Prof. Tevfik Özlü’den Pnömoni uyarısı: ‘Gizemli virüs’te zatürre riski

Prof. Tevfik Özlü’den Pnömoni uyarısı: ‘Gizemli virüs’te zatürre riski

Çin ve Hindistan’ın ardından Danimarka ve Hollanda’da da görülen ‘gizemli virüs’ pnömoninin Türkiye’de görülmediğini söyleyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Bir telaş bir panik oluşturacak bir risk şu an görünmüyor. Alt solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlıyor, daha çok boğaz iltihabı üst solunum enfeksiyonu gibi ama zatürreye de dönüşebiliyor. Özellikle kreşler, okullar çocuklar arasında yayılımı çok daha kolay” dedi.

Son zamanlarda dünyayı paniğe sürükleyen ilk olarak Çin ve Hindistan’ı etkileyen gizemli pnömoni virüsü ardından Hollanda ve Danimarka’da da tespit edildi. Türkiye için bir telaş ve panik oluşturacak bir riskin şuan için bulunmadığını söyleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yakın zamanda Kovid salgını nedeniyle travma yaşandığını, herkesin tedirgin olmasının normal olduğunu kaydetti.

Özlü, “Bildiğimiz kadarıyla bu olguların ardından yeni bir virüs ya da bir mikroorganizma belirlenmiş değil. Bir telaş bir panik oluşturacak bir risk şu an görünmüyor. İzlemek lazım, vakaların artışı dönemsel olarak çok beklenmedik bir olay değil” dedi.

Çin’den özellikle çocuk yaş grubunda daha çok olmak üzere solunum yolu enfeksiyonları sıklığında bir artış bildirildiğini vurgulayan Özlü, şunları aktardı: “Daha çok görülen RSV dediğimiz Rinovirüs dediğimiz ya da Adenovirüs dediğimiz insanda hastalık yapan virüslerin neden olduğu hatta mikroplazma dediğimiz bir bakterinin de burada rol oynadığı yönünde veriler var” diye konuştu.

SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU ŞEKLİNDE BAŞLIYOR

“Zaten kış mevsimi dolayısıyla hepimizin tedbirli olması gerekiyor” diyen Özlü, son olarak şu bilgileri verdi:

“Zatürre ile seyrettiğine dair bilgiler var. Bu tür solunum yolu enfeksiyonları üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlıyor daha çok boğaz iltihabı üst solunum enfeksiyonu gibi ama zatürreye de dönüşebiliyor. Özellikle kreşler, okullar çocuklar arasında yayılımı çok daha kolay. Ülkemizde bu yönde şu anda bir veri yok. Türkiye’nin griple ilgili Sağlık Bakanlığının yayımladığı verileri sitede takip ediyorum. Gördüğüm kadarıyla daha önceki yıllardakinden farklı bir yoğunluk ya da sıkıntı gözükmüyor. Türkiye’de de RSV, Rinovirüs Kovid dışı diğer Kronovirüsler mevsimsel olarak her yıl görüldüğü gibi bu sene de görülmeye devam ediyor. Endişe edecek bir şey yok ama tedbirli olmakta fayda var.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN