Saç Baş Yolduruyor... Bu Hataları Sakın Yapmayın Sonrası Felaket! Dayanılmaz Ağrılarınızın Sebebi Siz Olabilirsiniz

Saç Baş Yolduruyor... Bu Hataları Sakın Yapmayın Sonrası Felaket! Dayanılmaz Ağrılarınızın Sebebi Siz Olabilirsiniz

Son zamanlarda gençlerde de görülme olasılığı son derece artan böbrek taşlarını belki de bilmeden siz oluşturuyorsunuz. Evet bazı böbrek taşlarını vücut kendisi üretir ama çoğunu da insanların günlük alışkanlıkları oluşturuyor. İşte bu yazımızda böbrek taşı oluşmasına katkı sağladığınız hataları sıraladık. Dayanılmaz sancılara katlanmak istemiyorsanız mutlaka bu hataları yapmayın...

BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU TETİKLEYEN HATALAR

Böbrek taşlarının genellikle tek bir nedeni yoktur ve birkaç faktör böbrek taşı oluşumu riskini artırabilir. Bu faktörlerden bazılarını listeledik:

bobrek-tasi.jpg

AZ SU İÇMEK BÖBREK TAŞININ OLUŞUMUNA NEDEN OLUR

Taşa dönüşebilecek şeyleri sulandırarak idrar yolu ile atmak için su içmeniz gerekir. Yeterince su içmezseniz idrara daha az çıkarsınız. Su az içenlerin idrarı koyu renk olur.

Daha önce bir böbrek taşı hikayeniz varsa günde en az 2 litre idrar yapmalısınız. Bu nedenle bir günde yaklaşık 10 bardak su içmelisiniz. Limonata veya portakal suyundaki sitrat, taş oluşumunu engelleyebilir.

YEMEK ALIŞKANLIKLARINIZ BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU TEKİKLEYEBİLİR

Ne yediğiniz, böbrek taşlarının oluşumunda büyük rol oynar. En yaygın böbrek taşı türü, böbrekleriniz idrar yaparken kalsiyum ve oksalat birbirine yapıştığında meydana gelir. Oksalat, birçok sağlıklı gıda ve sebzede bulunan bir kimyasaldır. Doktorunuz, daha önce bu tür taşlarınız varsa, yüksek oksalatlı yiyecekleri sınırlamanızı söyleyebilir. Örnekler şunları içerir:

Ispanak

irmik

Kepekli gevrekler

bobrek-tasi-agrisi.jpg

SÜT BÖBREK TAŞI OLUŞTURUR MU?

Süt içmenin böbrek taşlarına neden olabileceğini duymuş olabilirsiniz. Bu doğru değil. Kalsiyum açısından zengin besinler (süt ve peynir gibi) ve oksalatlı yiyecekleri aynı anda yerseniz veya içerseniz , vücudunuzun oksalatı daha iyi işlemesine yardımcı olur. Bunun nedeni, ikisinin bir taşın oluşabileceği böbrekler yerine bağırsakta bağlanma eğiliminde olmasıdır.

FAZLA TUZ TÜKETMEK BÖBREK TAŞI OLARAK SİZE DÖNER

Sodyum böbrek taşı oluşumunda en önemli kimyasaldır. Böbreklerinizde taş oluşturacak sodyumu sofra tuzundan alırsınız. Bu nedenle tuzlu atıştırmalıklara, konserve yiyeceklere, paketlenmiş etlere ve diğer işlenmiş yiyeceklere dikkat edin.

bobrek-tasi-001.jpg

ÇOK FAZLA PROTEİN TÜKETMEK DE BÖBREKLERDE TAŞ OLUŞTURUR

Hayvansal proteinin böbrek taşının dostu olduğunu biliyor musunuz? İdrarınız çok asidik olduğunda böbrek taşı oluşur. Kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri vücudunuzdaki ürik asidin yükselmesine neden olabilir. Bu eklemlerde birikebilir ve gut hastalığına neden olabilir veya böbreklerinize gidip taş yapabilir. Daha da önemlisi, hayvansal protein idrarınızın kalsiyum seviyesini yükseltir ve sitrat miktarını düşürür, her ikisi de taş oluşumunu teşvik eder.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN