Bunu kimse beklemiyordu! Koronavirüsle ilgili şoke eden gerçek ortaya çıktı

Bunu kimse beklemiyordu! Koronavirüsle ilgili şoke eden gerçek ortaya çıktı

2019’un sonlarında Çin’de patlak veren, 2020’nin başlarında ise tüm dünyayı kasıp kavuran Kovid-19’un kendisinden kurtulmaya başlarken, etkilerinden muzdarip olmaya devam ediyoruz.

Dünya genelinde kaydedilen 653 milyon 392 bin 921 vakaya karşın, 6 milyon 657 bin 936 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan, Kovid-19, tüm dünya düzenini altüst etti. Çeşitli bölgeler haftalarca, hatta aylarca kapalı kalırken, ticaret durdu. Evden çalışabileceği işi olanlar evlerinden çalıştı. Birçok ülke ve insan yoksulluk çekti. Ancak, virüsle mücadelede kullanılacak aşıların geliştirilip uygulanmasının ardından Kovid-19’un etkisi azaldı.

Sosyal etkilerinin yanında, virüsü atlatmış veya virüsün yaşattığı kaosa şahit olan birçok kişi, fiziksel ve psikolojik sorunlarla mücadele etti. Yeni bir çalışma, bu etkileri ortaya koyarken, hiç kimsenin fark etmediği bir etkiyi ortaya çıkardı.

2022/10/31/covid-19-yeni-varyant-488238.jpg

ÖMÜR BOYU SÜREBİLİR

Kovid-19’u geçiren birçok kişi, hatırlama, konsantre olma gibi günlük şeyleri yerine getirme sorunlarını içerebilen, genellikle "beyin sisi" olarak adlandırılan bir durum yaşadı. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, virüsün işleyen bellek işlevini olumsuz etkilediği, ancak bunun yalnızca 25 yaş ve üstü yetişkinlerde olduğunu bulundu. Sonuçlar, bir enfeksiyondan sonra hafıza işlevinin zamanla iyileşebileceğini, ancak devam eden semptomları olan kişilerin işleyen hafızasında zorluk yaşamaya devam edebileceğini gösteriyor.

Kısa süreli belleğin bir türü olan çalışma belleği, problem çözme, okuma veya konuşma gibi görevleri yerine getirirken bilgileri depolamamıza ve geri almamıza olanak tanır. Bu nedenle, bozulmuş çalışma belleği işlevi, bir kişinin günlük yaşamı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

bas-agri.jpg

18-24 YAŞ ARALIĞINDA SORUN YOK

Aralık 2020 ile Temmuz 2021 arasında yapılan çalışmaya 5 bin 400'den fazla kişi katıldı. 18-24 ile 85 yaş üstü arasında çeşitli yaş gruplarından katılımcılarımız oldu. Katılımcıların yaklaşık yüzde 31,4'ünde virüs varken yüzde 68,6'sında yoktu.

Katılımcıların hafıza puanları, en genç grup olan 18-24 yaşındakiler hariç her yaş kategorisinde Kovid-19 olmayan gruba kıyasla önemli ölçüde daha düşüktü. Covid-19 geçirdiğinden bu yana geçen ay sayısı ile hafıza puanları arasında pozitif bir korelasyon gözlemlendi. Bu, hafıza işlevinin enfeksiyondan sonra zaman içinde iyileşebileceğini gösteriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN