Bu şekilde pişirip içindeki proteini yok etmeyin! Hem protein bombası hem de tavuk etinden bile ucuz

Bu şekilde pişirip içindeki proteini yok etmeyin! Hem protein bombası hem de tavuk etinden bile ucuz

Yumurta, en yüksek protein deposu olarak kabul edilir. Sağlıklı beslenme konusunda uzman olanlar, yumurtanın faydalarını sık sık vurguluyorlar. Ramazan sürecinde oruç tutanların özellikle sahurda yumurta tüketmeleri tavsiye ediliyor. Ancak, yanlış yumurta tüketimi, yararlarını elde etmemizi engelleyebilir. İşte yanıtlamanız gereken, hangi yumurta pişirme şekli hatalıdır...

Yumurta, protein ve demir bakımından zengin bir gıda olup her yaş grubundan kişi tarafından tüketilmelidir. Prof. Dr. Canan Karatay, Ramazan ayında mutlaka yumurtanın sofranızda bulunması gerektiğini ve bu süper gıdanın uzun süreli doygunluğunu vurguluyor. Yumurta, doğru pişirildiğinde, uzun yaşamın sırrı olarak kabul edilir.

Sarısının etrafında oluşan koyu halka, yumurtanın aşırı pişirilmesinin sonucudur. Yumurta 10 dakikadan fazla pişirildiğinde, yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası denilen yeşilimsi gri bir halka oluşur. Bu durum, demirin vücut tarafından kullanılmasını engeller. Halbuki yumurta, demir minerali açısından mükemmel bir kaynaktır. Demir eksikliği anemisi durumunda, metabolizma yavaşlar ve halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafıza zorluğu, sabahları yataktan zor kalkma, saç dökülmesi gibi belirtiler ortaya çıkar.

PEKİ, SAĞLIKLI BİR YUMURTA NASIL PİŞİRİLİR?

Diyetisyen Uzman Işın Sayın, ideal yumurta pişirme yöntemi hakkında, "Günlük olarak en az 1 adet, tercihen organik yumurta tüketin ve toplamda 10 dk pişirin. Ocak gücünüz ve yumurtanın organik olup olmadığına göre sonuçlar değişebilir. Eğer 10 dk'da yumurtanın içi yarı pişmiş olarak görünüyorsa; bir sonraki sefere en fazla 1-1.5 dk daha fazla pişirin, ancak gri halka oluşmaması için pişirme süresini dikkatle ayarlayın." diyor. Peki her gün yumurta tüketirsek ne olur?

2-004.jpg

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR

Yumurtanın yüksek protein ve düşük karbonhidrat içeriği sayesinde uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Yumurta aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı bir kalori alımını destekler. Bu özellikleri kilo kaybını kolaylaştırır.

CİLDİ YENİLER

Diyetinize bol miktarda yumurta ekleyerek yaşlanmanın etkilerini tersine çevirebilirsiniz. Amino asitler hücrelerimizi yeniler ve gençlik ışıltısını sağlar. DAHA GÜÇLÜ KASLAR VE KEMİKLER Annemizin yemek yerken söylediği gibi, protein, yapısal ve işlevsel hücreler ve dokular oluşturarak vücudumuzda önemli bir rol oynar. Neyse ki, her yumurta yaklaşık altı gram protein içerir, bu da kas kütlemizi güçlendirebilir ve kemiklerimizin genel sağlığını artırabilir.

ANEMİ RİSKİNİ AZALTIR

Folik asit bakımından zengin olan yumurta, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırabilir. Bu durum genel olarak anemi riskini azaltır.

UZUN SÜRE TOK TUTAR

Kalori sınırlaması gerçekleştirmek, sürekli acıkmış bir hali simgeler, bu da daha sağlıklı bir beslenme rejimine bağlı kalmanın zorlaşmasına yol açar. Ancak, öğünlerin çoğuna yumurtayı dahil ettiğinizde, protein ve yağın etkileyici birleşimi, doyum hissinizin daha uzun süre korunmasına katkı sağlar. Bu, daha fazla atıştırmalık tüketme ihtiyacının ortadan kalktığı ve hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırdığı anlamına gelir.

KOLESTEROL DENGESİNİ SAĞLAR

Kolesterolün tamamının zararlı olduğunu düşünmekteyiz, ancak bu doğru değil. LDL, kalp hastalığına ve diğer sağlık sorunlarına yol açan bir kolesterol tipi olmasına rağmen, "iyi" olarak bilinen HDL kolesterol de bulunmaktadır. HDL, aşırı "kötü" kolesterolü karaciğere taşıyarak yok eder ve böylece kırılıp vücuttan uzaklaştırılabilir. Ne mutlu ki, yumurtalar iyi kolesterolle dolup taşar ve bu konuda destek sağlar.

GÖZ SAĞLIĞINI DESTEKLER

Birçok kişi, havuçların gece görüş yeteneğinizi artıracağına inanırken, yumurtalar görme kapasitenizi güçlendirebilecek hakiki besin kaynağı olabilir. Yumurtanın sarısı, yaşlı bireylerde görme kaybının başlıca sebeplerinden biri olan makula dejenerasyonunu önleyebilen lutein adlı bir karotenoidle zengindir. Yumurtalar, sadece D vitamini eksikliğinin önüne geçmekle kalmaz, aynı zamanda beyin işlevlerinizi de güçlendirir. Hafızanız, asetilkolin adlı bir nörotransmitter tarafından kontrol edilir ki bu da kolin adlı başka bir önemli besin maddesinden üretilir. Ne mutlu ki, yumurtalar, beyindeki hücre zarlarını oluşturan ve daha net düşünmenizi sağlayan kolinle yüklüdür. Yumurtanın cazip özelliklerinden biri de D vitamini içeriğiyle dolu olmasıdır. Bu vitamin, bağışıklık sistemini dengelemesi ve serotonin ve dopamin gibi mutluluk veren hormonları sağlamasıyla tanınır. Birçok araştırma, daha yüksek D vitamini seviyelerinin daha dingin duygulara yol açtığını ve vitamin içermeyenlerin depresyon geliştirmeye daha meyilli olduğunu bile ortaya koymuştur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN