Maske kalktı vakalar patladı

Maske kalktı vakalar patladı

Kovid vakaları ile solunum yolu enfeksiyonlarının artması üzerine Prof. Dr. Alpay Azap, uyarısında bulundu. Ancak Azap'ın bu uyarısı bazı meslektaşları ve vatandaşlar tarafından eleştirilince Prof. Dr. Azap, neden maskenin gerekli hale geldiğini ABD'de yapılan bilimsel bir araştırma ile tek tek anlattı. Prof. Dr. Azap, maske uygulamasının 15 gün süreyle kaldırıldığı okullarda yüzde 40'lık bir vaka artışı olduğunu ve maske kullanımının tercihe bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Havaların soğuması, kapalı alanlarda daha çok zaman geçirilmesi ve iki yıl boyunca Kovid tedbirleri ile bastırılan virüslerin serbest dolaşıma girmesi sonucu solunum yolları enfeksiyonlarında patlamaya neden oldu. Oluşan hastalık tablosuna ilişkin uyarılarda bulunan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, solunum yolu enfeksiyonlarının hızla arttığını belirterek, maske uyarısında bulundu.

BİLİMSEL VERİLERLE TEK TEK ANLATTI

Ancak Azap'ın bu uyarısı bazı meslektaşları ve vatandaşlar tarafından eleştirilince eski Bilim Kurulu üyesi yeni paylaşımlarda bulunarak neden maskenin gerekli, hale geldiğini bilimsel verilerle tek ten anlattı. Bu paylaşımları sonrası Bilim Kurulu üyelerinden destek kendisine destek geldi.

Prof. Dr. Azap paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı:

“Aslında ayrıntılı bilimsel verilerle kimseyi sıkmak istemem. Ama maske kullanmak gerektiğine dair açıklamama o kadar çok 'eleştiri' geldi ki doğruları ortaya koymak adına bu kısa bilgisel zorunlu oldu. 'hayatta en hakiki mürşid' bilim olduğuna göre, bakalım bilim ne diyor:

YENİ ARAŞTIRMA: MASKE KALKINCA SALGIN ARTTI

Çok çalışma var ama 10 gün önce tıp alanındaki en prestijli dergide (NEJM) yayımlanan, Harvard Üniversitesinden bilim insanlarının yapmış olduğu bu karşılaştırmalı çalışma çok güzel: 'Maskeye gerek yok' diyen meslektaşlarım okusun.

Çalışma ABD, Massachusetts eyaletinde, Mart-Haziran 2022'deki 15 haftalık sürede maske zorunluluğunu kaldıran okullarla (70 bölgede kaldırılmış) maske uygulamasına devam eden okullardaki (2 bölgede devam etmiş) öğrenci ve çalışanlarda Kovid-19 sıklığını karşılaştırmış.

Maske zorunluluğunu kaldıran bölge okullarında çalışan 46 bin personelde 2 bin 882 (1000'de 81), 294 bin öğrencide 9 bin 168 (1000'de 40) fazladan Kovid gelişmiş. Başka bir ifadeyle; çalışanlarda 7 bin 127 olgunun yüzde 40'ı, öğrencilerde 28 bin 524 olgunun yüzde 32'si maske kullanılmamasından kaynaklanmış.

MASKE BİREYİN TERCİHİNE BIRAKILMAMALI

Üstelik maskeye devam eden okullar kalabalık ve alt yapısı / havalandırması daha kötü. Sonuç: Maske uygulaması Kovid sıklığını azaltmada çok etkili. Ancak burada etkili olan bireysel maske uygulaması değil, herkesin maske takması. Hemen herkes takınca Kovid'in yayılması azalıyor.

Tam da bu yüzden maske kullanımı bireylerin tercihine bırakılmamalı. Özellikle olguların hızla arttığı dönemlerde toplumda yayılımı azaltmak (sıfırlamak değil!), riskli kişileri koruyabilmek için kapalı ortamlarda (okul, toplu taşıma) hemen herkesin maske takması sağlanmalı.

BU KIŞ TEK SORUNUMUZ KOVİD DE DEĞİL

Bu kış tek sorunumuz Kovid de değil. Maske kullanımı grip, RSV gibi diğer solunum virüslerini de azaltacaktır. Maskenin yanı sıra etkili/doğru havalandırma, riskli grupları aşılama vazgeçilmezdir. Bunlarla ilgili bilimsel çalışmaları dileyen meslektaşlarıma gönderebilirim."

BİLİM KURULU ÜYELERİ MASKEDEN YANA

Alpay Azap'ın paylaşımlarını alıntılayan İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da “Alpay Azap ne diyorsa, O” mesajını paylaştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN