Klimayla serinlemenin riski yaz zatürresi

Klimayla serinlemenin riski yaz zatürresi

Ölümcül olabilen yaz zatürresinin başlıca nedeninin klima kullanımı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Yaz zatürresi halsizlik, kas ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı hatta bulantı, kusma ve ishal gibi belirtiler gösterir” dedi.

Yaz zatürresinin başlıca nedeninin klima kullanımı olduğunu vurgulayan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Zatürre ölüm sebepleri arasında altıncı sırada. Daha çok kış aylarında ortaya çıksa da yaz aylarında da zatürre görülebiliyor. Bunun nedeni de klima kullanımının giderek artması. Buna bağlı olarak halk arasında pek bilinmeyen ‘Lejyonella pnömonisi’ denen yaz zatürresi görülme sıklığı giderek artıyor” dedi.

Atamer, yaz zatürresinde erken tanının önemine dikkat çeken Atamer, “Zatürrede bildiğimiz gibi göğüs ve sırt ağrıları, öksürük, ateş, nefes darlığı gibi şikayetler ortaya çıkar. Yaz zatürresinde ise halsizlik, kas ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı hatta bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle hastalığın iyi takip edilmesi ve erken tanı konması önemlidir. Zamanında tedavi edilmezse şok, koma ve ölüme bile neden olabilir” ifadelerini kullandı.

Hastalığın tedavisi ve düzelmesinin normal zatürreye göre daha uzun sürdüğünü vurgulayan Atamer, “Özellikle kronik astım, KOAH, diyabet hastalarında, kronik kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği olanlarda, çocuklarda ve 65 yaş üstü olanlarda bu hastalık daha ağır seyreder” dedi.

Atamer, son olarak “Sıcaklık 22 dereceye ayarlanmalı, daha düşük sıcaklıklarda klima çalıştırılmamalı. Uzun süre klima önünde kalınmaması ve klima temizliğinin de düzenli yaptırılması gerekir. Aynı zamanda sıcak ve soğuk ortamlarda uzun süre kaldıktan sonra ortam değiştirmek bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan etkenlerden biri” tavsiyelerini verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN