Faydalı diye tüketiliyor ama ölüme götürüyor! İşte bağımlılık yapan masum görünüşlü alışkanlık...

Faydalı diye tüketiliyor ama ölüme götürüyor! İşte bağımlılık yapan masum görünüşlü alışkanlık...

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte toplumda farklı rahatsızlıklar görülmeye başlandı. Yiyecek dışında başka maddeler tüketilmesi son zamanlarda sıklıkla görülüyor. Pika sendromu tedavi edilmez ise sonunda kişileri ölüme kadar götürüyor.

Pika bozukluğu olan kişiler, besin değeri olmayan maddeleri zorunlu olarak yerler. Pika bozukluğu olan bir kişi, buz gibi nispeten zararsız maddeleri yiyebilir. Veya potansiyel olarak tehlikeli maddeler yiyebilir, kuru boya pullarını, metal parçalarını toprak ve kil yiyebilir.

KURŞUN ZEHİRLENMESİNE NEDEN OLABİLİR?

İkinci durumda, bozukluk kurşun zehirlenmesi gibi ciddi sonuçlara yol açabilir .

Bu bozukluk en sık çocuklarda ve hamile kadınlarda görülür. Genellikle geçicidir. Siz veya çocuğunuz yardım edemiyorsanız ancak gıda dışı öğeleri yiyemiyorsanız hemen doktorunuza görünün. Tedavi, potansiyel olarak ciddi yan etkilerden kaçınmanıza yardımcı olabilir.

kil.jpg

PİKA BOZUKLUĞU OLAN KİŞİLER NELERİ YER?

Pika olan insanlar düzenli olarak gıda dışı maddeleri yerler. Pika sayılabilmesi için davranışın en az bir ay devam etmesi gerekir.

Pikanız varsa, düzenli olarak şunları yiyebilir:

Buz
Sabun
Düğmeler
Kil
Saç
Kir
Kum
Sigaranın kullanılmayan kısmı
Sigara külü
Boyamak
Zamk
Tebeşir
Ayrıca diğer gıda dışı maddeleri de yiyebilirsiniz.

kil-yemenin-zarari.jpg

PİKA NEDEN OLUR?

Pika'nın tek bir nedeni yoktur. Bazı durumlarda, demir , çinko veya başka bir besin maddesindeki eksiklik pika ile ilişkilendirilebilir. Örneğin , genellikle demir eksikliğinden kaynaklanan anemi , hamile kadınlarda pika'nın altında yatan neden olabilir.

Şizofreni ve obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi belirli zihinsel sağlık koşullarına sahip kişiler, bir başa çıkma mekanizması olarak pika geliştirebilir.

Hatta bazı insanlar, belirli gıda dışı maddelerin dokularını veya tatlarını beğenebilir ve arzulayabilir. Bazı kültürlerde kil yemek kabul edilen bir davranıştır. Bu pika formuna jeofaji denir.

Diyet ve yetersiz beslenme hem pikaya yol açabilir. Bu durumlarda, gıda dışı öğeleri yemek, kendinizi tok hissetmenize yardımcı olabilir.

killer.jpg

PİKA İLE İLİŞKİLİ KOMPLİKASYONLAR NELERDİR?

Bazı gıda dışı maddeleri yemek bazen başka ciddi durumlara yol açabilir. Bu koşullar şunlar gerçekleşir:

Kurşun zehirlenmesi gibi zehirlenme

Paraziter enfeksiyonlar

Bağırsak tıkanıklıkları

Boğulma

PİKA OLAN İNSANLAR NASIL GÖRÜNÜR?

Çocuklarda ve hamile kadınlarda pika genellikle tedavi olmaksızın birkaç ay içinde geçer. Pikanıza bir beslenme eksikliği neden oluyorsa, tedavi etmek semptomlarınızı hafifletmelidir.

Pika her zaman kaybolmaz. Özellikle zihinsel engelli kişilerde yıllarca sürebilir. Doktorunuz, özel durumunuzun görünümünü ve durumu yönetmenize yardımcı olmak için neler yapabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN