Kilo verdiren Ornish diyeti bağışıklığı da koruyor

Kilo verdiren Ornish diyeti bağışıklığı da koruyor

Gribal enfeksiyonların yanı sıra Kovid’in Eris varyantı gibi riskli hastalıkların artışa geçtiği bu günlerde diyet yapanlar bağışıklığı güçlendiren diyetleri tercih etmeli. Böyle dönemlerde sağlığımızı muhafaza ederken kilo vermemize de yardımcı olacak Ornish diyeti bizim için mükemmel bir tercih olacak. Bir haftada 4 kilo vermeyi sağlayan Ornish diyeti damar sertliğini geriletirken, kalp, şeker, kolestrolü olanların tedavisine yardımcı oluyor, prostat ve meme kanserinden korumanın yanı sıra bu

Bir haftada 4 kilo vermeyi sağlayan Ornish diyeti damar sertliğini geriletirken, kalp, şeker, kolestrolü olanların tedavisine yardımcı oluyor, prostat ve meme kanserinden korumanın yanı sıra bu hastalıklarla mücadeleye de katkı sağlıyor.

NUR ŞAHİN

Hastalıkların kendini göstermeye başladığı sonbahar günlerinde kilo vermek için yaptığımız diyetler sağlığımız için büyük önem taşıyor. Gribal enfeksiyonların yanı sıra Kovid’in Eris varyantı gibi riskli hastalıkların artışa geçtiği bu günlerde, bedenimizi yormayan, bağışıklığımızı da muhafaza eden diyetleri tercih etmeliyiz. Böyle dönemlerde bedenimizi yormayıp iyi hissettirecek ve sağlığımızı muhafaza ederken kilo vermemize de yardımcı olacak harika bir beslenme modeli olan Ornish diyeti (sebze diyeti) bizim için mükemmel bir tercih olacaktır. Kaliforniya Üniversitesi Profesörlerinden Dr. Dean Ornish tarafından keşfedilen ve olumlu sonuçlar yaratan bu beslenme modeli vejetaryen beslenme ağırlıklıdır. Hemen hemen yağsız beslenme üzerine oluşturulmuş Ornish diyeti, 1 haftada 4 kiloya kadar kilo vermemize yardımcı olur.

DAMAR SERTLİĞİNİ GERİLETMEYE DE YARDIMCI

Dr. Ornish tarafından ‘Çok Yiyin, Az Tartılın (Eat More, Weigh Less)’’ sloganı ile dünya çapında benimsenen ve tercih edilen bu beslenme şekli; kompleks karbonhidratlar, posa içeriği yüksek ve yağ içeriği düşük bitki bazlı bir diyet olarak öne çıkmaktadır. Ornish diyeti bireylere yağlardan gelen enerji alımının yüzde 10 olmasını tavsiye ederken, bu beslenme şekli ve düzenli egzersiz ile kilo kaybı sağlamanın yanı sıra; koroner aterosklerotik (damar sertliği) hastalığını da geriletmeye de yardımcı olur.

Ornish diyetinin kilo vermenin yanı sıra sağlığa dair diğer faydaları arasında kalp ve şeker hastalığı tedavisinde olumlu sonuçlar elde edilmesine yardımcı olması veya ortaya çıkmasını geciktirmesi, kolesterol seviyelerini düşürmesi, prostat ve meme kanserinden korunma ya da bu kanserlere mücadeleye yardımcı olması yer alıyor. Ana felsefesi; ‘Kilo ver, daha iyi hisset, sağlıklı ol ve daha uzun yaşa’ olan diyet, almamız gereken enerjinin çoğunu karbonhidratlardan - çok daha azı proteinlerden - küçük bir kısmı ise yağlardan sağlıyor.

ET ÜRÜNLERİ YASAK BAKLAGİLLER SERBEST

Ornish diyetinde her türlü et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, tüm yağlar, yumurta sarısı, peynir, ceviz, çekirdek yasaktır. Meyve-sebze, tahıl ve baklagilleri ise güvenle tüketebilirsiniz. Ornish tipi beslenme uygulamak istiyorsak, bilmemiz gereken ayrıntılar; sebzeleri genellikle haşlamanız gerektiği ve çoğu öğününüzde meyve de tüketmeniz gerektiği. Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerin ise az miktarda tüketmeli, beslenme planını; 2 saatte 1 olacak şekilde düzenlenmelisiniz. Ayrıca gün içerisinde mutlaka vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda da su tüketmelisiniz. Öte yandan, diyet yaparken stresin kilo kaybı için önemli bir faktör olduğunu göz ardı etmeyin. Çünkü stress; kilo verme konusunda bizi ve hormonlarımızı kontrol eden ama çoğumuzun ihmal ettiği başlıca unsurlardan belki de en önemlisi.

YEDİ GÜNLÜK PLAN

1. GÜN: Sabah: Mısır gevreği, 1 kase yoğurt (yağsız), 1 porsiyon taze mevsim meyvesi, 1 bardak portakal suyu, çay veya kahve (kafeinsiz)./Öğle: 1 adet fırında patates, salata (brokoli, marul, patates ve nohut kullanılarak yapılıp üzerine limon olabilir), 1 porsiyon taze mevsim meyvesi./Akşam: Makarna (yeşil dolma biber, beyaz fasulye taneleri haşlanmış olacak ve sarmısaklı az limonlu sos). Yeşil salata, 1 adet pişmiş şeftali.

2.GÜN: Sabah: Meyveli küçük bir dilim ekmek, 50 gr kadar peynir (yağsız ve kesik süt peyniri olacak), 2 ince dilim kavun, reçel (diyet olacak), çay veya kahve (kafeinsiz)./Öğle: Yeşil salata (üzerine 1 çay bardağı kadar haşlanmış mercimek ve salatalık sirke ekleyin). Kızartılmış veya gevretilmiş pide parçaları üzerine közlenmiş patlıcan, soğuk domates çorbası./Akşam: Haşlanmış fasulye ve pirinç, haşlanmış bamya ve domates, yeşil salata, zevke göre üstüne sos ve muz.

3.GÜN: Sabah: Kuru üzüm ve tarçınlı yulaf ezmesi, yağsız yoğurt, bir dilim kızarmış ekmek, reçel, portakal suyu, çay veya kahve (kafeinsiz)./Öğle: İçinde pirinç, fasulye ve sebze bulunan dürüm, domates sosu, taze yeşilliklerden salata./Akşam: Ispanaklı makarna, kızartılmış küp şeklinde ekmekler bulunan kerevizli mercimek çorbası, yeşil salata, 1 porsiyon taze mevsim meyvesi.

4.GÜN: Sabah: mısır gevreği, yağsız yoğurt, taze meyve (veya suyu), bir dilim kızarmış ekmek, reçel, çay veya kahve (kafeinsiz)./Öğle: İçinde yeşillikler ve sarımsak bulunan patates çorbası. Yeşil salata. Beyaz haşlanmış fasulye (üzerine kuru domates olabilir)./Akşam: İki dürüm yufkası arasında pişirilmiş muz; sebzeli ve biberli, İspanyol pirincinden pilav, yeşil salata, tarçın ve haşlanmış ananas.

5.GÜN:Sabah: Yağsız tavada yumurta gibi pişirilmiş tofu, bir dilim kızarmış ekmek, portakal suyu, çay veya kahve(kafeinsiz)./Öğle: Kızartılmış dolmalık biberlerle süslenmiş mantar, yeşillikler üzerine 1 çay bardağı kadar fasulye ilave edile salata, kavun serbest./Akşam: Kızartılmış domates sandviç, içinde mısır bulunan fasulye çorbası, yeşil salata, taze meyve.

6.GÜN: Sabah: Tarçınlı elmalı pankek, (3-4 adet) taze meyve, yağsız yoğurt, reçel, çay veya kahve (kafeinsiz)./Öğle: Mercimek ve ıspanaklı pilav, yeşil salata, taze meyve./Akşam: Çorba, bezelyeli pilav, yeşil salata, haşlanmış meyve.

7.GÜN: Sabah: Peynirli taze meyve, meyve suyu, bir dilim kızarmış ekmek, çay veya kahve (kafeinsiz)./Öğle: Yeşillikler ve salatalıkla süslenmiş kuskus salatası, közlenmiş patlıcan, taze meyve./Akşam: Pilav (kahverengi pirinçten olmalı), kabak salatası, yeşillikler ve taze meyvesi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN