Göbek değil gaz olabilir! Şişkinlikten davul gibi olan karnı dümdüz yapan tüyo: Tüy gibi hafifleyeceksiniz

Göbek değil gaz olabilir! Şişkinlikten davul gibi olan karnı dümdüz yapan tüyo: Tüy gibi hafifleyeceksiniz

Özellikle yemeklerden sonra mideniz inanılmaz derecede şişiyorsa bu bazı besinlerden uzak durmanız gerektiğinin göstergesidir. Uzmanlar, kronik rahatsızlıklar dışında karın şişkinliğinin gaz birikmesinden dolayı ortaya çıktığını belirtiyor…

Tükettiğimiz bazı gıdaların etkisiyle istemeden sindirim sorunu yaşayabiliriz. Aynı zamanda bazı gıdalar hassas midelere de büyük zararlar verebilir. Bu yüzden sindirim sorununa neden olacak bu gıdalara karşı dikkatli olmak gerekiyor.

UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER

BADEM SÜTÜ

Badem sütü içeren market sütlerinin çoğu, deniz yosunundan elde edilen ve ülser gibi mide rahatsızlıklarıyla bağlantısı olan karragenan maddesini içermektedir. Badem sütü tüketmeyi istiyor ancak tüketince şişkinliğiniz oluyorsa evde kendi badem sütünüzü hazırlamanız gerekiyor.

SOĞAN

Çoğu kişi çiğ soğan tükettiğinde sindirim sorunları, hazımsızlık ve şişkinlik yaşar. Soğan sindirim sisteminde gaz oluşumuna neden olur. Bu da geğirme, şişkinlik ve mide rahatsızlıklarına yol açar. Soğan tükettikten sonra hazımsızlık sorununuz oluşuyorsa, daha az olacak şekilde iyi pişmiş soğan tüketmelisiniz.

gaz-siskinligine-ne-iyi-gelir-2.jpg

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR

Açlığı bastırmak için tüketilen sağlıklı atıştırmalıklar, şişkinliğe neden olan soya fasulyesi içermektedir. Bu protein izolatını tükettiğiniz zaman mide sorunları ortaya çıkabilir. Marketlerde satılan atıştırmalık barlarda soya içeriği bulunmadığından emin olmalısınız.

MERCİMEK

Mercimekteki yüksek lif oranı, sindirimi zor olan şeker ve fitik asitler hassas midelere zarar verebilir. Mercimekleri gece boyu biraz limon suyu ya da sirke eklediğiniz bol suda bekletin. Böylece fitat seviyesini önemli derecede azaltarak, şişkinliğin önüne geçebilirsiniz.

SAKIZ

Sakızların mideyi rahatlattığı bilinen bir gerçektir. Fakat kimi sakızlar sindirim sorununa neden olan sorbitol içermektedir. Aldığınız sakızların sorbitol içermediğinden emin olmanız gerekiyor.

gaz-siskinligine-ne-iyi-gelir-1.jpg

KURU MEYVELER

Kurutulmuş meyvelerin içinde yüksek oranda früktoz vardır. Bu da kurutulmuş meyvelerin hassas midesi olan kişilerde sindirim sorununa yol açtığını gösterir.

YAĞLAR

Sindirmesi zor olan yağlar, mide ve kilo sorununa yol açar. Özellikle göbek bölgesini şişiren ve kilo alımına yol açan yağlar, trans yağ, doymuş yağ ve omega-6 yağlarıdır. Omega-6, sağlık için gerekli olmasına rağmen dengesiz ve aşırı tüketimi mide sorunlarına yol açabiliyor.

BRÜKSEL LAHANASI

Sebzelerin tümü, bağırsakta zayıf bir şekilde sindirilen ve midede fermente olabilen fruktanlar açısından zengindir. Hassas bir mideye sahip olanlar ve özellikle fruktoz emilim bozukluğu olanlar rahatsız edici hisler yaşayabilir. Karın ağrısı, şişkinlik, bağırsak alışkanlıklarında değişimler, mide yanması, mide bulantısı ve aşırı tokluk gibi semptomlarla karşılaşırlar.

gaz-siskinligine-ne-iyi-gelir-3.jpg

GAZ ŞİŞKİNLİĞİNE NE İYİ GELİR?

Sindiriminize yardımcı olması yemeklerinize bazı karmitatifler ekleyebilirsiniz. Karminatifler sindirimi rahatlatan ve şişkinliği azaltan gıdalardır.

Yıldız anason, kimyon, kakule, tarçın, kişniş, rezene, zencefil, melisa, hindistan cevizi, maydanoz ve nane gibi gaz giderici özelliklere sahip birçok bitki ve baharat bulunuyor. İsterseniz şişkinliği gidermek için nane çayı demleyin, isterseniz limonlu ılık bir su için. Bunlar sayesinde mide sorunlarınızın azaldığını göreceksiniz.

Ayrıca Kereviz, salatalık, ıspanak ve maydanoz gibi vücutta sıvı tutulmasını azaltan sebzeler de vardır. Şişkinliğinizi azaltmak için bu sebzeleri pişirin. Böylece sindiriminiz kolaylaşacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN