Evinizde varsa dikkat! Zararsız gibi görünüyorlar ancak ölüme kadar götürüyor: Hemen önlem alın

Evinizde varsa dikkat! Zararsız gibi görünüyorlar ancak ölüme kadar götürüyor: Hemen önlem alın

Herkesin eşyalarını sakladığı bir kiler alanı vardır. Eğer o kileri açtığınızda küçük kelebeklerin çıktığını görüyorsanız dikkat. Bu hayvanlar zararsız görülse de oldukça tehlikelidirler. Tıpta un güveleri denilen bu canlılar birçok hastalığa neden olmakta. Hatta ölüme kadar götürebilmekte. Sakın dokunmayın sağlığınızdan olabilirsiniz. İşte un güvesinin yaydığı hastalıklar...

Ev hanımlarının çok önem verdiği hatta çoğu zamanını orada geçirdiği kiler alanında bu hayvanlara rastlıyorsanız dikkat. Kilere girdiğinizde karşınıza küçük kelebeklerin çıktığını görüyorsanız yandınız. Zararsız olarak görülen bu hayvanlar aslında ölüm saçıyor. Un güveleri olarak adlandırılan bu canlılar birçok hastalığa neden oluyor. Eğer sizin kilerinizde de bu canlılardan varsa hemen önlem alın. İşte haberin detayları...

KİLERİNİZDE BU CANLI VARSA DİKKAT! ÖLÜME NEDEN OLUYOR

Un güveleri olarak adlandırılan bu canlılar kendi başlarına uçarak eve giremezler. Bu canlılar genellikle larva ve yumurtaları tarafından istila edilmiş bir gıda ambalajı içinde olurlar. Un güveleri kolay kolay fark edilmez ancak büyüdüklerinde uçmaya başlarlar. Güveler direkt olarak insana zarar vermese de, yaşadıkları gıda ambalajlarından bir şeyler yemek insan sağlığı açısından oldukça zararlıdır.

mfdfddf.jpg

UN GÜVELERİ NEDİR?

Peki un güveleri nedir ve nasıl oluşur? Güve kelebeğe benzer şekliyle dikkat çeker. Kanatları pullarla kaplı ve küçük canlılardır. Çeşitlerine göre renkleri ve boyutları değişkenlik gösteren güveler kahverengi, parlak ya da gri gibi renklerde olabilir.

Evde güve kelebeği oluşumu başladıysa durdurmanız zor olacaktır. Mutfak dolaplarından giysi dolaplarına, karanlık olan her alana yayılabilirler. Evi kısa sürede istila eder ve duvarlara kadar koza bırakabilirler.

GÜVELER HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR?

GASTROİNTESTİNAL HASTALIKLAR

Bu canlılar mide ağrısına, şişkinliğe, ishale ve mide bulantılarına neden oluyor. Direkt olarak zarar vermeyen güveler salgıladıkları dışkılarla asıl zararı verir. Bu nedenle yem güvelerinin bulaştığı yiyecekler derhal atılmalıdır.

ALERJİYE NEDEN OLUYOR

Salgıladıkları dışkıları yiyeceklerin üstüne bırakan güveler insan vücudunda alerjiye neden olabiliyor. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma veya alerjik konjonktivit gibi semptomlar görülür. Diğer alerjilerde olduğu gibi, tekrarlanan temas, zeminin değişmesine bile yol açarak astıma neden olabilir

CİLT HASTALIKLARINA YOL AÇIYOR

Eğer yiyeceğinize güve bulaşmışsa cilt hastalığına yakalanmanız çok yüksek. En çok kaşıntı ve deri döküntüsü görülür. Özellikle, yaşlılar veya daha önce hastalıkları olan kişiler gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ile alerjisi veya astımı olan kişiler, kontamine gıda tüketimine karşı hassas tepki verebilirler.

kmfdfddf-31.jpg

SOLUNUM ZORLUĞU

Un güvelerinin istilası da dolaylı olarak sağlığımıza zarar verebilir: Un güvesinin larvaları nem salgıladığından, yüksek oda sıcaklığıyla birlikte küflenmeyi teşvik edebilir ve akarları çekebilir. Evdeki küf, diğer şeylerin yanı sıra yorgunluğa, konsantrasyon sorunlarına, baş ağrılarına, solunum hastalıklarına, alerjilere ve sindirim sorunlarına neden olabilir.

EVDEKİ GÜVELERDEN NASIL KURTULUNUR?

  • Sirkeli su
  • Defne yaprağı
  • Küp şeker
  • Çamaşır makinesi
  • Hava almayan cam saklama kapları

Evdeki güvelerden kurtulmanın yollarından ilki sirkeli su ile tüm dolapları silmek ve elektrikli süpürge ile süpürmektir. Dolabın tüm köşelerini detaylı silmelisiniz. Sirke, dolabınızda tekrar güvelerin ortaya çıkmasını engeller. Bunun için 1 ölçü sirke ile 2 ölçü suyu karıştırın. Eğer dolaplarınızda sirke kokusu kalmasını istemiyorsanız, duru su ve temiz başka bir bezle durulama işlemi de yapabilirsiniz. Dolaplarınızın içinin nemli kalmaması için tüm bu işlemlerden sonra kurulamayı ihmal etmemeli, mümkünse havalandırarak daha hızlı kurumasını sağlamalısınız.

Defne yaprağı güvelerin kokusundan hiç hoşlanmadığı bir yapraktır. Bakliyatların ve baharatların bulunduğu dolaba defne yaprakları yerleştirin. Güveler bu alanlardan uzak tutacaktır. Defne yaprağı yiyeceklere kokusunu bırakmaz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN