Doktorlar uyarıyor: Bu besinlere dikkat! Yaz aylarında vakalar artışa geçti! Özellikle çocuklar...

Doktorlar uyarıyor: Bu besinlere dikkat! Yaz aylarında vakalar artışa geçti! Özellikle çocuklar...

Hava sıcaklıkları arttıkça özellikle çocuklarda görülen bir hastalık olan yaz ishaline karşı uzmanlar uyarılarda bulundu. Yaz aylarında vakaların arttığını belirten uzmanlar yaz ishalinden korunmak için bazı besinlerden uzak durmak gerektiğini belirtiyor. İşte o besinler...

Kavurucu sıcaklar tek başına yeterince sıkıntı yaratırken bir de ishale sebep olabiliyor. Özellikle çocuklarda görülen yaz ishaline karşı doktorlar vatandaşları uyarıyor.

Peki yaz ishali nedir? Yaz ishalinden korunmak için nelere dikkat etmek gerekir?

ishal-cocuk.jpg

'VAKALAR ARTTI'

Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, bu sıcak yaz günlerinde özellikle çocuklarda ishal vakalarının arttığını belirterek, bu hastalığın hijyen ve gıda tüketimine bağlı geliştiğini kaydetti.

Doğan, yaz ishalinin sebeplerini sıralayarak "Şimdi yaz ishalleriyle daha sık karşılaşmaktayız. Yaz ishallerinin belli sebepleri var. Bunlardan bir tanesi gıdaların raf ömrünün kısalması." dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

raf-omru.jpg

GIDALARIN RAF ÖMRÜ KISALDI

Özellikle evde hazırlanmış ürünlerin açıkta bırakılması ve sonrasında tekrar tüketilmesi, örneğin pilav, mayonez, yumurta vesaire gibi gıdalar bozulmaya daha eğilimli gıdalardır.

TEK SEFERDE TÜKETİN

Bir sonraki tüketimde birikmiş bakteriler tarafından ishal bulantı, kusma gibi şikayetlere neden olabilir. Bu nedenle hazırlanmış olan gıdaların buzdolabında saklanması, mümkünse tek seferde tüketilmesini önereceğiz.

meyveleri-yikamak.jpg

MEYVE VE SEBZELER İYİ YIKANMALI

Bunun dışında sebze ve meyve tüketimi haliyle yazın artmakta. Özellikle sebzelerin ve meyvelerin uygun şekilde yıkanması, temizliğinin yapılması ve sonra tüketilmesini öneriyoruz.

el-temizligi.jpg

EL TEMİZLİĞİ İHMAL EDİLMEMELİ

Yazın hava sıcaklığının artması nedeniyle parklarda, bahçelerde, dışarıda daha fazla zaman geçirilmekte. Bu da ellerin kontamine olmasına (mikrop ve virüslerin bulaşmasına) neden olmakta.

Bu nedenle de yine el hijyeni dikkat edilmesi gereken önemli bir husus. Mutlaka herhangi bir aktiviteden sonra ellerine uygun şekilde yıkanmasını, temizlenmesini öneriyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN