Canan Karatay üstüne basa basa uyardı: Kalbi yavaşlatıyor, bağışıklığı paramparça ediyor... İçen resmen kendi sonunu getirir

Canan Karatay üstüne basa basa uyardı: Kalbi yavaşlatıyor, bağışıklığı paramparça ediyor... İçen resmen kendi sonunu getirir

Market raflarında sık sık gördüğümüz ve birçok kişinin tükettiği o içeceğe dikkat çeken Canan Karatay, içeceğin tüketilmesi durumunda vücutta oluşturduğu zararlara değindi. Üstüne basa basa içeceğin tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Karatay, sık tüketilmesi durumunda ortaya çıkacak olası sonuçları da tek tek açıkladı...

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, genellikle sporcular ve gençler tarafından tüketilen enerji içeceklerinin vücuda alkolden daha çok zarar verdiğini belirtti.

Yüksek oranda kafein ve şeker içeren enerji içecekleri, kısa süreli vücut enerjisini artırsa da uzun vadede birçok sağlık sorununa neden oluyor. Aynı zamanda yüksek miktarda tüketildiğinde, kalp atış hızını artırarak uyku bozukluğu gibi sorunları da ortaya çıkartıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ YOK EDİYOR

Enerji içeceklerinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Canan Karatay, "Enerji içecekleri insan sağlığı için tam bir zehir. Tüm enerji içeceklerinde bolca mısır şurubu şekeri var. Üstelik diğer kimyasal maddeler de cabası. Bunlar bağışıklık sistemini yok eder, bağırsakların düzenini alt üst eder, beyin fonksiyonlarını bozar. Kısa süreli enerji verir ancak sonra insanı bitap düşürür. Birkaç saatliğine verdiği o sahte, geçici mutluluk ve enerji insanları bağımlı hale getirir" sözlerini kullandı.

yeni-proje-1-001.jpg

ALKOLDEN DAHA ZARARLI

Enerji içeceklerinin alkolden daha zararlı olduğunu belirten Karatay, "Kalbe çok ciddi zararları var. Alkol gibi, hatta ondan daha hızlı bir şekilde karaciğerin yağlanmasına sebep olur. Sinir sistemine alkolden daha fazla zarar verir. Sindirim sistemini de allak bullak eder. Vücut direncini sıfıra indirir, sonra türlü türlü hastalıkların meydana gelmesi kaçınılmazdır" sözlerine yer verdi.

haber-14-ic.jpg

ENERJİ İÇECEKLERİNİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ NELERDİR?

Canan Karatay'ın ısrarla içmeyin diye uyardığı enerji içeceklerinin insan sağlığı üzerindeki olası zararları şunlardır:

- Fazla tüketimde kafein zehirlenmesine neden olur,

- İçeriğinde bulunan yüksek kafeinden dolayı bağımlılıklara neden olarak vücudun dengesini bozar,

- İçeriğindeki yoğun şekerden dolayı vücutta su kaybına neden olur,

- Hamileliğin ilk aylarında tüketildiğinde vücuda giren aşırı dozdaki kafein nedeniyle düşüğe neden olur,

- İçeriğindeki maddeler kalp hastalıklarını tetiklediği için kalp krizine yol açar,

- Alkol ve ilaçla beraber tüketildiğinde ciddi klinik sorunlar doğurur,

- İçeriğindeki kafein oranından dolayı kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon gibi hastalıklara neden olur,

- Şeker ve yapay tatlandırıcılar içerdiği için diyabet, obezite gibi metabolik hastalıkların oluşmasını hızlandırır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN