Prof. Korkut'tan 'salgın' uyarısı: Uyuz Türkiye'ye göçle geliyor

Prof. Korkut'tan 'salgın' uyarısı: Uyuz Türkiye'ye göçle geliyor

Türkiye'de son birkaç yıldır sık rastlanan ve vakalarda artış görülen uyuz hastalığının ardında sosyolojik olguların yattığını söyleyen Prof. Dr. Ali Kubilay Korkut "Kontrolsüz göç sayısı arttıkça kızamık, su çiçeği gibi salgın hastalıkların sayısı artıcaktır" uyarısında bulundu.

MERVE ŞİŞMAN I KARAR

Memorial Hastanesinin araştırmasına göre, dünyada yıllık vaka sayısı 200-300 milyon olarak açıklanan uyuz hastalığı, 2017 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından ihmal edilmiş tropikal hastalıklar listesine alındı.

Türkiye'de ise Şubat 2023'de yaşanan deprem felaketi sonrasında özellikle afetten etkilenilen bölgelerde hastalığın görülme sıklığının 10 kat daha arttığı belirtiliyor.

Hastalık etkeni olan sekiz bacaklı uyuz böceğinin ise 0,3-0,5 mm boyutunda olduğu için çıplak gözle görülmesi zor bir akar olduğu biliniyor.

Konuya ilişkin KARAR okurlarına bilgi veren Doktor Kubilay Korkut Türkiye'de görülen uyuz salgınının en büyük sebebinin göç gibi sosyolojik olgular olduğunu dile getirerek, "Kontrolsüz göç sayısı arttıkça salgın hastalıkların sayısı artıcaktır" uyarısında bulundu.

kubilay.jpg
Prof. Dr. Ali Kubilay Korkut
​​​​

'SOSYOLOJİK PROBLEMLER SAĞLIK PROBLEMİNE DÖNÜŞÜYOR'

"Aşı ile önlenebilecek kızamık gibi hastalıkların sayısı da artacaktır" ifadeleriyle tehkileye dikkati çeken Prof. Dr. Korkut, şunları kaydetti: "Kontrolsüz göç sayısı arttıkça salgın hastalıkların sayısı artıcaktır. Bu konuda ise belli bir sayı vermek imkansız. Kızamık gibi su çiçeği gibi hastalıkların sayısı artacaktır. Sosyolojik problemler sağlık problemine dönüşüyor." Bir tür cilt hastalığı olarak bilinen uyuz hastalığı kişide kaşıntı ve döküntüye neden oluyor. zellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren uyuz hastalığının son derece bulaşıcı olduğu konusunda uyarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN