Maskeler geri dönüyor! Binlerce vatandaş risk grubunda, Cumhurbaşkanlığı sağlık danışmanı açıkladı

Maskeler geri dönüyor! Binlerce vatandaş risk grubunda, Cumhurbaşkanlığı sağlık danışmanı açıkladı

Koronavirüs'ün yeni varyantı Eris'in Türkiye'de 9 kişide görülmesi paniğe neden oldu. Tekrardan kapanma süreci ve maske zorunluluğuna girmekten korkan vatandaş için beklenen açıklama ise geldi. İşte, Eris varyantının getireceği yeni süreç...

Neredeyse 2 sene boyunca etkisini hissettiren koronavirüs son zamanlarda tekrardan gündeme gelmeye başladı. Koronavirüsün yeni iki varyantı olan Eris ile Pirola vatandaşın tedirgin olmasına neden oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide görüldüğü bilgisini paylaşmasının ardından, Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı da herkesin merak ettiği sorulara açıklık getirdi.

YENİ KAPANMA SÜRECİ BAŞLAYACAK MI?

Söz konusu iki yeni varyantın kapanmayı gerektirmediğini belirten Nedime Serakıncı, özellikle risk grubunda olan vatandaşları uyardı.

h-15-1.jpg

MASKE KULLANARAK KORUNUN!

Yeni varyantların semptomlarının, influenza ve griple de örtüştüğü için test yaptırmayan kişilerden hızla yayıldığını söyleyen Prof. Dr. Serakıncı, Pirola varyantıyla ilgili şunları aktardı:

“Elimizdeki veriler, Pirola varyantının Omicron'dan daha ağır veya tehlikeli olmadığına işaret ediyor. Mevsim geçişlerinde her zaman olduğu gibi risk gruplarındaki bireylerin kendini koruması gerekiyor. Zaten influenza için de aynı durum geçerlidir. Risk grubunda olan bireyler, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, uzun süreli kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmamaya veya mümkünse havalandırmaya dikkat etmeli ve gerekiyorsa maske kullanarak korunmalı.”

h-15-2.jpg

Yeni varyantların kapanmayı ya da kapalı alanlarda zorunlu maske kullanım şartını tekrar getirip getirmeyeceğine de değinen Serakıncı, şu ifadeleri kullandı:

“Bu iki varyant nedeniyle kapanmayı gerektirecek bir durum bulunmuyor. Ancak bu yıl kış aylarında, domuz gribinin ikinci yılındaki gibi ağır grip vakalarının görüleceğini düşünüyorum. Biraz daha açarsak tek başına influenzanın olduğu kışlardan biraz daha yaygın ve ikili üçlü enfeksiyonların görüleceği bir kış olacağını tahmin ediyorum. Özellikle riskli gruptakilerin aşı ve maske gibi kişisel tedbirlere dikkat etmeleri, yeterli uyku, sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi takviyelerle bağışıklık sisteminin desteklenmesi yerinde olur. Ek olarak bulunduğumuz ortamlarda hava sirkülasyonuna dikkat edersek genel olarak bu kışı büyük bir sorun yaşamadan atlatacağımızı düşünüyorum. Böylece virüslerin alınacak tedbirlerle virüslerin yayılımını ve şiddetini kontrol etmek bizim elimizde.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN