsız beyaz et grubu.

Son olarak katabolik besinleri tüketmek için dikkat etmemiz gereken hususlardan da bahsedecek olursak, beslenmenizde negatif kalorili yiyeceklere yer verirken bu besinleri doğru porsiyonunda doğru bir şekilde tükettiğinizde kilo kaybı ve kalori yakımınız üzerinde olumlu etkiye sahip olur. Örneğin; Lahana, domates, maydanoz, soğan ve kerevizin çiğ olarak yenmesi önerilir. Çünkü bu besinler çiğ tüketildiğinde negatif kalori değeri daha da artar.

Pazı, brokoli, kuşkonmaz, ıspanak ve karnabahar ise pişirilince veya az suda buharında haşlandığında negatif kalori değeri artar.

Negatif kalorili besinlerde çiğ yenilebilen sebzeleri, salataları çiğ tüketmek ve buharda veya az fırınlanmış şekilde öğünlerde yer vermek de oldukça önemlidir. Bu besinlerden böylelikle maksimum fayda sağlayabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN