Norovirüs vakalarında artış

Norovirüs vakalarında artış

Halk arasında "kış ishali" olarak bilinen norovirüs vakalarının arttığı ifade ediliyor. Uzmanlar, virüsün bulantı, kusma, ishal ve ateş gibi belirtilerle ortaya çıktığını, kapalı alanlarda hızla yayıldığını belirtiyor. Norovirüse karşı spesifik bir tedavi bulunmazken, hijyen kurallarına uyulmasının, el yıkamanın ve yüzey dezenfeksiyonunun yayılımı önlemede kritik olduğu vurgulanıyor.

Halk arasında "kış ishali" olarak bilinen norovirüs vakalarının geçen yıla göre arttığı belirtiliyor. Uzmanlar, dünya genelinde akut gastroenterit vakalarında da yükseliş olduğunu ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi halinde virüsün hızla yayılabileceğini vurguluyor.

Norovirüs, yılın her döneminde görülebilen ancak özellikle kış aylarında daha fazla bulaşan bir virüs olarak öne çıkıyor. Bulantı, kusma, karın ve kas ağrısı, ishal ile ateş gibi belirtilerle kendini gösteren virüs, enfekte kişilerin temas ettiği yüzeyler, su ve gıdalar yoluyla yayılıyor. Kapalı alanlar, okullar, alışveriş merkezleri ve bakım evleri virüsün hızla yayıldığı yerler arasında bulunuyor.

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Gültekin Akyol, norovirüsün yayılmasını önlemek için hijyen kurallarına sıkı şekilde uyulması gerektiğini belirtiyor. Virüse karşı spesifik bir antiviral tedavi bulunmadığını ifade eden Akyol, hastalığın genellikle bol sıvı tüketimi, dinlenme ve semptomları hafifletici ilaçlarla atlatıldığını söylüyor.

Akyol, dehidrasyon riskine karşı oral rehidrasyon sıvılarının kullanılması gerektiğini vurgulayan Akyol, el yıkama, yüzey dezenfeksiyonu ve enfekte kişilerin izole edilmesinin virüsün yayılımını engellemede kritik rol oynadığını dile getiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN