O küçük canavarı gördüğünüz yerde hemen öldürün! İnsanlığın başına bela hastalığı yeniden hortlattı

O küçük canavarı gördüğünüz yerde hemen öldürün! İnsanlığın başına bela hastalığı yeniden hortlattı

Boyutu küçük ama verdiği zarar büyük olan küçük canavar için dünya genelinde uyarlar yapıldı. Sadece bir yılda 249 milyon vaka tespit edildi. Gördüğünüz yerde öldürmezseniz, tehlikeli hastalığın kollarına düşebilirsiniz. İşte tüm detaylar...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından paylaşılan veriler şok etkisi yarattı. Sadece bir yılda yaşanan vaka sayısı 249 milyona fırladı. Vaka tespitlerinin en çok olduğu ülkeler tek tek sıralandı. O küçük canavarı gördüğünüz yerde öldürün.

VAKA SAYISI 16 MİLYON YÜKSELDİ

Kısa bir süre önce paylaşılan "2023 Dünya Sıtma Raporu" verileri rekor kırdı. 2022 yılında dünya genelinde yaklaşık olarak 249 milyon kişinin sıtma hastalığına yakalandığı aktarılırken, bu sayı 2019 yılında, pandemi öncesinde 233 milyona ulaşmıştı. Aradan geçen yılların ardından 16 milyon vaka artışı gözlemlendi.

uzmanlar-gercek-vaka-sayisini-aciklayip-10-gun-sonrayi-isaret-etti-h88614-76405-001.webp

O OLAYIN ARDINDAN 5 KAT YÜKSELDİ

Küreselde yaşanan bu hastalığa karşı mücadele, Covid-19 pandemisiyle birlikte azaldı. İlaç direnci, insani krizler, kaynak kısıtlamaları, iklim krizi ve diğer birçok etkenden dolayı yaşanan gecikmeler sonucunda tehditlerin büyüdüğü paylaşıldı.

Söz konusu raporda, sıcak hava dalgaları ve su baskını gibi olayların hastalığın yayılımında büyük bir rol oynadığı, Pakistan'da meydana gelen sel felaketinin ülkedeki sıtma vakalarında 5 kata kadar yükselmesini sağladığı öğrenildi.

uzmanlar-gercek-vaka-sayisini-aciklayip-10-gun-sonrayi-isaret-etti-h88614-76405-001.webp

GÖRDÜĞÜNÜZ YERDE ÖLDÜRÜN

İnsanlara küçük canavar olarak bahsedilen sivrisineklerden bulaşan sıtma hastalığı, anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından paylaşılan verilere göre 2022 yılında 5 milyon ilave sıtma vakası yaşandı. Vakaların en çok arttığı ülkeler arasında Türkiye bulunmazken; Pakistan, Etiyopya, Nijerya, Papua Yeni Gine ve Uganda'da olarak paylaşıldı.

post-1619892403-2731-sitma.webp

AŞI BAŞARILI OLDU

En yüksek vakaların görülüğü 11 ülkede enfeksiyon ve ölüm oranlarının ilk zamanlara göre yükseldiği dikkat çekti. 2022 yılında 167 milyon sıtma vakası ve 426 bin sıtma vakasına bağlı ölüm gerçekleşti.

Sıtma hastalığına karşı paylaşılan raporda, DSÖ tarafından önerilen ilk sıtma aşısı RTS, 3 farklı Afrika ülkesinde aşamalı olarak kullanıldı. İncelemeler sonucunda aşının başarılı olduğu paylaşıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN